Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA AMERYKAŃSKA

KURCZAK W STYLU CAJUN Z GOFREM

anielka123buziolek

IMG_20160922_090401

Jest to jeden kolejny rodzaj podania przepysznych przekąsek z kurczaka w stylu buffalo, bo czemu i nie skoro można je zjeść w Nowym Yorku ,to czemuż i nie u nas w Polsce we własnej kuchni.Koncept na przekąski powstał wiele lat temu w Rosji,gdzie były one podawane jako drobne,atrakcyjnie wyglądające kąski ,mając na celu zaostrzenie naszego apetytu przed głównym daniem.Dzięki przekąskom ,cały posiłek będzie pamiętany jako niezwykły.Niezaleznie od tego jaki rodzaj przekąsek użyjemy,ten Wasi goście na pewno zapamiętają jak moi:)...Rezultat będzie ten sam: Sukces!Goście z pewnością przyznają , że nasze przekąski są niesamowite i zdecydowanie najsmaczniejsze,jakie kiedykolwiek próbowali,a w dodatku są one domowej roboty.Mówiac za rodowitymi Włochami " capriccioso" po polsku oznacza Po prostu pyszne!!!...Zapraszam.

 2 piersi z kurczaka

15 dag.bułki tartej

2 łyżeczki oregano 

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki zupy cebulowej  lub jak u mnie zmielonej suszonej cebuli 

1/2 łyżeczki papryki mielonej czerwonej 

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1-2jajka

60 ml.mleka

55g.mąki

Olej

Wytrawne gofry:

***************************

1 czubata łyżeczka wymieszanych przypraw do kurczaka powyżej w przepisie

2 jajka

2 szklanki.mleka

2 szklanki.mąki

Sól

1/3 szklanki.oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Syrop klonowy lub miód

******************************************

Przygotować ciasto na gofry-w misece zmiksować przyprawy , jajka,sól szczyptą ,mleko,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejem,na gładkie ciasto.Zostawić.

Rozgrzać olej do głębokiego smażenia w rondlu.

Usmażyć gofry w gofrownice.

Kurczaka umyć,osuszyć,pokroić na małe kawałki.

Bułkę tartą wymieszać z przyprawami.Jajka rozmącič z mlekiem.Do osobnej miski wsypać mąkę .Szybko obtoczyć każdy kawałek kurczaka w mące , następnie zanurzyć w jajku i panierować w tartej bułce z przyprawami.Nieduze porcje smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać kawałki kurczaka na gofrach polanych obficie syropem klonowym.Smacznego!!!.Danie jest przepyszne!!!!!

KURCZAK PO KREOLSKU

anielka123buziolek

IMG_20160603_133756

 

Tę potrawę musicie poprostu wypróbować w Waszych domach.Wspaniala klasyka.A jakie przy tym doznania smakowe.Ogromnie to danie polecam.

2 filety kurczaka

1 duża papryka słodka czerwona

1 cebula

2 Ząbki czosnku

1 czerwona cebula

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki przyprawy cajune

1/2 szkl.oliwy

1.5 szkl.bulionu warzywnego

1/2 szkl.śmietany kremówki30%

***************************_***************

Piersi kurczaka pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek drobno posiekać,paprykę pokroić w paski.Włożyć do miseczki mąkę,paprykę w proszku i PRZYPRAWĘ cajun.Wymieszać.Dodać kurczaka i obtoczyć go w mieszance.W rondelku na łyżce oliwy przesmażyć czosnek i cebulę oraz paprykę.Dodač mieszankę,która pozostała w miseczce.Wymieszać.Dolac bulion,zagotowac i odstawić.Na reszcie oliwy i smażyć mięso z dwóch stron i zalać sosem.Dusimy kilka minut ,dodać śmietankę.Smacznego.

SKRZYDEŁKA PO TEKSASKU

anielka123buziolek

 

 Tak dobrych skrzydełek nie jadłam od hmmm...od skrzydełek które robiłam po chińsku, a i one niech chowają się do tych.A wiecie dlaczego?Ponieważ dodałam koncentratu dymu hikorowego ( kupić możemy Tu).W przepisie który dostałam od znajomej był ten dym i poszukiwania jego przeniosły do tego sklepu, którego nie reprezentuję i jego towarów też nie .Niestety nie których produkrów nie da się kupić w markecie ,więc prosty Jest wybór ,sklep internetowy ( poszukuję jeszcze soli wędzonej hikorowej ,jakby co proszę o kontakt gdzie można ją kupić )!Jest to naturalny dym wędzarniczy w płynie , który można dodawać do jedzenia, a używamy go do różnych rodzajów mięsa i ryb.Jest to fajna alternatywa dla wszystkich i takich jak ja , co nie mają możliwości wędzenia .Jest zdrowy bo usunięto z niego szkodliwe substancje.Teraz ten produkty będzie stałym i częstym gościem w mojej kuchni.Danie jest lekko pikantne, lekko słodkawe i pachnie cudownie wędzonym dymem,po prostu raj kulinarny.Zapraszam.

 

1 kg.skrzydełek kurzych lub indyczych

125 ml.sosu chili

3 łyżki sosu sojowego

2 zmiażdżone Ząbki czosnku

1/2 łyżeczki koncentratu dymu hikorowego

1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

40 g.brązowego cukru

*******************************************

 Odkroić koniuszki skrzydełek,opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego naczynia ,przykryć aluminiową folią.Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.W czasie pieczenia skrzydełek przygotowujemy polewę do zalania mięsa.

W miseczce mieszamy sos chili,sos sojowy,koncentrat dymu hikorowego,czosnek,pieprz cayenne cukier brązowy.Skrzydełka polewamy marynatą,przykrywamy folią aluminiową i Pieczemy 35-40 minut,až zmiękną.Od razu podajemy np.z frytkami dietetycznymi frytkami z piekarnika i warzywami.Smaczmego.Palce lizać:).

IMG_20160914_142839

KURCZAK BUFALLO

anielka123buziolek

Dziś zapraszam Was na pysznego kurczaka za oceanu.Delikatnego w smaku pomimo ,że użyłam tutaj dużo ostrych przypraw.Zapraszam.

 

10 pałek lub skrzydełek kurczaka

3 dag.masła

1 ząbek czosnku

2 łyżki brązowego cukru

po 1łyżce miodu i sosu tabasco

2 łyżki keczupu

1 łyżka mielonej papryki

2 łyżki pieprzu

Sałatka z rukoli:

*****************************

rukola

sos worchester

musztarda

oliwa z oliwek

cukier

Sos czosnkowy:

*****************************

1zielony ogórek

2ząbki czosnku

jogurt naturalny

sól

pieprz

*****************************

Pałki kurczaka myjemy i osuszamy.Masło topimy wraz ze star tym czosnkiem na patelni.Dodajemy resztę skladników oprócz mięsa,mieszamy na gęstą masę,ściągamy z ognia,lekko studzimy,na końcu dodajemy pałki z kurczaka,wymieszać.Pałki wyjąć i ułożyć na blasze,pieczemy 15-30minut w temperaturze 180 stopni.

 

Rukolę płuczemy,osuszamy.Robimy dresing  z oliwy ,musztardy,cukru i sosu worchestere,sól.Sosem polewamy rukolę i podajemy z kurczakiem.

 

Sos czosnkowy-ogórek obieramy,ścieramy na tarce.Czosnek  obieramy i wyciskamy przez praskę do ogórka,solimy,pieprzymy,dodajemy jogurt naturalny,mieszamy.Podaję z kurczakiem,ale nie musowo.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci