Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA NA ZIMNO

PIERSI KURCZAKA W GALARECIE

anielka123buziolek

 IMG_20161231_101740

Lekka , smaczna przystawka z piersi kurczaka , dla osób dbających o linię i lubiących zdrowe jedzenie.Świetna na biesiadne stoły i od święta.

2 duże piersi z kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek korzenia selera

1 mały por

5 ziarenek pieprzu

Sól

Biały pieprz 

Vegeta

1 po.żelatyny ma 2.5 litra bulionu z kury

*********************************************

Do ok.3 litra wody włożyć mięso i zagotować.Zebrać szumowiny i dodać pokrojone warzywa , pieprz , sól. Gotować na małym ogniu ok.1 godz.( ja dla smaku dodałam jeszcze Vegety). Rosół powinien tylko lekko pyrkać,a nie gotować się szybko, wówczas będzie klarowny.Doprawić solą,vegetą,, pieprzem do smaku.Następnie rosół odcedzić i wymieszač z żelatyną ( żeby się rozpuściła można lekko podgotować,ale nie dopuścić do wrzenia).Mięso i warzywa pokroić,piersi kurczaka pokroić w grubsze plastry, wyłożyć nimi formę lub foremki.Zalać rosołem i odstawić do ostygnięcia.Gdy rosół wystygnie można wstawić foremki do lodówki.Podawać na zimno.Smacznego!.

 

 

 

NÓŻKI W GALARECIE

anielka123buziolek

Dziś coś dla wielbicieli "galartów"  po naszemu czyli pysznych nóżek wieprzowych zwanych poniekąd "zimne nóżki" ha ha:-))).Użyłam tutaj wyłącznie samych nóżek i przypraw jak czosnek,pieprz i ziele,sól.Muszę przyznać że bardzo mi smakowała,bo tak w ogóle to lubię galaretę...do tego trochę octu,pycha.Zapraszam.

 

4 nóżki wieprzowe

pół główki czosnku

sól

pieprz

 3 ziarna ziela angielskiego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nóżki wieprzowe dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą ok.4 litrami.Stawiamy garnek z nóżkami na mały gaz,wkładamy ziele angielskie ,listek laurowy.solimy  i gotujemy do chwili,gdy mięso będzie od kości odchodzić.Pod koniec dodajemy pieprz.Gdy nóżki są gotowe ,cedzimy wywar,a nóżki studzimy i  obieramy z mięsa.Jeszcze raz przyprawiamy i dodajemy wyciśnięty czosnek.Mięso układamy na dnie misy i zalewamy wywarem,i zostawiamy do zastygnięcia.Podajemy z octem.Smacznego.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci