Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA Z INDYKA

MIELONE Z INDYKA Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I KARDAMONEM

anielka123buziolek

Zdjeciemielone_z_indyka_z_galka_400x400

 Kotlety mielone to drugie ulubione zaraz po kotletach schabowych danie Polaków.Nie ma chyba domu gdzie mielony nie znalazłby się na talerzu.Mój mielony nie jest tradycyjny ,pachnie i smakuje cudownie kardamonem i gałką muszkatołową.

0.5kg.zmielonej piersi  indyka

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta

sól

pieprz

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

szczypta kardamonu

bułka tarta

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mięso wyrabiamy z przyprawami i odciśniętą bułką,dodajemy jajko,mieszamy.Formujemy ładne duże kotlety.Panierujemy w bułce tartej.Smażymy na gorącym tłuszczu.Smacznego

 

FILETY Z INDYKA W BIAŁYM SOSIE

anielka123buziolek

 

                        

Delikatne mięso przyprawione majerankiem,słodką papryką,gałka muszkatołową, podlane pysznym wytrawnym białym winem oto co dziś Was czeka w przepisie.Danie bardzo smaczne i zdrowe.Zapraszam.

 

3 piersi z indyka

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

mąka

1 duża cebula

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%

majeranek

słodka papryka

gałka muszkatołowa

garść drobno posiekanej natki pietruszki

````````````````````````````````````````````````````

Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w  grubą kostkę.Oprószamy solą,pieprzem i mąką,po czym krótko rumienimy na mocno rozgrzanym tłuszczu(na patelni).W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki.Do cebuli wrzucić podsmażone mięso i wlać wino.Gotujemy parę minut do wyparowania alkoholu.Dodajemy wodę z mąką,doprowadzamy do wrzenia,przyprawiamy majerankiem,słodką papryką w proszku oraz solą i pieprzem do smaku.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 min.Zabielamy sos śmietaną i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ziemniakami z masłem.Smacznego.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci