Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA NIEMIECKA

MAKARON W SOSIE MUSZTARDOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie14261

Przepis fajny dla jaroszy.Dużo warzyw,tymianku i przepysznego,delikatnego sosu musztardowego.

 

30dag.cukinii

4 średnie pomidory

2 ząbki czosnku

pół pęczka świeżego tymianku lub pół łyżki suszonego

makaron

sól

biały pieprz

2 łyżki oliwy

2 szkl.bulionu warzywnego

1 szkl.śmietany kremówki

2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy

1 łyżka mąki

10 dag.sera cheddar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cukinię kroimy w plasterki.Usuwamy pestki z pomidorów,a miąższ kroimy w małą kostkę.Czosnek ścieramy na tarce do parmezanu.Świeży tymianek drobno siekamy.Makaron gotujemy al"dente.W rondlu rozgrzewamy oliwę,cebulę zeszklić,czosnek i cukinię.Wlewamy bulion i śmietanę,dodajemy pomidory i tymianek.Przyprawiamy solą i białym pieprzem,gotujemy ok.2 min.Do sosu dodajemy musztardę, jak potrzeba to robimy zasmażkę z mąki,i dodajemy do sosu,chwilę gotujemy mieszając.Makaron przekładamy na półmisek i polewamy sosem,posypujemy serem cheddarem.Smacznego

KLOPSIKI PO BAWARSKU

anielka123buziolek

Chrupiące bekonowe kuleczki na bazie pysznego chrzanu  i keczupu.Podany  z gotowanymi warzywami i piwem staje się wspaniałym daniem.Polecam.

 

45 dag.mielonej wieprzowiny

1/4 szkl. bułki tartej

1 jajko roztrzepane

1/4 szkl. wody

1/2 szkl. posiekanej cebuli

2 łyżeczki chrzanu

1 łyżeczka soli

1 łyżka keczupu

1/4 łyżeczki pieprzu

5 plastrów wędzonego boczku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki z wyjątkiem boczku.formujemy małe kuleczki z mięsa o śr.ok.3 cm.Na patelni smażymy drobno pokrojony boczek.Dodajemy do niego klopsiki i dalej smażymy je z boczkiem.Odsączamy z na ręczniku papierowym z tłuszczu klopsiki,układamy na talerzu,i posypujemy boczkiem.Podajemy z warzywami i piwem.

Ja gotuję warzywa np.mieszankę warzywną z odrobiną wody,solą i cukrem,odcedzam jak są miękkie,dodaję masełko i tymianek,mieszam i podaję.Smacznego.


BIGOS PO NIEMIECKU

anielka123buziolek

                       

Bigos ten robi się podobnie jak nasz tradycyjny .Jednak do tego bigosu nie dodajemy mięsa tylko pachnący wędzeniem kawałki boczku.Potrawa jest bardzo treściwa i nie zalecam osobom ,które dbają o linię...

 

                     

2 kg.kiszonej kapusty

1 kg.kiełbasy w pętkach

0.5 kg.boczku gotowanego wędzonego

2 duże cebule

kminek

listek laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8 ziarenek

smalec ok.0.5 kostki

sól i pieprz

może być przyprawa do bigosu np.firmy Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę  płuczemy,odciskamy (nie kroimy).Wkładamy do dużego gara,podlewamy  trochę wodą,wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Dusimy.Wkładamy smalec,pokrojony w cienkie plastry boczek i dusimy do miękkości.Na koniec duszenia tak z 15min.przed wkładamy pociętą w dłuższe kawałki ok 3-5 cm.kiełbasę.Mieszamy i doprawiamy bigos kminkiem ,solą i pieprzem,i jak kto lubi  przyprawę do bigosu.Smacznego.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci