Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŚLEDZIE

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO JAPOŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20161119_153440

 Taką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!.

30 dag.śledzia w oliwie już gotowego

20 dag.cebuli

1/2 puszki zielonego groszku

3/4 szkl.gęstej śmietany

2 łyżki musztardy

2 łyżeczki oliwy

sól

cukier

pieprz

Do dekoracji:

groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej.

*******************************************************************

Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną i oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Ptzed podaniem udekorować groszkiem,marchewką i kapustą pekińską.Smaczmwgo.

 

ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE

anielka123buziolek

IMG_20161126_192055f

 Śledzie, moje przekleństwo zdrowe,bez nich świat byłby zimny i nie ciekawy. Ich smak to magia i dużo witaminy D.dobrej na odporność i przeziębienia.Uwielbiam je w każdej postaci , a najlepiej zwykłe ,niemoczone i słone ,takie są dla mnie najpyszniejsze.A Wasze?

4 filety śledziowe

1/2 szkół.dobrego oleju

1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu

1 czerwona cebula

1 łyżka posiekanego koperku

3 łyżki ostrej musztardy

sól

pieprz

*************************************

Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną  cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropić sokiem , wymieszać i włożyć do sloika.Zalać olejem i odstawić na 12 godzin do lodówki.Smacznego.

 

 

 

 

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE

anielka123buziolek

Zdjecie14352

Uwielbiam śledzie pod różnymi postaciami czy to w oliwie,czy w occie,smażone,czy w sosie koperkowym albo w curry.Od wyboru do koloru.Dziś zapraszam na śledzie w oliwie z majerankiem.

 

500g.filetów śledziowych

5 ząbków czosnku

garść majeranku

3/4 szkl.oliwy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę.Śledzie kroimy w kawałki,nacieramy czosnkiem.Układamy w słoiku , zalewając je oliwą.Odstawiamy do lodówki.Są aromatyczne już po kilku godzinach,ale można je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.Smacznego.

 

 

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE PIĄTKOWY OBIAD SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160804_181423

 

Moje danie z dzieciństwa.Jak żyli moi rodzice śledź zawsze stanowił główny punkt piątkowego obiadu tak jak rosół w niedziele.Można było się pochorować na samą myśl ,że znów śledź będzie na obiad.Teraz po latach sama wracam do tamtych lat ,aby poczuć tamten klimat i potrawy przygotowane przez naszych rodziców.

 

30 dag.śledzia lub matiasów

1 jabłko lub 2

cukier

mleko do moczenia śledzia

prawdziwy pieprz

1 duża śmietana

1 cebula

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Śledzia na noc moczymy w mleku.Kroimy na większe  kawałki. Cebulę kroimy  w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem.Do miski wkładamy śledzia,cebulę,ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłko.Przyprawiamy.Zalewamy śmietaną, mieszamy i wykładamy na talerz.

 

IMBIROWY ŚLEDŹ W ORZECHACH

anielka123buziolek

IMG_20151127_215244

 Śledzie robimy trzy dni przed wyłożeniem je na stół.Smakują korzennie pierniczkami,winnie bo był dodany świeży imbir , a miód nadał im lekkiej słodyczy.Wspaniała przystawka na rodzinne spotkania.Polecam jeśli lubicie takie smaki.

IMG_20151124_1531552

 

 1 kg.płatów śledziowych

 3 szkl.mleka

1 szkl.oleju słonecznikowego

1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

mały kawałek kory cynamonu

4 goździki

6 ziaren pieprzu

2 ziarna ziela angielskiego

25 dag.ususzonego piernika

25 dag.posiekanych orzechów wloskich

2 łyżki miodu gryczanego

2 łyżki winnego octu ziolowego

1/4 mielonego imbiru

kilka gałązek natki pietruszki

kilka połówek orzechów

***************************************

 Płaty śledziowe zalać mlekiem,zostawić na dobę ,pokroic na kawałki.Zagotować olej z dodatkiem imbiru , cynamonu, goździków , ziela angielskiego i pieprzu .Kawałki śledzi ułożyć w słoiku , zalać gorącym  olejem , przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.

Teraz przygotować pastę : miód wymieszać z octem winnym , imbirem , startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami .Śledzie wyjąć z zalewy , ułożyć na półmisku , obłożyć pastą , przykryć folią i wstawic na 2 godziny do lodówki .Udekorować natka pietruszki i orzechami.Smacznego!!!,

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci