Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŚLEDZIE

ŚLEDŹ SMAŻONY W PANIERCE

anielka123buziolek

IMG_20180131_212503

 Takie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę .

 30 dag.płatów śledziowych

100ml.mleka

3 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

2 jajka

10dag.masła 

****************************

1. Filety śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć.

2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron . Smacznego!.

ŚLEDŹ W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

anielka123buziolek

IMG_20180121_133234

 Przepis bardzo prosty , łatwy i bardzo smaczny.Do jego przygotowania użyłam oleju z Konserwy Rybnej z makreli , a resztę konserwy wykorzystałam do zrobienia przepysznej galaretki rybnej.

6 płatów śledziowych wymoczonych w mleku

Olej z 2 konserw rybnych

1 cebula kostka

1 łyżka cukru

1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu

pieprz cytrynowy

******************************************************

1. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na większe ukośne kawałki.Włożyć do miski.

2. W garnuszku zalać woda cebule na tyle aby ją w całości pokrywa)a.Ugotować cebule do miękkości.Odcedzić , dodać cukier i wymieszać.

3. Do cebuli dolać oleju z 2 konserw , koncentrat pomidorowy , ocet , pieprz cytrynowy , wymieszać.

4. Pokrojone śledzie zalać przygotowana zalewą , wstawić do lodówki aby się przegryzły.Najlepsze są po 2 dniach.Smacznego.

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ INACZEJ ŚLEDŹ W BURACZKACH

anielka123buziolek

IMG_20180121_140808

 Sałatka to klasyk wśród sałatek śledziowych.Podaje sie ja w każdym domu i na każdej imprezie , nieodwołalnie zajmuje pierwsze miejsce na naszych odświętnych stołach i nie tylko.

10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI
1 puszka fasoli białej perłowej
4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH
5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH
5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ I ZETRZEĆ
2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ
MAJONEZ 
SÓL,PIEPRZ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W SZKLANEJ MISCE UKŁADAĆ WARSTWOWO:
-ŚLEDZIE
-NA NIE MAJONEZ
-STARTE ZIEMNIAKI
-MAJONEZ
-PIEPRZYMY
-STARTE BURACZKI
- fasola
-MAJONEZ
-PIEPRZYMY
-STARTE JAJKA
-MAJONEZ
Przystroić jak kto lubi i wstawić do lodówki.Smacznego.

 

MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM

anielka123buziolek

IMG_20161217_202756

 Wyszły naprawdę smaczne.Smak lekko słodko kwaśny ,takie jak nieraz kupuję gotowe śledzie w słoiku.O to kolejny ,fajny przepis na śledzie.

1 kg.filetów śledziowych 

20 fag.czerwonej cebuli

20 dąb.papryki konserwowej 

15 dąb.ogórków konserwowych

Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych

500 ml.mleka do namoczenia śledzi 

2 łyżki majeranku

500 ml.oleju

Marynata:

********************

250 ml.octu białego 10%

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu czarnego

*************************************

Składniki marynaty wymieszać ze sobą i z 250 ml.wody i zagotować.Śledzie na noc namoczyćw wodzie, a następnie na 2 godziny w mleku, odsączyć,pokroić w kawałki ,dodać przyprawy i warzywa pokrojone w talarki i kawałki , zalać w słoju ostudzoną marynatą.Słój zakręcić i odstawić na6 godz.Potym czasie dolać oleju z majerankiem,wymieszać i zostawić jeszcze je na 1 -2 dni.Smacznego.

 

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO JAPOŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20161119_153440

 Taką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!.

30 dag.śledzia w oliwie już gotowego

20 dag.cebuli

1/2 puszki zielonego groszku

3/4 szkl.gęstej śmietany

2 łyżki musztardy

2 łyżeczki oliwy

sól

cukier

pieprz

Do dekoracji:

groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej.

*******************************************************************

Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną i oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Ptzed podaniem udekorować groszkiem,marchewką i kapustą pekińską.Smaczmwgo.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci