Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

MAZURKI

MAZUREK RYCERSKI

anielka123buziolek

                       

Muszę przyznać ,że to chyba jeden z lepszych moich mazurków do tej pory jaki upiekłam.Ciasto kruche z czekoladą i bardzo smaczna masa wewnątrz  na bazie migdałów , cytryny,cukru i śmietany.Mniammm...

 

                       

Ciasto;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 kg.mąki

25 dag.margaryny

10dag.czekolady mlecznej lub gorzkiej

15dag.cukru pudru

4 żółtka

 

Masa;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.migdałów

25 dag.cukru pudru

15 ml.soku z cytryny

50ml.śmietany18%

olejek waniliowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicy,dodać margarynę (miękką,pokroić w równą kostkę)posiekać nożem,połączyć z żółtkami utartymi  z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą.Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.następnie wałkujemy,dzielimy na dwa kwadraty,układamy je na blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor.Migdały sparzyć,obrać ze skórki i zmielić,utrzeć z cukrem,śmietaną i sokiem z cytryny oraz olejkiem.Powstałą w ten sposób masą przekładamy wystudzone placki,obciążamy deseczką i zostawiamy do stężenia.Na końcu polewamy polewą czekoladową.Smacznego.


 


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci