Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JAJKA

ŠNIADANIE TO TYLKO JAJKA W KOSZULKACH

anielka123buziolek

IMG_20170326_133310

Bardzo efektownie podane śniadanie sprawia ,że lepiej się czujemy,myślimy i dzień jest bardziej weselszy niż poprzedni, a już na pewno w taki sposób na bazie sosu z pomidorów , znajdzie wielu chętnych.Porcja ma tylko 344 kcal.Zapraszam.

4 jajka

1 cebula

1 puszka pomidorów krojonych(400 g)

2 łyżki masła

Sól i świeżo zmielony pieprz

Szczypta bazylii

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka posiekanego drobno szczypiorku

1 łyżka octu

*************************"*****************

 Cebulę drobno posiekać,zrumienić na maśle , oprószyć mąką , dodać pomidory i bazylię.Wymieszać , przyprawić solą i pieprzem,sos podgrzewać 5 minut.Zagotować wodę w rondlu z octem.Jajka wbijać do filiżanki ,delikatnie wlewać do lekko wrzącej wody,gotować 2-3 minuty,wyjąć łyżką cedzakową.Jajka podawać z sosem , posypane szczypiorkiem. Żółtka jaj powinny być płynne w środku.Smacznego!.

POTRAWKA Z JAJEK

anielka123buziolek

IMG_20170331_141831

Jajka, wspaniałe białko i wiosenny przysmak.Danie lekkie ,dietetyczne i smaczne.Jeśli dodamy parówkę no.sojową lub zwykłą i zielony groszek , będzie bardzo sycacym daniem.

6 jajek

30 dag.pieczarek

2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego

1 jogurt naturalny

2 szklanki bulionu

Sól i pieprz

2 łyżki rzeżuchy

1-2 łyżki soku z cytryny

*********************************

Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8 minut, wystudzić.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Olej rozgrzać na patelni, zrumienić pieczarki , odłożyć na talerzyk.Bulion zagotować wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, wymieszač , zagotować, zmniejszyć płomień ,wlać jogurt i podgrzewać 8 minut, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem​.Jajka obrać, pokroić na cząstki.Jajka i pieczarki włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze 5 minut, posypać rzeżuchą.Potrawkę podawać z puree ziemniaczanym.Smacznego!.

ROLADKI Z JAJKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170321_125340

Wspaniałe roladki nadziewane jajkiem , papryką i szczypiorkiem , zapewne w niejednym domu zostaną na stałe w książce kucharskiej pani domu.Na każdym odświętnym stole sprawdzą się jako główne danie .Polecam.

4 kotlety schabowe

4 jajka gotowane na twardo

Pęczek szczypiorku

1 duża papryka czerwona

Sól i pieprz

Czosnek staropolski

****************************************

Kotlety schabowe płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.Mięso rozbić bardzo cienko , posolić z każdej strony i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim, zostawić na 30 minut.Paprykę czerwoną pokroić w cienkie paseczki.Na kotletach  ułożyć szczypiorek ,kilka pasków papryki i całe jajko, posolić i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim ,  zawinąć w ścisłe roladki.Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor.Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.Smacznego!.

JAJKA W SZLAFROKU

anielka123buziolek

IMG_20170323_135357

 Podanie takich jajek na przystawkę jest świetnym rozwiązaniem na spotkaniu rodzinnym.Elegancko wyglądają i smakują wybornie maczane w ulubionym dipie.

1 op.ciasta francuskiego

7 jajek

Szczypiorek

Sól

****************************

Ciasto francuskie rozmrozić.6 jajek ugotować na twardo,obrać.1 jajko rozbić , wymieszać z łyżeczką wody , lekko posolić.Szczypiorek opłukać , osączyć, drobno posiekać.Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty, posypać szczypiorkiem.Na każdym kwadracie ułożyć 1 ugotowane jajko , końce zlepić u góry.Posmarować surowym jajkiem , wstawić do rozgrzanego piekarnika.Piec na złoty kolor ok.30 minut w 220 stopniach.Podawać do czystych zup.Smacznego!.

JAJKA JASKÓŁCZE PO MOJEMU

anielka123buziolek

 IMG_20170323_1410372

Takie jajka świetnie się komponują z różnymi sałatkami ,warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam  dodając parę dodatków.Zapraszam.

4 jajka na twardo

2 plasterki szynki

0.5 kg.mielonego mięsa

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka keczupu

Sól i pieprz

Olej do smażenia

************************************

Szynkę kroimy w kostkę.Mięso wkładamy do miski , wbijamy surowe jajko , dodajemy żółty ser , keczup , szynkę i 2  łyżki bułki tartej, przyprawić, wyrobić.

Ugotowane jajka obieramy, przekroić na pół.Z masy mięsnej formujemy placuszki , spłaszczamy ręką , na każdym ułożyć połówkę jajka z żółtkiem do spodu, obkleić masą mięsną.

Bułkę tartą wysypać na talerz.Na patelni rozgrzać olej ( nie dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi z bazylią lub natką.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci