Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SOSY NA ZIMNO

KLASYCZNY DIP CZOSNKOWY DO SZASZŁYKÓW LUB PIZZY

anielka123buziolek

IMG_20170514_133834

Dziś podam przepis na sos czosnkowy ( DIP) taki jaki spotkamy w każdym barze z fastwoodem lub z pizzą.

1 jogurt mały naturalny

1 łyżka majonezu

1-2 ząbki czosnku zmiażdżonego

pół pęczka koperku świeżego drobno posiekanego

sól

pieprz

******************************

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem ,z wyciśniętym czosnkiem,posiekanym drobno koperkiem .Doprawić dla smaku solą i pieprzem.Odstawić na godzinkę do lodówki by się przegryzł z czosnkiem.Smacznego!..

 

 

 

SOS A'LA TZATZIKI Z CUKINI I IMBIRU DO RYB I MIĘS Z GRILLA

anielka123buziolek

IMG_20170420_124147

Bardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych.

 1 jogurt typu greckiego

0.5 małej startej na tarce że skórką cukini

0.5 cm.startego na tarce imbiru

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oliwy

Odrobina soku z cytryny

Sól i świeżo zmielony pieprz

*****************************************

Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy na 10 minut,odcedzamy z soku ,dodajemy do niej jogurt naturalny,starty imbir,oliwę,wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny dla smaku.Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy sos do schłodzenia do lodówki.Smacznego!.

SOS CZEKOLADOWY

anielka123buziolek

IMG_20150822_152938

 

Przepyszny i słodki jak czekolada sos ,który możemy podawać do lodów,na leśników i wszelkich innych deserów jak np.serników czy gorącego mleka.Polecam go bardzo ,wart grzechu.Przepis znaleziony w internecie!.Smacznego. 

 
 
 1 niepełna szkl.kakao
1.5 szkl.zimnej wody
2 szkl.cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
słoiczek do przechowywania
****************************
Do garnuszka wsypujemy kakao i dolewamy wody.Wstawiamy na mały gaz i podgrzewany chwilę,aż kakao się rozpuścił,mieszamy.Dodajemy cukier i gotujemy ok.10 minut,aż delikatnie nam zgęstnieje.Dodajemy sól,esencję,mieszany i zestawiony z ognia.Gdy już nam przestygnie przelewamy go do słoiczka.Wstawiamy go do lodówki i tam go trzymamy.Smacznego!.
 

 

SOS TYSIĄCA WYSP

anielka123buziolek

IMG_20160526_153229

Wspaniały sos do sałatek wymyślony przez Sophia Lalonde ,która zamieszkiwała w regionie 1000 wysp na pograniczu USA i Kanady.Recepturą podzieliła się z aktorką May Irwin i właścicielem hotelu Harold.May wymyślila nazwę a hotel wykorzystał go w swym hotelu w swoim menu.Kiedy sos zyskał renomę, wtedy hotel zmienił swa nazwę na hotel 1000 Island Inn.Sos ten możemy już kupić w sklepach internetowych.Ja zrobiłam dwie wersje tego sosu .Jedna z majonezem tak jak jest w orginale ,choć orginalny nie jest , a drugi na bazie jogurtu.

Przepis jest bardziej smaczniejszy niz ten z jogurtem ,ale niestety dieta to dieta:(.Sos możemy podawać do dan z grilla i sałatek oraz kanapek w stylu Macdonalds.

Przepis według mojego pomysłu :

2 łyżki majonezu ( laight- jogurt naturalny )

1/4 szkl.sosu worcestershire

1/4 szkl.octu

2 łyżki keczupu

**********************************

Wszystko ze sobą wymieszać bardzo dokładnie.Przełożyc do miseczki lub słoika i zostawić w lodówce na kilka godzin ,aby się sos przegryźć"

A teraz wersja prawdopodobnie najorginalniejsza:

3 jajka

1/4 filiżanki sosu worcestershire

1 łyżka cukru

1 łyżeczka goździków

  • 1/4 filiżanki octu
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3/4 kubka słodkich pikli,
  • 1/2 filiżanki posiekanych czarnych oliwek,
  • 1 czerwona papryka.

Jajka umyć i ugotować na twardo, a następnie obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Do miseczki włożyć posiekane jajka, cukier, goździki, pikle, oliwki, paprykę. Wlać ocet, sos Worcestershire i majonez. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smak mógł się przegryźć.

 

SOS "DIABELSKI" DO JAJEK

anielka123buziolek

Bardzo ciekawy ,lekko pikantny  sos do gotowanych jajek ,ale też można go podawać do innych potraw jak sałatek z owocami morza,do kurczaka na zimno i nieco mdłej ryby w galarecie.

1 mały słoiczek majonezu

2 łyżeczki pikantnego keczupu

1 łyżeczka soku cytrynowegi

1 łyżka brandy

ćwierć łyżeczki do kawy chilli

szczypta cukru

i pieprzu

********************************************

Majonez ubić rózga z brandy,sokiem z cytryny,keczupem i przyprawami.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci