Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

LEKKIE DANIA

KRÓLIK PO PROWANSALSKU

anielka123buziolek

IMG_20160709_10.20.12

 Lekki i delikatny KRÓLIK ,cudownie pachnacy ziołami ,rozpływający się wspaniale w ustach.

1 młody królik
150g.masła
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól
pieprz
1 jajko
mąka
 bułka tarta
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Królika sprawić,opłukać,osuszyć,oczyścić z błon,pokroić na porcje,posolić i pokropić cytryną.Kawałki królika panierować w mące,roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.Gdy mięso się zrumieni,posypać pieprzem,ziołami prowansalskimi,polać stopionym masłem i wstawić na 5 min.do gorącego piekarnika.Podawać na gorąco z cytryną.

CHŁODNIK Z OGÓRKA Z CZĄBREM

anielka123buziolek

 

 

Ciepło się zrobiło i a przy garach stać się nie chce,więc zrobiłam szybki chłodnik ogórkowy ,z octem balsamico i świeżym cząbrem,cytrynką...a do popicia proponuję wodę z limonką ,cytryną i miętą.

1 duży ogórek wężowy ( 500 gram)
1 szalotka
2 łyżki świeżego cząbru
500 ml.zimnego bulionu warzywnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
200ml.jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
oraz 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
listki cząbru
10 dag. szynki z indyka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Myjemy ogórki,obieramy, i kroimy ogórki na duże kostki.Siekamy szalotkę i cząber,zmiksować z ogórkami .Dodając bulion warzywny,musztardę,ocet balsamiczny,jogurt grecki i oliwę.Przyprawiamy wszystko do smaku solą, wrzucamy pokrojoną drobno szynkę,wstawiamy do lodówki.Przed podaniem zamieszać ,posypać listkami cząbru i skórką z cytryny,udekorować.Smacznego

LEKKA SAŁATKA

anielka123buziolek

IMG_20160518_182253

 Smaczna sałatka ,dobra na posiłek kolacyjny,zdrowa i dietetyczna.Mortadelę możemy zastąpić szynką lub inną wędliną.

Danie ma tylko ok. 115 kcal.

2 małe ziemniaki ugotowane

1 gruby plaster Mortadeli

0.5 pojemnika jogurtu naturalnego

0.5 jabłuszka

kilka rzodkiewek(5)

odrobina słodkiej musztardy

szczypiorek

koperek

sól

pieprz

****************************************

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.Jabłko obrać i też pokroić w kosteczkę.Szczczypiorek drobno posiekać oRaz koperek.Mortadelę pokroić w kostkę.Rzodkiewki umyć i pokroić w ósemki.Jogurt wymieszać z solą,pieprzem i odrobiną musztardy( nie musowo).Wszystkie warzywa wymieszać z sosem jogurtowym oraz koperkiem i szczypiorkiem.Podawac z chrupkim warzywem:).Smacznego.

 

KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z BAZYLIĄ

anielka123buziolek

IMG_20160425_151718

 Myślałam , że te kotlety to będzie w smaku " niewypał" ,ale grubo się pomyliłam :) wyszły naprawdę fantastyczne pmimo ,że nie" trawię " jarskich potraw.Smaku i głębi dodała im bazylia , ale tez można dodać w sezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii .Na 5 placuszków wypada tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza jak bedziecie robili mleko owsiane ,wtedy mozecie od razu zrobic z platków pyszny obiad dla rodziny.

IMG_20160425_151711

30 dag.płatków owsianych górskich

2 lub 3 jajka w zależności

sól i pieprz

1 cebula

kilka listków świeżej bazylii

tarta bułka

olej

**********************************************

Płatki owsiane zalać wrzątkiem ( 4 szkl.wody na 1 szkl.płatków), postawić na ogniu , podgrzewać , ciągle mieszając , aż masa będzie gęsta , mniej więcej po 20 minutach , zdjąć , wystudzić .Cebulę obrać , pokroić podsmażyć na tłuszczu , dodać do płatków.Połączyć z 2 -lub 3 jajkami , posiekaną bazylią i przyprawić do smaku , wymieszać.Masę nabierać łyżką i formować placuszki na patelni.Smacznego!.

BIAŁY KISIEL OWSIANY

anielka123buziolek

IMG_20160531_231552

 Przepis z kuchni Litewskiej , która jest nam najbliższa,bo oprócz wspólnej uni,króla i kultury mamy wspólną kuchnię i obyczaje .

2 szkl.płatków owsianych

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu

odrobina cukru waniliowego

**************************************

Płatki zawiązać luźno w czystej gazie, włożyć do zimnej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż zostanie połowa wody, a płyn stanie się kleisty i białawy.Dodac miodu i cukru waniliowego.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzićw niewielkiej ilosci wodzie wlać do owsianego kleiku i stale mieszając zagotować.Przelać do miseczek,ostudzić.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci