Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

LEKKIE DANIA

DIETETYCZNA ZUPA KREM Z BROKUŁU

anielka123buziolek

IMG_20180505_152445

 Lekkostrawna , dietetyczna zupa z brokułów z migdałami.Wsam raz dla osób , które oczyszczają swój organizm z toksyn oraz tych  co się odchudzają lub mają problem z żołądkiem.

 1 duży brokuł

750 ml.bulionu że skrzydelek kurczaka

1 łyżka soku z limonki

Sól i pieprz

1łyżka miodu

płatki migdałowe

****************************

1 . Brokuły podzielić na mniejsze części i usunąć części grubych łodyg.

2 . Do przygotowanego , wrzącego bulionu wsypujemy brokuły i gotujemy 15 minut.Gasimy gaz i przelewamy do blendera.

3 . Miksujemy  , doprawiamy zupę solą ,pieprzem ,miodem oraz sokiem z limonki .

4 . Rozlać zupę na talerze i posypać płatkami migdałowymi lub posypać pokruszonym serem feta.Jak to woli.Smacznego.

DIETETYCZNE KANAPKI NA ŚNIADANIE

anielka123buziolek

IMG_20170827_233250

 Dziś dietetyczna wersja na pyszne śniadanie!.

2 kromki chleba pszennego

sałata

chudy biały twaróg

odrobina chrzanu

Koperek

orzechy włoskie

******************************

Kromki chleba i kroić ze skórki.Upiec je na złoty kolor na patelni z obu stron i pokroić na małe kanapeczki.Twaróg utrzeć z odrobiną chrzanu.Sałatę i koperek  opłukać ,pokroić i porwać na kawałki.Podpieczone kawałki chleba ułożyć na talerzyki ,ułożyć sałatę ,łyżeczką nałożyć odrobinę twarogu z chrzanem ,posypać orzechami i koperkiem.Smacznego!.

PIZZA Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z PATELNI

anielka123buziolek

IMG_20170618_135350

 Po zamówionej ostatnimi czasy pizzy , potwornie się rozchorowałam.Duze prawdopodobieństwo ,że była zbyt tłusta .Jednak po 3 miesiącach diety , chciałam zrobić sobie prezent ,i czym się zakończyło ? Zakończyło się nieprzyjemnymi bólami brzucha ,złym samopoczuciem i wstrętem do mojej ulubionej potrawy :(.Na szczęście  myszkując w gazetach trafiłam  na przepisy , które można było modyfikować według własnych potrzeb.Po tej pizzy nic mi nie było , a nawet muszę przyznać , że świetnie się później poczułam bo płatki mają dużą ilość błonnika !.Polecam , spróbujcie!.

 10 dag.suchych płatków owsianych

2 jajka

sól i pieprz

szczypta oregano,bazylia,tymianek

czosnek granulowany lub świeży

1 łyżka startego sera cheddar

2 duże łyżki sosu pomidorowego z kartonu

1 czerwona cebula pióra

10dag.startych na tarce pieczarek

kukurydza 2 łyżki

pomidorki cherry

*********************************

 Płatki owsiane wymieszać z jajkami, szczyptą soli i pieprzu oraz oregano.Odstawić na 10 minut.Jeśli chcecie pieczarki możecie lekko przesmażyć z cebulką , ja tam wolę surowe na pizzy.Na patelni o średniej wielkości rozprowadzić mokrymi dłońmi płatki owsiane.Włączyć gaz na mały ogień i usmażyć na suchej patelni placek , najpierw z jednej strony na złoty kolor ,odwrócić placek .Łyżką rozsmarować przecier pomidorowy , posypać bazylią , czosnkiem i tymiankiem, posypać serem . Nałożyć pieczarki ,posolić i popieprzyć , ułożyć kukurydzę i cebulę oraz pokrojone pomidorki cherry.Przykryć patelnię pokrywką i smażyć z 5 minut i gotowe!.Posypać natką pietruszki i podawać.Smacznego!.

 

LEKKIE TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I BOCZNIAKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170602_130804

 Lekki ,kremowy sos grzybowy z boczniaków, okraszony nutką koperku, białego pieprzu i gałki , podkręcony smakiem z duszonej cukini.Pycha!.

1 cukinia
25 dag.grzybów boczniaków
150 ml.śmietanki kremówki 30%
0.5 szt.cebuli 
odrobina masła do smażenia
Sól himalajska lub zwykła

1 ząbek czosnku
Pieprz biały
Gałka muszkatołowa
Słodka sypka papryka mielona

Szczypta posiekanego koperku

***********************************

Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente , odcedzić .Grzyby opłukać ,osuszyć pokroić w większą kostkę.Cukinie umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić obieraczką w paski.Do rondla włożyć kawałek masła,  rozpuścić,dorzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,jak zacznie pachnieć po chwili smażenia ,dodać cukinię z grzybami.Mieszajac na małym ogniu , smażymy ( tak jak pieczarki) warzywa i grzyby ,aż całkowicie odparuje z nich woda.Doprawiamy , wlewamy kremówkę ,wymieszać,chwilę dusić ,aż zrobi się gęstszy sos i gotowe , dodać koperek.Makaron wykładamy na ciepłe talerze lub tak jak Włosi ,wlewamy sos do garnka z gorącym makaronem , i wymieszać.Smacznego!.

 

KRÓLIK PO PROWANSALSKU

anielka123buziolek

IMG_20160709_10.20.12

 Lekki i delikatny KRÓLIK ,cudownie pachnacy ziołami ,rozpływający się wspaniale w ustach.

1 młody królik
150g.masła
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól
pieprz
1 jajko
mąka
 bułka tarta
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Królika sprawić,opłukać,osuszyć,oczyścić z błon,pokroić na porcje,posolić i pokropić cytryną.Kawałki królika panierować w mące,roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.Gdy mięso się zrumieni,posypać pieprzem,ziołami prowansalskimi,polać stopionym masłem i wstawić na 5 min.do gorącego piekarnika.Podawać na gorąco z cytryną.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci