Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DODATKI DO ZUP I SOSÓW

SZPINAK PO TAJSKU

anielka123buziolek

IMG_20170411_140010

 Potrawa ze szpinaku stała się moją ulubioną potrawą.Jak zauważyliście,  robię go na różne sposoby  i każdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo  przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam.

0.5 op.szpinaku mrożonego

0.5 szklankę.mleczka kokosowego

Olej kokosowy

1 łyżeczka czosnku mielonego

0.5 łyżeczki chilli ( można mniej)

0.5 łyżeczki trawy cytrynowej

1 łyżeczka suszonej kolendry

na czubku łyżeczki kolendry mielonej

0.5 cm.startego imbiru

0.5 łyżeczki kozieradki

2 szczypty kuminu

2 szczypty kurkumy

Sól

Biały pieprz

******************************

Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego.

Szpinak możemy podać z rybą lub mięsem jako dodatek.

JAK ZROBIĆ OLEJ Z BAZYLII

anielka123buziolek

_20170423_134103

 Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora.

1 pęczek świeżej bazylii

Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół szklanki,można dać więcej )

*****************************"**

Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem, zmiksować  bazylię z  oliwą i tak długo miksować ,aż zrobi się ciemnozielone.Mieszankę przelać do rondelka i na małym gazię podgrzewać ok.3 minut( Nie zagotować!!!no straci kolor i właściwości).Sitko wyłożyć gazą , wlewać powoli olej i pozwolič skąpać oliwie do naczynia,można lekko mieszać ,aby odblokować sitko.Olej przelać do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć.Przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy.Smacznego!.

To co zostanie nam na sitku ,nie wyrzucamy!!!!Zostawiamy i dodajemy do jogurtu naturalnego.!!!!

DIP Z BURACZKÓW

anielka123buziolek

IMG_20170301_133202Nietypowy DIP z buraczków na orientalną nutę.Podanie takiego nietypowego dipu gościom już powoduje , że buźki się śmieją ( i to bez alkoholu).Smakiem tego dipu byłam sama zachwycona ,niespodziewałam się takiej ferii smaku , jednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu  tego dipu.Polecam  do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam.

35 dąb.buraków

0.5 papryczki chilli

1 ząbek czosnku

0.5 kubka jogurtu greckiego

0.5 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Odrobinę wasabi lub polskiego chrzanu( 1 łyżeczka)

0.5 łyżeczki sezamu

Na końcu łyżeczki tymianku , oregano

1 dymka cebulka

Kilka uprażonych  i zmielonych orzechów włoskich

Ostry ser starty i szczypiorek

Sól

*********************************************

Buraczki umyć,ugotować ,pokroić na kawałki.Wrzucič do blendera ,dodać chilli , czosnek , jogurt , orzechy, wasabi ,zmiksować na gładką masę.Dodać miód ,oliwę , sezam ,zioła i sól, wymieszać.Dip wyłożyć do miseczki,posypać startym serem i szczypiorkiem.Smacznego!.

 

DIP WASABI

anielka123buziolek

_20170328_000705

Japoński DIP do mięs , sushi , jajek.Wasabi to Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi – gatunek rośliny z rodziny kapusta tych.Niestety ja użyłam proszku , na którą okazało się ,że jestem uczulona , spuchłam jak pączek.Okazało się ,że proszek ma barwniki i różne dodatki , czego nie ma prawdziwe wasabi , ale i tak bardzo mi smakowała.Pasta jest bardzo ostra , więc nie przesadzajmy z jej jedzeniem ha ha...

1 łyżka wasabi ( pasty lub proszku)

5 łyżek kwaśnej śmietany

************************************

Wszystko ze sobą wymieszač i odstawić.Smacznego!.

JAPOŃSKI DIP PONZU

anielka123buziolek

IMG_20170323_181245

DIP ten używa się do wołowych steków , ale ja wypróbowałam go też z jajkami i smakowało fenomenalnie.Ostry ,a zarazem delikatny w smaku ze względu na cukier.Świetny do maczania kawałków mięsa jak i polania nim jajek.

4 łyżki sosu sojowego

Sok z 1 limonki

Duża szczypta płatków chili

mała szczypta białego cukru

Odrobina wody

****"******************************

Wszystkie składniki dołu ponzu wymieszać ze sobą i dolać odrobinę wody,mieszać , a kiedy cukier się roztopi , odstawić.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci