Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DODATKI DO OBIADU ,ZUP I SOSÓW

KASZA JĘCZMIENNA Z CURRY

anielka123buziolek

20171229_14.24.57

 Tak przyrządzoną kaszą nie jedno podniebienie się skusi.Za kaszami nie przepadam ,ale ta mi wyjątkowo przypadła do gustu.Prosty przepis a jaki zarazem wysmakowany.Zapraszam!.

1 szkl.ulubionej kaszy ( u mnie kasza jęczmienna )

1 cebula

1/2 puszki groszku zielonego

2 marchewki

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

Sól i pieprz

************************************

 1 .Zagotować 1/2 litra wody lekko osolonej i wsypać kaszę jęczmienną.Gotować na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę .

 2 . Marchewkę kroimy w cienkie plastry , cebulę drobno kroimy , wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażany kilkanaście minut.

3 .  Mieszamy z kaszą i doprawiamy przyprawami .Smacznego.

MŁODA KAPUSTKA W SOSIE POMIDOROWO - ŚMIETANOWYM

anielka123buziolek

IMG_20180602_125354_707

 Najlepsze na wiosnę są młode warzywa kuszące swym aromatem na sklepowych półkach.Zima nieźle nas ograbia z wszelkich witamin i smaków .Jednak ja mogę się cieszyć zdrowymi nowalijkami od koleżanki , która ma ogródek i niesypaną zieleninę i to w nadmiarze.Więc dziś przepis na młodą kapustę w sosie!.Zapraszam.

1 młodą kapusta

1 pęk koperku

150 ml.bulionu

sól i pieprz

ocet dla smaku winny

szczypta cukru jak potrzeba

śmietana kubek mały

1 mały przecier pomidorowy

1 łyżka mąki pszennej

**************************************

 1 . Kapustę drobno poszatkować , koper opłukač i drobno pokroić.

2. Kapustę zalać gorącym bulionem i dusić do miękkošci , dodać przecier pomidorowy.Posolić ,  popieprzyć , dolać octu ,zaprawiać šmietaną z mąką.Chwilę pogotować.Podawć z młodym ziemniakami.

 

MAKARON Z KOPERKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170818_132903

W ten sposób zrobiony makaron jest fantastyczny , gdy  podamy go z przepysznym naszym ulubionym sosem.Ja go podałam z sosem z botwinki , kremowym i świetnie pasującym do tego makaronu.Polecam bardzo ten przepis!.

 1 paczka ulubionego makaronu

1 ząbek czosnku

1 pęczek koperku

1 łyżeczka maggi w płynie

*******************************

Makaron ugotować al' dente we wrzącej wodzie. Odcedzić . Rozgrzać olej na patelni , włożyć makaron , dodać posiekany drobno czosnek , wlać maggi i dorzucić drobno posiekany  koperek , wymieszać.Podawac gorący z sosem.Smacznego!.

SZPINAK PO TAJSKU

anielka123buziolek

IMG_20170411_140010

 Potrawa ze szpinaku stała się moją ulubioną potrawą.Jak zauważyliście,  robię go na różne sposoby  i każdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo  przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam.

0.5 op.szpinaku mrożonego

0.5 szklankę.mleczka kokosowego

Olej kokosowy

1 łyżeczka czosnku mielonego

0.5 łyżeczki chilli ( można mniej)

0.5 łyżeczki trawy cytrynowej

1 łyżeczka suszonej kolendry

na czubku łyżeczki kolendry mielonej

0.5 cm.startego imbiru

0.5 łyżeczki kozieradki

2 szczypty kuminu

2 szczypty kurkumy

Sól

Biały pieprz

******************************

Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego.

Szpinak możemy podać z rybą lub mięsem jako dodatek.

JAK ZROBIĆ OLEJ Z BAZYLII

anielka123buziolek

_20170423_134103

 Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora.

1 pęczek świeżej bazylii

Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół szklanki,można dać więcej )

*****************************"**

Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem, zmiksować  bazylię z  oliwą i tak długo miksować ,aż zrobi się ciemnozielone.Mieszankę przelać do rondelka i na małym gazię podgrzewać ok.3 minut( Nie zagotować!!!no straci kolor i właściwości).Sitko wyłożyć gazą , wlewać powoli olej i pozwolič skąpać oliwie do naczynia,można lekko mieszać ,aby odblokować sitko.Olej przelać do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć.Przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy.Smacznego!.

To co zostanie nam na sitku ,nie wyrzucamy!!!!Zostawiamy i dodajemy do jogurtu naturalnego.!!!!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci