Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DODATKI DO ZUP I SOSÓW

DIP Z BURACZKÓW

anielka123buziolek

IMG_20170301_133202Nietypowy DIP z buraczków na orientalną nutę.Podanie takiego nietypowego dipu gościom już powoduje , że buźki się śmieją ( i to bez alkoholu).Smakiem tego dipu byłam sama zachwycona ,niespodziewałam się takiej ferii smaku , jednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu  tego dipu.Polecam  do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam.

35 dąb.buraków

0.5 papryczki chilli

1 ząbek czosnku

0.5 kubka jogurtu greckiego

0.5 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Odrobinę wasabi lub polskiego chrzanu( 1 łyżeczka)

0.5 łyżeczki sezamu

Na końcu łyżeczki tymianku , oregano

1 dymka cebulka

Kilka uprażonych  i zmielonych orzechów włoskich

Ostry ser starty i szczypiorek

Sól

*********************************************

Buraczki umyć,ugotować ,pokroić na kawałki.Wrzucič do blendera ,dodać chilli , czosnek , jogurt , orzechy, wasabi ,zmiksować na gładką masę.Dodać miód ,oliwę , sezam ,zioła i sól, wymieszać.Dip wyłożyć do miseczki,posypać startym serem i szczypiorkiem.Smacznego!.

 

DIP WASABI

anielka123buziolek

_20170328_000705

Japoński DIP do mięs , sushi , jajek.Wasabi to Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi – gatunek rośliny z rodziny kapusta tych.Niestety ja użyłam proszku , na którą okazało się ,że jestem uczulona , spuchłam jak pączek.Okazało się ,że proszek ma barwniki i różne dodatki , czego nie ma prawdziwe wasabi , ale i tak bardzo mi smakowała.Pasta jest bardzo ostra , więc nie przesadzajmy z jej jedzeniem ha ha...

1 łyżka wasabi ( pasty lub proszku)

5 łyżek kwaśnej śmietany

************************************

Wszystko ze sobą wymieszač i odstawić.Smacznego!.

JAPOŃSKI DIP PONZU

anielka123buziolek

IMG_20170323_181245

DIP ten używa się do wołowych steków , ale ja wypróbowałam go też z jajkami i smakowało fenomenalnie.Ostry ,a zarazem delikatny w smaku ze względu na cukier.Świetny do maczania kawałków mięsa jak i polania nim jajek.

4 łyżki sosu sojowego

Sok z 1 limonki

Duża szczypta płatków chili

mała szczypta białego cukru

Odrobina wody

****"******************************

Wszystkie składniki dołu ponzu wymieszać ze sobą i dolać odrobinę wody,mieszać , a kiedy cukier się roztopi , odstawić.Smacznego!.

JAK ZROBIĆ SŁODKIE MLEKO SKONDENSOWANE

anielka123buziolek

IMG_20161208_144431

 Ostatnio spotykam się z przepisami gdzie jest potrzeba dodania mleka skondensowanego.Okazuje się , że to mleko z puszki coraz trudniej dostać , a cena przyprawia mnie o ból głowy.Dlatego postanowiłam , że sama je sobie zrobię i basta.Wyszlo przepyszne.Przepis z rosyjskich stron blogowych

200 g.mleka w proszku

250 ml.wody

50g.masła

22 dag.cukru

*****************************

Wodę,maslo i cukier gotujemy razem na małym ogniu,do jego całkowitego rozpuszczenia.Zdejmujemy z ognia i po łyżce dodajemy mleko w proszku , dobrze mieszając . Studzimy i wlewamy do słoika.Sloik wędruje do lodówki.Smacznego!.

SOS PIKANTNY Z PAPRYCZKĄ PIRI - PIRI

anielka123buziolek

Zdjecie1260

 

Bardzo pyszny i pikantny sos z papryczkami piri-piri, kminku,czosnku i innych dodatków..Świetny do wszystkiego i można podawać do każdej potrawy od hamburgera po smażone kiełbaski na grillu.Smacznego.

4 papryczki piri-piri

2 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa kminku

1 łyżeczka soli

0.5 szkl.majonezu

0.5szkl. jogurtu greckiego

pieprz

 1 łyżka keczupu

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Papryczki rozetrzeć z czosnkiem na miazgę ,dodać zmielony kminek.Wymieszać z majonezem i jogurtem greckim,posolić,popieprzyć,na końcu wymieszać z keczupem.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci