Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZETWORY

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z PIETRUSZKĄ

anielka123buziolek

IMG_20180609_1723291

 Tyle czasu minęło odkąd prowadzę blog , to jeszcze przepisu na Ogórki Małosolne nie wstawiłam , a przecież robię je co roku.Nie wiem czy przepis przypadnie Wam kochani do gustu ,bo robię go troszkę inaczej niż wszyscy.Uzywam bowiem korzenia pietruszki i gorącej wody oraz ziela angielskiego i gorczycy.Ten rodzaj szybkich ogórków kiszonych mi bardzo smakuje ,dajcie znać czy i Wam posmakowały.Zapraszam po przepis.

 2 kg.ogórków gruntowych

Ok.3 litrów gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli

4 cm.korzeń chrzanu świeżego

0.5 główki młodego polskiego czosnku 

Obrany korzeñ pietruszki

2 ziarna ziela angielskiego

1 duża łyżka gorczycy

 Koper

Duży słój

******************************

1 . Ogórki umyć ,osuszyć  , włożyć do słoja.

2 . Posypać gorczycą , włożyć oczyszczone ząbki czosnku ,korzeń mały pietruszki , ziele angielskie , przykryć koprem.

3 .  Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną solą ,przykryć górę pokrywką lub talerzykiem.Zostawiamy na 3-4 dni ,ogórk o są wtedy gotowe.Smacznego.

KOMPOT Z TRUSKAWEK

anielka123buziolek

Zdjecie0599

 To najlepszy kompoty truskawkowy jaki robiłam .Smak i zapach truskawek zniewalający.Pierwszy raz w ten sposób go przygotowałam i naprawdę byłam mile zaskoczona.Polecam ten przepis!.Przepis ze starego kocurkowo.

2 litry wody

2 szkoły.cukru

1 kg.truskawek

1 cukier waniliowy

*****************************

1 . Wodę zagotować z cukrem.Ugotować syrop.Odstawić z gazu.Chwile odczekać i włožyć całe umyte i obrane z szypułek truskawki.

2 . Zamieszać.Poczekać 5 minut i przelać kompot do wyparzonych słoików wraz z truskawkami..

3 . Pasteryzujemy 15 minut. Smacznego.

 

KISZONY SELER

anielka123buziolek

IMG_20180508_143841

 Czas kiszonek u mnie zaczął się już z miesiąc temu ,kiedy to mój organizm zaczął się domagać kiszonego selera.Czemu ,nie odpowiem Wam na to pytanie bo nie wiem, widocznie tak ma być i już ha ha....IWiem jednak na pewno ,że picie i jedzenie takich kiszonek wychodzi nam tylko na zdrowie!.Polecam ogromnie taki sposób pasteryzacji dużej ilości w lodówce selera ha ha ....

Seler - ilośč nieograniczona

Koper 

po 1 łyżeczce na słoik białej gorczycy

po 2 duże ząbki czosnku na słoik

po kawałku sporym na słoik świeżego korzenia chrzanu lub jego liści

2 litry przegotowanej wody i wystudzonej wymieszanej z 2 płaskimi łyżkami soli

********************************************************************_******__***"*_**

1 . Selera oczyścić , obrać i pokroić według własnego gustu.

2 .Przygotowac wodę solą.

3 . Na dno słoików wsypać po łyżeczce gorczycy , włożyć pokrojony seler ,chrzan i koper.

4 .  Słoiki zalač wystudzoną zalewą ,zakręcič pokrywki i odstawič w ciemne , ciepłe miejsce na 4-7 dni.Po tym czasie możemy już pič utworzony pyszny sok a warzywa użyć do przygotowania potraw z selerem.Smacznego!.

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DO MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20180124_144414

 Może sezonu nie ma i przepis  nie w porę ,ale może kiedyś Wam się przyda.Podaje go ze względu na danie z wątróbki do której warto latem  przygotować te przetwory!.Ja nie przecierałam na mus , zostawiłam owoce w całości.

na 6 średnich słoiczków

2,5 kg czerwonej porzeczki 
3 cytryny
900 g cukru 
2 opakowania żelfixu

********************************

 Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Gorący mus przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem na pół godziny.

 

JAK ZROBIĆ SYROP KOKOSOWY

anielka123buziolek

IMG_20170414_183821

Ostatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy z kokosem cudownie drażni zmysły smakowe.Kokosa uwielbiam we wszystkim,drink czy kawa z jego dodatkiem jest nieziemski,to coś jakby zjadać słodkie Rafaello.A jaki zapach....!!!!Baaardzo go polecam.Dodajemy go do drinków,alkoholu,kawy i deserów.Przepis znalazłam tutaj Klik.Syropu wychodzi ok.250 ml.czyli 1 szklanka.

400 ml.wody

1 szkl.wiórków kokosowych

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szkl.cukru ( ja nie dałam ,ale przyznam że jest napewno lepszy z cukrem bo słodszy)

1 łyżka miodu

1 po.cukru waniliowego

*********************************

 Zagotowujemy na początek 200 ml.wody( to niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe.Gotujemy 10 minut , w tym czasie dużo część wody wsiąknie w wiórki.Po tym czasie dodajemy kolejne 200 ml.wody , cukier , cukier waniliowy,sok z cytryny , oraz łyżkę miodu i gotujemy jeszcze 20 minut.Gasimy płomień i studzimy lekko syrop.Cedzimy przez drobne sitko lub gazę( ja użyłam lnianej ściereczki)dobrze wyciskając wiórki.Polecane jest na blogu aby przecedzić go kilka razy ze względu na osadzanie się osadu czyli oleju kokosowego ( ja wyciskałam raz ,osad zebrałam po wstawieniu do lodówki na łyżkę i użyłam do usmażeniu jajek,mamy tu 2 w 1 ha ha).Przelać do butelki.Polecamy trzymać go w lodówce.Smacznego!

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci