Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZETWORY

KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141048

 

To ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni ) uwažam , że taty jest  smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. 

 

IMG_20180807_174516

 

Kapusta biała

Sól

Cukier

Listek laurowy

Ziarna jałowca

Plasterki jabłek

*********************************

1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.!

2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1  łyżeczką soli , 1 łyżeczką cukru czubatą ( lepszy ma smak kapusta wtedy), listkiem laurowym , ziarnem jałowca i plasterkiem jabłka .

3.Na samym wierzchu ma znaleźć się kapusta.!

4 . Zakręcamy słoik lekko i zostawiamy na 3 -4 dni w mieszkaniu aby się zakisila, wynosimy do zimnego pomieszczenia.Jesli robimy poczatkowo w garze glinianym to już na przygotowaną kapustę  ,układamy talerzyk Igo obciążamy , zostawiamy na 3 dni ,pakujemy w słoiki ,zakręcamy i do piwnicy.Smacznego!.

BRZOSKWINIE W LEKKIM SYROPIE

anielka123buziolek

IMG_20180807_140429

 Wybaczcie , że rzadko teraz piszę na blogu , ale jak wiecie ukrop nie odpuszcza .Człowiek tylko leży , pije wodę i chłodzi się przy wiatraku , a gotowanie poszło w kąt wraz z pisaniem na blogu.Jednak z paroma przepisami chcę nadążyć ze względu na promocję w sklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam.

2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych

2 litry wody

200 g.cukru

0.5 limonki - sok

0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka

1 mały goździk

*******************************

1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować  chwilę , wyłączyć gaz.

2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki.

3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką.

4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem.

5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików i parzyć ( nie gotować !!!) 10 - 15 minut.

6.Wyjac słoiki , odwrócić do góry dnem na šciereczce i zostawiç do wystygnięcia.

7 . Ostudzone słoiki wynieść do zimnego pomieszczenia.Smacznego!.

 

 

KISZONE POMIDORKI( KOKTAJLOWE )CHERRY

anielka123buziolek

IMG_20180722_153325

 

Przepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy.Sok można wypić dla zdrowia i witamin , a pomidorki schrupać z pieczywem.Smacznego!.

 pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
korzeń chrzanu
kwiaty kopru
czosnek
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 łyżka soli na 1/2 litra wody

************************************.

1 . Pomidorki umyć.

2 .Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche.

3 .Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan.

4 .Pomidorki ułożyć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.

5 .Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.

6 .Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z PIETRUSZKĄ

anielka123buziolek

IMG_20180609_1723291

 Tyle czasu minęło odkąd prowadzę blog , to jeszcze przepisu na Ogórki Małosolne nie wstawiłam , a przecież robię je co roku.Nie wiem czy przepis przypadnie Wam kochani do gustu ,bo robię go troszkę inaczej niż wszyscy.Uzywam bowiem korzenia pietruszki i gorącej wody oraz ziela angielskiego i gorczycy.Ten rodzaj szybkich ogórków kiszonych mi bardzo smakuje ,dajcie znać czy i Wam posmakowały.Zapraszam po przepis.

 2 kg.ogórków gruntowych

Ok.3 litrów gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli

4 cm.korzeń chrzanu świeżego

0.5 główki młodego polskiego czosnku 

Obrany korzeñ pietruszki

2 ziarna ziela angielskiego

1 duża łyżka gorczycy

 Koper

Duży słój

******************************

1 . Ogórki umyć ,osuszyć  , włożyć do słoja.

2 . Posypać gorczycą , włożyć oczyszczone ząbki czosnku ,korzeń mały pietruszki , ziele angielskie , przykryć koprem.

3 .  Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną solą ,przykryć górę pokrywką lub talerzykiem.Zostawiamy na 3-4 dni ,ogórk o są wtedy gotowe.Smacznego.

KOMPOT Z TRUSKAWEK

anielka123buziolek

Zdjecie0599

 To najlepszy kompoty truskawkowy jaki robiłam .Smak i zapach truskawek zniewalający.Pierwszy raz w ten sposób go przygotowałam i naprawdę byłam mile zaskoczona.Polecam ten przepis!.Przepis ze starego kocurkowo.

2 litry wody

2 szkoły.cukru

1 kg.truskawek

1 cukier waniliowy

*****************************

1 . Wodę zagotować z cukrem.Ugotować syrop.Odstawić z gazu.Chwile odczekać i włožyć całe umyte i obrane z szypułek truskawki.

2 . Zamieszać.Poczekać 5 minut i przelać kompot do wyparzonych słoików wraz z truskawkami..

3 . Pasteryzujemy 15 minut. Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci