Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZETWORY

JAK ZROBIĆ SYROP KOKOSOWY

anielka123buziolek

IMG_20170414_183821

Ostatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy z kokosem cudownie drażni zmysły smakowe.Kokosa uwielbiam we wszystkim,drink czy kawa z jego dodatkiem jest nieziemski,to coś jakby zjadać słodkie Rafaello.A jaki zapach....!!!!Baaardzo go polecam.Dodajemy go do drinków,alkoholu,kawy i deserów.Przepis znalazłam tutaj Klik.Syropu wychodzi ok.250 ml.czyli 1 szklanka.

400 ml.wody

1 szkl.wiórków kokosowych

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szkl.cukru ( ja nie dałam ,ale przyznam że jest napewno lepszy z cukrem bo słodszy)

1 łyżka miodu

1 po.cukru waniliowego

*********************************

 Zagotowujemy na początek 200 ml.wody( to niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe.Gotujemy 10 minut , w tym czasie dużo część wody wsiąknie w wiórki.Po tym czasie dodajemy kolejne 200 ml.wody , cukier , cukier waniliowy,sok z cytryny , oraz łyżkę miodu i gotujemy jeszcze 20 minut.Gasimy płomień i studzimy lekko syrop.Cedzimy przez drobne sitko lub gazę( ja użyłam lnianej ściereczki)dobrze wyciskając wiórki.Polecane jest na blogu aby przecedzić go kilka razy ze względu na osadzanie się osadu czyli oleju kokosowego ( ja wyciskałam raz ,osad zebrałam po wstawieniu do lodówki na łyżkę i użyłam do usmażeniu jajek,mamy tu 2 w 1 ha ha).Przelać do butelki.Polecamy trzymać go w lodówce.Smacznego!

 

JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU

anielka123buziolek

IMG_20170408_121824

Do tej kiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma  ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha jak dla mnie ,pozwalam sobie doradzić , aby użyć bardziej tlustszego mięsa jak karkówka lub drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie spróbować , to zapraszam!.

_20170408_124645

 

 

_20170407_135428

 

    IMG_20170408_110214

                                      

IMG_20170408_111343

 

1.5 kg.łopatki wieprzowej

5 ząbków czosnku

8 ziaren pieprzu

6 ziela angielskiego

2 łyżki soli

3 łyżki majeranku

2 łyżki żelatyny na 200 ml.zimnej wody lub jeśli robimy w jelicie to odrobinę na końcu łyżeczki saletry

Folia spożywcza lub jelito cieńkie

*********************************************

 Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.Przyprawy jak ziele angielskie , pieprz ziarnisty i jałowiec utluc tłuczkiem lub zmielić.Mięso dobrze umyć , osuszyć , zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą.Do zmielonego mięsa wlać żelatynę rozpuszczoną , dodać przyprawy,wyrobić dobrze.Mięso zostawić w temp.pokojowej przez 30 minut.Wstawić po tym czasie do lodówki na 24 g.aby się mięso przegryzło.Mięso jeśli robimy w folii spożywczej dzielimy na części ,tak aby mniej więcej były kiełbaski równe.Przygotować ok.8 kawałków folii spożywczej.Z mięsa formować kiełbaski,zawinąć dokładnie w folię ,zrolować jak cukierka ,podwinąć końce ( ja robiłam z torebek foliowych , więc końce dokładnie zawiązałam w supeł ).Parzymy  kiełbaski na parze wlewając wodę do garnka ( niedużo),kiełbaski położyć na sicie i ułożyć na garnku ,przykryć pokrywką.Gotujemy kiełbaski na parze 30 minut.Gdy są gotowe nakłuć , aby woda wyciekła i pozostawić pod przykryciem.Możemy je zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki lub je zamrozić.

Teraz wersja we flaki - do mięsa nie dodajemy żelatyny tylko 150 ml.wody ,mięso dokładnie wyrobić,dodać przyprawę i saletrę,wyrobić i odstawić na 8 godzin.do lodówki.Po tym czasie masę jeszcze raz wyrobić.Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego!.

MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20170323_180933Dziś polecam zestaw przypraw do natarcia odświętnych mięs.Taka mieszanka świetnie pasuje do wieprzowiny jak też jagnięciny.Ostrość musztardy i czosnku nadaje przyjemną kruchość mięsie a anyż , goździk i rozmaryn , cudowny zapach i orientalny lekko posmak.Polecam.

6 goździków

3 gwiazdki anyżu

1  i 1/2 łyżeczki rozmarynu

3 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy Dijon lub innej

1 łyżka soli

********************************

Do młynka wsypać wszystkie suche przyprawy.W malakserze zmiksować czosnek z solą ,wsypać zmielone przyprawy i musztardę,zmiksować na pastę.Pastą nacierać mięso i wstawić je na całą noc do lodówki aby smaki się połączyły.Smacznego!.

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI MROŻONEJ DO SŁOIKA

anielka123buziolek

IMG_20160925_165925

 To też zrobione z mrożonych porzeczek.Pyszny ,gęsty i zdrowy sok z czarnej porzeczki,z dużą Wit.C. Świetny na przeziębienia i wzmocnienie odporności.

3 kg.mrozonej lub świeżej czarnej porzeczki

1 szkl.cukru

******************************************************

Mrożone owoce wkładamy do duże gara,podlewamy 150 ml.wody i podgrzewamy mieszając od czasu do czasu łyżką.Gdy owoce nam się rozgotują,przecieramy przez sito.Wstawiamy gotowy sok na średni ogień , dodajemy cukier i mieszamy aż nam się rozpuści.Przelewamy sok do wyparzonych słoiczków lub butelek.Pasteryzujemy 15 minut w piekarniku o temp.90 stopni.Smacznego.

 

IMG_20160925_134643

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI Z MROŻONYCH OWOCÓW DO SŁOIKA

anielka123buziolek

IMG_20160925_170020

 Często tak robię , że gdy nie mam czasu na przygotowanie owoców do słoików ,to je mroze w zamrażarce.Zdziwieni jesteście?Owoce są tak samo fajne,zdrowe i pełne witamin nawet gdy są zamrożone.A jakoś tak się w czasie mi nie zbiegło z ich przetworzeniem bo to zlamana noga ,potem choroba itp.ale przepis jest i galaretka zrobiona.Często też kupuję w sklepie mrozonki i z nich robię przetwory.Polecam.Jest pyszna.

1LITR WYCIŚNIĘTEGO SOKU Z PORZECZEK
1KG. i 40DAG.CUKRU
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Porzeczki włożyć do dużego garnka,podlać 150 ml.wody .Podgrzewać na małym gazie , aż owoce się rozpadną.Owoce przetrzeć przez sito.Otrzymany sok przelać do garnka , wsypać cukier,zebrac pianę i przelać do słoików.Pasterhzować 15 minut w 90 stopniach w piekarniku.
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci