Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTO DROŻDŻOWE,

CHAŁKA PO ŻYDOWSKU

anielka123buziolek

Zdjecie029711

 

Zawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne i mięsne.Tych dwóch produktów nie można łączyć-Oni jako pierwsi wymyślili dietę nie łączącą pewnych produktów razem-oczywiście to żart ale może i odrobina prawdy?Przerwa między posiłkami zawierającymi te składniki powinna wynosić od 1 godz.do 5godz.Pokarmy pochodzenia zwierzęcego muszą być tak jak wspomniałam "czyste".Do tzw."czystych ssaków należą zwierzęta parzystokopytne z grupy przeżuwaczy(dlatego świnia która jest parzystnokopytna ,ale nie należy do przeżuwaczy,nie może być spożywana).W mięsie nie może też być krwi (Świadkowie Jehowy wzorują się na Bibli i dlatego nie spożywają też krwi).Czyż to nie ciekawe jak religia ma wpływ na to co jemy ?Dlatego spróbujmy być tolerancyjni dla innych,którzy uważają Biblię za swój miernik moralny jak też i wyznacznik życia duchowego.
 
przepis na 2 chałki:
 
4 dag.drożdży
3łyżki masła
5 i 1/2 szkl.mąki
3 jajka
żółtko
1 łyżka soli
1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka
,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze podwijając końcówki pod spód aby nam się nie rozjechały,każdy z 3 wałków.Chałki odstawić,aż podwoją swą objętość.Wierzch chałek posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody,posypać makiem.Piec 35-45 min w temp.200 st.(ja piekłam w 180st.)Życzę smacznego bo warte są tego grzechu.

BUŁECZKI Z SEREM

anielka123buziolek

IMG_20170928_173959

 Przepyszne ,słodkie drożdżówki zapamiętane z dzieciństwa.Przepis bardzo polecam.Takie bułeczki przygotowałam dla mojej rodzinki.Znikły bardzo szybko w otwartych buziach dzieci i brata ha ha :)

                                                                                                          

35 dag.mąki pszennej

35 g.drożdży

3/4 szkl.mleka

2 żółtka

1/3 kostki margaryny

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Farsz z sera :

***********************

40 dag.sera twarogowego

1 jajko

1 łyżka cukru marcepanowego

kilka kropel olejku migdałowego

 1 łyżka masła miękkiego

1 łyżka cukru pudru

***************************************

 Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. Do połowy mleka dodajemy pokruszone  drożdże,  łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewany  mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy , resztę mleka a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.

 Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi bok.

Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.

Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy ( skręcamy w pół) jeden z końców o 180 stopni.Tak robimy z resztą kawałków.

Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy żółtkiem.Pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!.

PĄCZEK PANI REGENT

anielka123buziolek
_20170119_193144
 
Dziś przedstawiam Wam klasyczny przepis na pączki.Paczki są mięciutkie,z białą obwódką, tak jak być powinny.Przepis ze starego blogu,więc i zdjęcie też nie wyraźne.Mogę jedynie zagwarantować smak i dobrą jakość wypieku.Zapraszam!.
 
1 CZUBATA SZKL.MĄKI
3ŻÓŁTKA
3PŁASKIE ŁYŻKI CUKRU PUDRU
2ŁYŻKI MASŁA
2DAG.DROŻDŻY
4DUŻE ŁYŻKI TŁUSTEGO MLEKA
SZCZYPTA SOLI
1ŁYŻECZKA OTARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY
2ŁYŻKI SPIRYTUSU
CUKIER PUDER WYMIESZANY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
1KG.SMALCU
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W LETNIM MLEKU ROZCIERAMY DROŻDŻE,ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM PUDREM NA PUCH,DODAJEMY OTARTA SKÓRKĘ Z CYTRYNY,WYROŚNIĘTE DROŻDŻE,ALKOHOL,CAŁOŚĆ MIESZAMY DOKŁADNIE,DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I SÓL.WYRABIAMY CIASTO.GDY BĘDZIE JEDNOLITE DODAJEMY CIEPŁE ,ROZTOPIONE MASŁO I PONOWNIE WYRABIAMY,AZ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ .PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ.GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ,WAŁKUJEMY NA GR.3CM.I WYKRAWAMY PĄCZKI KUBKIEM O dużej śrrednicy.CZEKAMY AŻ PĄCZKI PODWOJĄ SWOJĄ OBJĘTOŚĆ.ROZGRZEWAMY SMALEC I PIECZEMY PĄCZKI NA ZŁOTY KOLOR.WYCIĄGAMY I POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.MOŻNA JE TEŻ NADZIAĆ.

SERKOWE PĄCZUSIE

anielka123buziolek
 
IMG_20170119_192300
Szybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.
 
2 szkl. białego sera
2 szkl.mąki
4 jajka
1/2szkl.mleka
2 łyżeczki z proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
szczypta soli
olej do  głębokiego  smażenia
cukier puder do posypania
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku  rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem.

JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY

anielka123buziolek

13277783852262dc174f7846515fe9

_20170119_195049

Myślę ,że każdy uwielbia pączki,czy te kupne ,czy upieczone przez nasze babcie czy mamy.Pamiętam jak moja mama zarabiała ciasto  w dzieży,a potem wykrawała paczki i  je smażyła w olbrzymim rondlu , gdyz było nas aż pięcioro!. Ich zapach roznosił się po całej kuchni , a za oknami sypał cudowny,magiczny śnieg.W piecu trzaskał raźno ogień,a my z rodzeństwem przytulaliśmy się do ciepłych kafli pieca leżąc na puchowych poduchach,wcinając paczki z konfiturą z róży własnej roboty.To były cudowne czasy, a teraz zostały już tylko wspomnienia.Dziś pragnę się podzielić choćby przepisem,który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie ,i zawsze jest w naszej rodzinie.Pączki zawsze się udają i nie są zbyt trudne do zrobienia.Pierwszy raz je robiłam mając 16 lat ,a o pieczeniu czy gotowaniu nie miałam jeszcze zielonego pojęciaI.Zapraszam.
 
 
 1 kg.mąki
10 dag masła
10 dag.cukru
1 op.drożdży
1 jajko
6 żółtek
2 szkl.słodkiej śmietanki kremówki
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/4 szkl.alkoholu
konfitura z róży lub że śliwek
sól
 
Lukier:
~~~~~~~~~~~~
1 szkl.cukru pudru
sok wyciągnięty z 1 cytryny
1 kg.smalcu do smażenia pączków
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie z dużym rondlem w którym będziemy je smażyć.Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.Z kilograma mąki odsypujemy 20 dag.mąki do miseczki( mąka musi być przesiana co da jej puszystość)!.Robimy zaczyn- wkruszyć drożdże do miseczki z 20 dag. mąki ,dodać 1 łyżkę cukru,wlać 1 szkl.podgrzanej lekko śmietanki,zaczyn wymieszać tak , aby nie było  grudek.Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki i dodajemy do niej szczyptę soli.
W  osobnej miseczce ucieramy żółtka na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone masło.Wyrabiamy chwilę w misce ,aby się wszystko połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut.
Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze!
Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY je  odrobiną konfitury.Zlepić je dokładnie i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.PRZYKRYĆ ściereczką.W rondlu rozgrzać tłuszcz(musi być bardzo gorący),,wkładamy pączki tak ,aby miały luz,zmniejszyć ogień na lekko średni i smażyć na złoty kolor.Wyjąć je łyżką cedzakową,osączyć na  ręczniku 
papierowym z tłuszczu.Polukrować jak ostygną.Utrzeć lukier z podanych skladników i Polukrować pączki.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci