Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW

ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie1173

 

Gdy tak je piekłam w piekarniku pomyślałam o czasach ,kiedy to takie ziemniaki piekłam  w prawdziwym ognisku ,a dym  z niego, miło owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.

 

4 duże ziemniaki

1/3 op.warzyw chińskich-mogą być inne(ja innych nie miałam)

1 łyżeczka 5 smaków

sos sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych)

olej

ser starty

sól

pieprz

 

Sos ogórkowy:

~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej

ogórki konserwowe

1 łyżka mąki

30ml śmietany kremówki

natka pietruszki

koperek

sok z ogórków

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy kremówkę,przyprawiamy jeszcze raz jak trzeba i gotowe.

Kiedy ziemniaki nam się upieką,wyciągamy,wydrążamy-farsz z ziemniaków zatrzymując-warzywa dusimy ,przyprawiamy,mieszamy z farszem z ziemniaków,przyprawiamy.Faszerujemy ziemniaki,posypujemy startym serem(ja użyłam parmezanu).Zapiekamy chwilę ok .10-15 min.i gotowe.Podajemy z sosem z ogórków.

PLACKI Z RYBĄ

anielka123buziolek

_20170713_213227

 Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!.

60 dag.dorsza

1 kg.ziemniaków

1 cebula

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

papryka ostra

olej do smażenia

gęsta śmietana i szczypiorek do smaku

******************************************

Ziemniaki obieramy,płuczemy ,ścieramy na tarce o małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!.

ZIEMNIAKI A' LA MIZERIA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160730_003320

W moim domu bardzo często je robię.Smakują jak mizeria a zarazem pozostają ziemniakami.Przepyszne danie wypróbujcie.Zawsze to jakaś odmiana dla naszego bohatera" ziemniaka".

 

50 dag.ziemniaków

2 ogórki zielone

2 cebule

można dodać koperku

sól

pieprz

duża kremówka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki obieramy i myjemy,solimy.Gotujemy.W tym czasie przygotowujemy mizerię.Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej,cebulę kroimy w kosteczkę,koperek siekamy jeśli dajemy.Mieszamy wszystko w miseczce.Przyprawiamy.Gotowe ziemniaki lekko kruszymy łyżką na mniejsze kawałki,dodajemy zrobione ogórki.Wszystko zalewamy pyszną kremówką.Mieszamy .Jak potrzeba to pieprzymy i solimy.Podajemy przybrane koperkiem.Smacznego.

PLACUSZKI ZIMNIACZANE Z JABŁKAMI I CUKINIĄ

anielka123buziolek

IMG_20160601_132007

 Chociaż na stałe goszczą na naszym stole , nigdy nam się nie nudzą.Na talerzu bowiem przybierają wiele postaci.I to jakich wykwintnych i wybornych.To nasze polskie placki ziemniaczane.Mogę powiedzieć , że te placki to hit w moim domu.Spróbujcie , a nie pożałujecie!.Zapraszam.

 1 kg.ziemniaków

2 jajka

3-4 łyżki mąki

1 cebula

1 cukinia

2 jabłka

sól

pieprz

Szczypta imbiru

1 łyżeczka cukru

olej do smażenia 

************************************************

Ziemniaki obrać, umyć .Zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cukinię i jabłka obrać i też Zetrzeć na tarce.Odlać nadmiar płynu .Cebulę obrać , Zetrzeć na tarce do masy ziemniaczanej.Masę przyprawić do smaku solą , imbirem , cukrem i pieprzem , dodać makę.Dobrze wymieszać.Olej rozgrzač na patelni.Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej ,tak by się ze sobą nie stykały.Smażymy po 4 minuty z jednej strony,przewrócić , smażyć jeszcze 2-3 minuty.Smacznego.

ZIEMNIACZANE MINIPIZZE

anielka123buziolek

Młode ziemniaki zaczynają się pojawiać w sklepach.Czas już w kuchni zacząć przygotować wspaniałe dania z ich udziałem,kuszące smakiem i kolorem.O to jedno z dań ,które przygotowałam z myślą o sezonie!.

 

1 kg.śr.wielkości młodych ziemniaków

20 dag.jędrnych pomidorów

żółty ser

fileciki anchois

kapary

papryczki halapeno

sól i pieprz

sos z mango lub keczup

papier do wypieków

********---***********-**************-***

Ziemniaki szorujemy i przekroić na pół wzdłuż ich długości.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.wstawiamy połówki ziemniaków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.1 godz,aż ziemniaki będą miękkie.Gdy się upieką wyciągamy blaszkę z ziemniakami,każdą połówkę ziemniaka posmarować grubo sosem z mango,następnie nałożyć po plastrze pomidora i sera startego ,malutki filecik anchois i 2 kulki  kapara.,posypać lekko jeszcze serem.Zapiekamy do rozpuszczenia się sera na ziemniakach.Podajemy gorące.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci