Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW

ZIEMNIAKI A' LA MIZERIA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160730_003320

W moim domu bardzo często je robię.Smakują jak mizeria a zarazem pozostają ziemniakami.Przepyszne danie wypróbujcie.Zawsze to jakaś odmiana dla naszego bohatera" ziemniaka".

 

50 dag.ziemniaków

2 ogórki zielone

2 cebule

można dodać koperku

sól

pieprz

duża kremówka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki obieramy i myjemy,solimy.Gotujemy.W tym czasie przygotowujemy mizerię.Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej,cebulę kroimy w kosteczkę,koperek siekamy jeśli dajemy.Mieszamy wszystko w miseczce.Przyprawiamy.Gotowe ziemniaki lekko kruszymy łyżką na mniejsze kawałki,dodajemy zrobione ogórki.Wszystko zalewamy pyszną kremówką.Mieszamy .Jak potrzeba to pieprzymy i solimy.Podajemy przybrane koperkiem.Smacznego.

PLACUSZKI ZIMNIACZANE Z JABŁKAMI I CUKINIĄ

anielka123buziolek

IMG_20160601_132007

 Chociaż na stałe goszczą na naszym stole , nigdy nam się nie nudzą.Na talerzu bowiem przybierają wiele postaci.I to jakich wykwintnych i wybornych.To nasze polskie placki ziemniaczane.Mogę powiedzieć , że te placki to hit w moim domu.Spróbujcie , a nie pożałujecie!.Zapraszam.

 1 kg.ziemniaków

2 jajka

3-4 łyżki mąki

1 cebula

1 cukinia

2 jabłka

sól

pieprz

Szczypta imbiru

1 łyżeczka cukru

olej do smażenia 

************************************************

Ziemniaki obrać, umyć .Zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cukinię i jabłka obrać i też Zetrzeć na tarce.Odlać nadmiar płynu .Cebulę obrać , Zetrzeć na tarce do masy ziemniaczanej.Masę przyprawić do smaku solą , imbirem , cukrem i pieprzem , dodać makę.Dobrze wymieszać.Olej rozgrzač na patelni.Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej ,tak by się ze sobą nie stykały.Smażymy po 4 minuty z jednej strony,przewrócić , smażyć jeszcze 2-3 minuty.Smacznego.

ZIEMNIACZANE MINIPIZZE

anielka123buziolek

Młode ziemniaki zaczynają się pojawiać w sklepach.Czas już w kuchni zacząć przygotować wspaniałe dania z ich udziałem,kuszące smakiem i kolorem.O to jedno z dań ,które przygotowałam z myślą o sezonie!.

 

1 kg.śr.wielkości młodych ziemniaków

20 dag.jędrnych pomidorów

żółty ser

fileciki anchois

kapary

papryczki halapeno

sól i pieprz

sos z mango lub keczup

papier do wypieków

********---***********-**************-***

Ziemniaki szorujemy i przekroić na pół wzdłuż ich długości.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.wstawiamy połówki ziemniaków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.1 godz,aż ziemniaki będą miękkie.Gdy się upieką wyciągamy blaszkę z ziemniakami,każdą połówkę ziemniaka posmarować grubo sosem z mango,następnie nałożyć po plastrze pomidora i sera startego ,malutki filecik anchois i 2 kulki  kapara.,posypać lekko jeszcze serem.Zapiekamy do rozpuszczenia się sera na ziemniakach.Podajemy gorące.

WONNE ZIEMNIAKI

anielka123buziolek

Pierwszy raz zrobiłam w ten sposób ziemniaki do obiadu,ale się opłacało,po mimo dłuższego oczekiwania na efekty.Warto od święta zrobić te przepyszne danie.

 

1.5 kg.ziemniaków

1 pęczek tymianku

1 liść laurowy

8 dużych ząbków czosnku

sól himalajska różowa lub inna np.morska

mielony  pieprz kolorowy

10 dag.masła

*************************************************

Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na cienkie plastry i dzielimy na 4 części.Czosnek obieramy i każdy przeciąć na pół.Tymianek opłukać pod bieżącą wodą,osuszyć,posiekać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków,posolić ją,oprószyć pieprzem i posypać tymiankiem,rozłożyć czosnek.Ułożyć 4 takie warstwy,pomiędzy drugą i trzecią rozkruszyć liść laurowy.Do naczynia wlać tyle wody,by przykryła ziemniaki.Zagotować na gazie i trzymać na wolnym ogniu,aż woda wyparuje.Wtedy ziemniaki wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 160 stopniach.Podajemy do potraw mięsnych.Smacznego.

Ć

 

ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM

anielka123buziolek

.

W moim domu bardzo często podaję ziemniaki ze startym polskim czosnkiem i prawdziwym masłem.Moi goście są zawsze zaskoczeni smakiem i podaniem.Zapach i smak jest niesamowity po połączeniu wszystkich składników.Jeśli lubicie czosnek to przepis jest dla Was.Intensywny smak.  Świetny pomysł na pyszne ziemniaki.

 

0.5 kg.ziemniaków

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła

***************************

Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku,cedzimy.Do ziemniaków dodajemy masło i starty na tarce o dużych oczkach czosnek.Wszystko razem w garnku mieszany,potrząsając nim .Podajemy z mięsem i sosem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci