Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW

ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie1173

 

Gdy tak je piekłam w piekarniku pomyślałam o czasach ,kiedy to takie ziemniaki piekłam  w prawdziwym ognisku ,a dym  z niego, miło owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.

 

4 duże ziemniaki

1/3 op.warzyw chińskich-mogą być inne(ja innych nie miałam)

1 łyżeczka 5 smaków

sos sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych)

olej

ser starty

sól

pieprz

 

Sos ogórkowy:

~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej

ogórki konserwowe

1 łyżka mąki

30ml śmietany kremówki

natka pietruszki

koperek

sok z ogórków

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy kremówkę,przyprawiamy jeszcze raz jak trzeba i gotowe.

Kiedy ziemniaki nam się upieką,wyciągamy,wydrążamy-farsz z ziemniaków zatrzymując-warzywa dusimy ,przyprawiamy,mieszamy z farszem z ziemniaków,przyprawiamy.Faszerujemy ziemniaki,posypujemy startym serem(ja użyłam parmezanu).Zapiekamy chwilę ok .10-15 min.i gotowe.Podajemy z sosem z ogórków.

PLACKI PAWEŁKA Z JAJKIEM SADZONYM I BOTWINKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170817_173513

 Przepis dostałam od znajomego z fb.Pwełka Sz.Jest to przepis jego mamy .Robiłam już róznego rodzaju placki ziemniaczane ,lecz takiego przepisiku jeszcze na swoim blogu nie miałam.Urozmaiciłam go troszkę botwinką i jajem sadzonym , które nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis.

 0.5 kg.ziemniaków

2 łyżki mąki

1 jabłko

1 duża marchewka

Kawałek selera

1 jajko

sól

Pieprz

1 łyżeczka majeranku

papryka sypka czerwona

szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki :

****************************

2 cebule

2 pęczki botwinki

Pomidorki koktajlowe

Jajka w zależności ile wyjdzie placków

masełko

oliwa

*******************************

Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler  starty na tarce o dużych oczkach.Wymieszać masę ziemniaczaną dokładnie.Patelnię wraz z oliwą rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor.Po usmażeniu trzymamy w ciepłe.

Botwinkę opłukać , pokroić grubo.Cebulę posiekać w pióra.W rondelku rozgrzać masło , wrzucic cebulę ,poddusić chwilę  , dodać botwinkę i dusić do miękkości.Usmazyć jajka sadzone.Na talerze wyłożyć placki , na nie położyć jajka sadzone , a wkoło botwinkę , udekorować pomidorkami koktajlowymi.Smacznego!.

PLACKI Z RYBĄ

anielka123buziolek

_20170713_213227

 Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!.

60 dag.dorsza

1 kg.ziemniaków

1 cebula

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

papryka ostra

olej do smażenia

gęsta śmietana i szczypiorek do smaku

******************************************

Ziemniaki obieramy,płuczemy ,ścieramy na tarce o małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!.

ZIEMNIAKI W PANIERCE CURRY

anielka123buziolek

Zdjecie0479

 Świetny dodatek do mięsnych dań i do grilla.

1 KG.ZIEMNIAKÓW
1/4 KOSTKI MASŁA
1 ŁYŻKA CURRY
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ziemniaki ugotować .Na patelni rozpuścić masło ,dodać curry i mieszać,aż składniki się ze sobą połączą.Następnie wrzucić ziemniaki i smażyć z dwóch stron.
 

SMAŻONE KARTOFELKI ZE SZPINAKIEM

anielka123buziolek

IMG_20161217_202549

Zastanawiam się niekiedy co zrobić z ziemniakami z poprzedniego dnia gdy mi zostają z obiadu.Nie jestem osobą , która wyrzuca jedzenie ,bo wiem jak ciężko jest na nie zarobić , a i nieraz bieda zagladała do garnka , tak więc u mnie jedzenie się nie wyrzuca i się szanuje.Dlatego może i wy kochani skorzystacie z przepisu , jeśli lubicie oczywiście smażone KARTOFELKI i szpinak, by też przyczynić się do tego , aby jedzenia nie marnować i nie wyrzucać.Zapraszam.

50 dag.ziemniaków z poprzedniego dnia ugotowane

25 fag.szpinaku mrożonego lub świeżego jak kto woli

1 cebula 

2 duże ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kuminu( nie kminku :) )

1 łyżeczka suszonej kolendry

1/2 łyżeczki garam masala

Sól morska

Olej kokosowy

*******************************

Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć krótko na patelni z dodatkiem kolendry i kminu rzymskiego.Ziemniaki pokroić w plasterki.Na patelnię z cebulą dodać więcej oleju kokosowego i smażyć ziemniaki na złoty kolor.Dodać szpinak rozmrozony lub opłukany i posiekany świeży.Doprawic wszystko garam masala i solą.Zdjąć z patelni , gdy szpinak się dokładnie połączy z KARTOFELKAMI.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci