Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DESERY

BEZY - A NIECH TO" GĘŚ KOPNIE"

anielka123buziolek

Zdjecie1120

Do pieczenia "Bez"podchodziłam aż 4 razy i udało się właśnie za czwartym razem.Zawsze wychodziły popękane,beżowe i nie ciekawe,a pierwsze
to wyszły w formie płaskich placków hi hi:)...Oglądając inne wypieki dziewczyn na blogach tak im bardzo zazdrościłam , ich ciastka bezowe były białe jak śnieg i nie popękane, a moje to takie brzydkie kaczątka ,i wreszcie się udało ufff....Walczyłam z piekarnikiem na śmierć i życie , kręcąc pokrętłami ,aby  ustawić odpowiednią temperaturę,nie mówiąc już że cała kuchnia tonęła w białej masie bezowej-zagadałam się przez telefon i zapomniałam wyłączyć mikser ,wyjęłąm go z kręcącymi się mieszadłami i cała ich zawartość rozprysła się po kuchni-i tak o to beziki z wielkim trudem zostały uwieńczone sukcesem.A co była za uciecha znajomych jak używałam ,a właściwie chciałam założyć rękaw cukierniczy hi-to już innym razem.Tak więc nikt nie jest doskonały...:))))
 
 
 
3 białka
225g.cukru
1/2 łyżeczki białego octu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Białka ubijamy na sztywno(muszą mieć temp.pokojową),dodajemy nieprzerwanie 3 łyżki wody i cukier,a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną.Pieczemy w 140st.przez 10-15 min przy zamkniętym piekarniku -potem go lekko uchylamy-przez i pieczemy dalej jeszcze przez35-40 min.Studzimy.Smacznego.

 

 Zdjecie1122

Zdjecie1117

 

WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ

anielka123buziolek

Zdjecie1484

 

 

 Prosta,szybka i słodką przekąska na popołudniowy deser.

15 dag.zmielonych orzechów laskowych

1/2 szkl.mleka

20 dag.masła

15 dag.cukru

2-3 żółtka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego.

                              

RYŻ SUŁTAŃSKI

anielka123buziolek

Zdjecie1303

 

Moje bardzo ulubione danie.Słodkie,pełny bakali i suszonych owoców.Marzenie każdego łasucha .Ja uwielbiam go z dużą ilością bitej śmietany,która wypełnia całe usta mniammm...

 

Zdjecie1305

 

 

15 dag ryżu

1/3 szkl.mleka

2 łyżki masła

cynamon

sól

5dag.fig

15 dag.moreli z kompotu

5 dag.daktyli

4 dag.rodzynek

2 i 1/2 łyżki cukru pudru

1 szkl.kremówki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ryż zalewamy wrzątkiem,gotujemy 2 min i odcedzamy.Następnie zalewamy wrzącym mlekiem,dodajemy masło,cynamon,solimy i gotujemy 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.Ugotowany ryż studzimy,mieszamy z opłukanymi rodzynkami,pokrojonymi w kostkę figami,daktylami i morelami oraz z ubitą śmietaną  z cukrem.Formę opłukujemy zimną wodą i posypujemy cukrem.Wkładamy ryż i zostawiamy do zastygnięcia.Przed podaniem zanurzamy na chwilę we wrzątku i wyjmujemy na talerz.Dekorujemy bita śmietana.Smaczneg

JAK ZROBIĆ W DOMU CIEPŁE LODY MOJE SMAKI DZIECIÑSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160723_103538

 Pamiętacie cieple lody z dzieciństwa?Ja tak , zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym.C często gdy mama wybierała się że mną do sklepu , obowiązkowo było kupno takiego lodzika :).Pycha , moje bardziej przypominają " pańską skórkę ", ale to i tak dobrze.Kubków przygotujcie więcej bo masy ogrom wychodzi ha ha mi zabrakło.Zapraszam!.

1 OP.KISIELU TRUSKAWKOWEGO
4 BIAŁKA
1KG.CUKRU
1 SZKL.WODY
1 ŁYŻKA OCTU
20 WAFLI DO  LODÓW LUB SPODÓW DO BABECZEK - i więcej :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PRZYGOTOWAĆ GĘSTY SYROP:1 SZKL.UGOTOWAĆ Z 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1KG.CUKRU.CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ.BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ.DODAWAĆ OSTROŻNIE GORĄCY SYROP,CIĄGLE UBIJAJĄC NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH.NA KOŃCU WSYPAĆ KISIEL.GORĄCĄ MASĘ NAKŁADAĆ W KUBECZKI.ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.SMACZNEGO.

 IMG_20160723_103510

OWOCOWA ROZKOSZ

anielka123buziolek

IMG_20160723_103220

 

U Was też tak gorąco?Uff...pisać nie ma siły.Klawiatura topi się a mózg odmawia współpracy.Wrzucę szybko przepis na pyszny deser owocowy z dodatkiem odrobiny amaretto-likieru migdałowego i uciekam do chłodnego pokoju z wentylatorem.Tu gdzie piszę jest ukrop nie miłosierny i nie daje się wytrzymać,jest tak gorąco.Zapraszam.

 

30 dag.truskawek

3 kiwi

2 brzoskwinie 

1 pomarańcza

kilka plastrów ananasa

2 łyżki miodu

50 ml.amaretto

3 łyżki soku z limetki

np.listki mięty do dekoracji

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Truskawki myjemy, osuszamy,usuwamy szypułki i przecinamy na pół.Kiwi obieramy i kroimy w plastry lub w kostkę.Brzoskwinię obieramy ze skórki i też kroimy miąższ na kawałki.Pomarańczę parzymy i obieramy,dzielimy na kawałki,ananasa w kostkę.Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać z sokiem z limetki,miodem i amaretto.Udekorować

IMG_20160723_103146

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci