Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DESERY

SORBET BRZOSKWINIOWO RÓŻANY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141655

 Prosty , łatwy sorbet z przepysznych brzoskwiń.Raj dla podniebienia.

4 obrane brzoskwinie 

2 łyżki syropu róžanego

**********************************

 1 . Obrane brzoskwinie pokroić w kawałki , włożyć  zamrażarki iizamrozić na " kość ".Wsypać do blendera.

2 . Dodać syrop różany , zmiksować na gładką masę.Calošć przełožyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny.

3 . Co godzinę sorbet przemieszać łyżką .Nakładać gotowy do pucharków.Smacznego.Mozna przybrać miętą.

BUDYŃ DOMOWY CZEKOLADOWO KOKOSOWY

anielka123buziolek

IMG_20180213_212548

Nie ma to jak zrobienie budyniu od podstaw.

500 ml.mleka
2 żółtka
2 łyżeczki kakao
1 łyżka wiórków kokosowych
 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do garnuszka wlać 1 szkl.mleka a  drugą wlać do miski.Do pierwszej dodać masło , kakao, wiórki kokosowe i cukier waniliowy lub wanilię.Wymieszać i postawić na mały gaz.Do drugiej, dodać żółtka,cukier i mąkę (można dodać zapach waniliowy lub śmietankowy)ziemniaczaną,roztrzepać mikserem lub trzepaczką.Do gorącego mleka wlać powoli ciągle mieszając, aby nie było grudek ,zawartość z miski.Mieszać, a gdy zgęstnieje zestawić i przełożyć do pucharków .Polać ulubionym sosem lub wyłożyć łyżeczkę dżemu na środek budyniu.

LEUSZA

anielka123buziolek

IMG_20171024_144101

 LEUSZA , pieczone ciasto naleśnikowe pochodzące z Ukrainy.Podajemy je z gęstą kwaśną śmietaną ,posmarowane dżemem lub posypane owocami.Zapraszam.

 1 i 1/3 szkl.mąki

3 jajka

1.5 szkl.mleka

Cukier

Cukier waniliowy

kubek śmietany

3 łyżki oleju

Dżem lub owoce

********************************

Jajka ubić mikserem na puszystą masę,dodając po troszku mąki i mleka.Wymieszać lekko.Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstsze niż na naleśniki.

Duża blaszkę polać olejem,wylać ciastko i piec 15-20 minut w 170 stopniach.Powinno wyrosnąć takie jak ma karpatkę( czyli nie równe i z górkami )Wyciągnąć ciasto z piekarnika ,polać je śmietaną,posmarować dżemem lub posypać obficie owocami, cukrem ,cukrem waniliowy wedle uznania.Zapiekać jeszcze 10 minut.Smacznego.

 

 

PUDDING RYŻOWO - MIGDAŁOWY BEZ GOTOWANIA

anielka123buziolek

IMG_20170623_141125_446

 Uwielbiam coś wymyślać , kiedy nic nie ma , a ma się dietę ,zwłaszcza desery.Ciś z niczego.Ten deser jest lekki , smaczny i dietetyczny.Pełen smaku migdałów i limonki.

 0.5 torebki ryżu jaśminowego ugotowanego
1 łyżka miodu lub mniej
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka migdałów + 1 do posypania
0.5 szkl.mleka bezlaktozowego lub innego
*****. ****. *******************************
Wszystko włożyć do blendera i zmiksować na papkę :)Podawać z łyżką płatków migdałowych.Smacznego!.

 

DESER DIETETYCZNY Z KUKURYDZY?TAK!

anielka123buziolek

IMG_20170619_180054_633

 Kukurydza była pokarmem dla Majów Inków i Azteków.Dziś ją spożywamy najczęściej w kolbach ,popcornie lub z puszki.Ja ją wykorzystałam do zrobienia deseru.Zapraszam.

 1 puszka odsączonej kukurydzy

1 małe opakowanie serka naturalnego

1 łyżka wody pomarańczowej

odrobina soku z cytryny

miód do smaku

wanilia

1 mały jogurt naturalny

kakao lub czekolada

***************************

Serek naturalny zmiksować z 3/4 puszki kukurydzy,wanilią,dorobioną miodu.Wyłożyć na dno szklaneczek.Na serek kukurydziany wyłożyć resztę ziaren kukurydzy,zalać zmiksowanym jogurtem naturalnym ,wodą pomarańczową i sokiem z cytryny .Na wierzchu posypać kakao lub czekoladą.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci