Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

COŚ Z NICZEGO

PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZCZAWIEM , BOTWINKĄ I CUKINIĄ

anielka123buziolek

IMG_20170826_125952

 Wiem, powiecie - ta to już wszystko miesza ha ah...To prawda , ale z takich domowych eksperymentów wychodzą bardzo smakowo ciekawe dania!.Te placki jak dla mnie , rewelacja .Pełne zdrowych warzyw , które na co dzień nie goszczą w naszej kuchni, zwłaszcza mowa jest o szczawiu.Zrobienie ich zmusiło mnie do wykorzystania produktów od znajomej tak więc efektem wspólnych sił są oto one  , placuszki ,pyszne ,lekko chrupiące po brzegach o warzywnym smaku.Zapraszam!.

0.5 kg.ziemniaków startych na  tarce

1 pęczek szczawiu świeżego jak nie ma może być świeży szpinak

1 mała cukinia starta na tarce

1 pęczek listków botwinki

pęczek kolendry jak nie ma natki pietruszki

 1 cebula

2 jaja całe

2 łyżki zmielonych płatków owsianych

2 ząbki świeżego czosnku

sól

biały pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Olej do smażenia

Dodatkowo dla smaku:

Śmietana kwaśna

koperek posiekany

***********************************

Do miski ze startymi natarce o drobnych oczkach ziemniaków dodać startą cukinię ,zmiksowaną botwinkę że szczawiem oraz kolendrę , jajka ,posiekaną i uduszoną do miękkości cebulę , mąkę z płatków owsianych  , wymieszać ,przyprawić , dodać posiekany drobno czosnek , jeszcze raz wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej , smażyć z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy placki gorące ,polane śmietaną i posypane koperkiem .Smacznego!.

LASAGNE NA MACY

anielka123buziolek

_20170207_221432

Od jakiegoś czasu "chodziła" za mną lasagne,ale ostatnio mam okropnego lenia,więc postanowiłam nię męczyć się robieniem płatów lasagne tylko użyć gotowca z macę.

Robi się ją dosłownie w 15 min.Jest smaczna i chrupiąca,a przede wszystkim bardzo zdrowa i mniej kaloryczna od normalnej lasagne.

Maca jest pieczywem lekkim,bezkwasowym,wypiekana bez tłuszczu i drożdży oraz cukru.Zawiera tylko naturalne środki spożywcze.Nie ma konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.Gorąco polecana dla osób ,które odchudzają się i korzystają z diety beztłuszczowej oraz dla tych co chcą zdrowo się odżywiać.

_20170207_221503

 

1 opakowanie macy z czosnkiem 

40dag.mięsa mielonego z indyka        

10dag .ostrego sera żółtego

5 łyżek keczupu

2 łyżki oleju

cebula

sol

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę siekamy w drobną kostkę i wraz z mielonym mięsem wkładamy na rozgrzany tłuszcz.Lekko podsmażamy,po czym mieszamy z 3 łyżkami keczupu i przyprawiamy do smaku.Prostokątną formę żaroodporną wykładamy folią aluminiową i na jej dnie układamy warstwę macy ( ja zrobiłam pojedynczą porcję) zamiast macy możemy użyć 2 op.krakersów z cebulą.Na macę nakładamy połowę farszu z mielonego mięsa,na nie połowę sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach.Przykrywamy następną warstwą macy,mięsa mielonego i sera,znów przykrywamy macą.Polewamy po wierzchu resztą keczupu i posypujemy reszta sera żółtego.Pieczemy w piekarniku 160st.aż ser się rozpuści.Smacznego!.

 

 

 

 

 

 

 

 

BUŁKI NADZIEWANE SZYNKĄ

anielka123buziolek

Zdjecie1584

 

Domowe zapiekanki uważam za najlepsze.Lubię taki domowy fastwood. Zawsze to jakieś urozmaicenie kolacyjne.Można je też podawać, gdy spotykamy się z przyjaciółmi do kufla,zimnego piwa,oglądając w telewizji dobry mecz piłki nożnej.Wtedy jest naprawdę świetnie.

 

4 bułki

2 cebule

200g.szynki

15dag.pieczarek

2 łyzki jogurtu naturalnego

10dag.twardego żółtego sera

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bułki przekroić ,wydrążyć.Obrać obie cebule,jedną kroimy w kostkę,drugą- w krążki(tu bym radziła aby ją troszkę udusić bo okazało się ,że była twarda).Czyścimy pieczarki.Szynkę kroimy w kostkę,pieczarki w cienkie plasterki.Wszystkie składniki ze sobą mieszamy,dodajemy jogurt,starty na małych oczkach tarki  żółty ser,solimy i pieprzymy.Wdrążone bułki napełniamy masą i zapiekamy ok.15 min.w 180st.Ser powinien się stopić na złoty kolor.Podajemy bułki na ogrzanym półmisku.Smacznego

 

SZYBKA ZAPIEKANKA NA MACY

anielka123buziolek

MNI

 

Jak zwykle szybka i smaczna zapiekanka z warzywami, pełna serów cheddar i goudy.Bardzo polecam ,sama osobiście zjadłam baaardzo dużo:))

 

paczka macy razowej 

cukinia

ser cheddar

kapusta pekińska ćwiartka

2 duże pomidory

4 duże plastry szynki

6 oliwek czarnych

2 jajka

15 dag.sera żółtego Goudy

sól

pieprz

olej do formy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą.Wykładamy ją macą lub np.krakersami.Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w talarki lub w długie paski.Kapustę  pekińską szatkujemy i przesmażamy lekko na patelni z olejem.Pomidory kroimy w ósemki a szynkę w paseczki.W misce łączymy cukinię,kapustę pekińską,pomidory,oliwki oraz szynkę.w drugiej miseczce łączymy połowę startego sera gouda i roztrzepane jajka.Potem wszystko ze sobą łączymy .

     

                        

Doprawiamy solą ,pieprzem i ziołami włoskimi np.bazylią,tymiankiem lub oregano i układamy warzywa na macy.Wierzch posypujemy resztą sera i kawałkami sera cheddar.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st.na 20min.Zapiekać .Smacznego

 FC

LECZO Z CUKINI Z DOMOWEJ SPIŻARKI

anielka123buziolek

IMG_20150824_102834

 Ogródki obrodzily we wspaniałe cukinię ,warto więc zacząć robić przetwory o raz obiady z cukinią wroli głównej.Dziś polecam zrobienie pysznego lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam.

 Bulion warzywny

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 cukinia

po 1 marchewce i pietruszce

1/2 selera

10 dag.szynki w plastrach

30 dag.mielonego mięsa z kurczaka

OLIWKI  CZARNE

koperek ,natka

1szkl.ugotowanego ryżu

przecier pomidorowy

zioła prowansalskie

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

Vegeta

1 serek mały topiony holenderski

sól i pieprz

*********************************************

Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można dodać kubek jogurtu naturalnego lub śmietany.Posypać zieleniną,szynką i oliwkami.Smacznego.

 

 

 
 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci