Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTKA

KOKOSANKI

anielka123buziolek

_20170314_201649

Dziś przepis na przepyszne , kokosowe ciasteczka zwane KOKOSANKAMI.Zapraszam.

20dag.wiórek kokosowych
5dag.masła
3/4szkl.cukru
 
3łyżki mleka
2białka
2łyżeczki mąki ziemniaczanej
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masło z cukrem rozpuścić,dodać wiórki,wymieszać(może być gęste,ale tak ma być).Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać do piany mąkę ziemniaczaną lub fix do śmietany,wymieszać pianę masą kokosową.Nakładać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia)dwoma łyżkami-wyjdą wtedy w kształcie łzy.pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180szt. przez 30min.na piękny złoty kolor.

SŁODKIE TRUFLE KUKURUDZIANE

anielka123buziolek

Zdjecie1639

 

Przepis znaleziony w gazecie.Robiłam go już kilka razy i naprawdę jest świetny.Często go robię gdy mam ochotę na słodkie...Polecam.

 

    2 szkl cukru

1 op.płatków owsianych lub kukurydzianych

1.5 łyżki kakao

1 małe op.wiórków kokosowych

1/2 kostki margaryny

rumowy aromat

8 łyżek mleka

mogą być orzechy 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Margarynę topimy w garnku,dodajemy kakao,cukier,wiórki kokosowe i posiekane orzechy,a na końcu mleko i aromat.Zagotowujemy,zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki owsiane,tyle aby masa była gęsta.Lekko studzimy i łyżeczką lub ręką formujemy kule.Możemy posypać wiórkami np.kokosowymi lub maczkiem cukrowym.Smacznego.

CIASTECZKA JABŁKOWE

anielka123buziolek

 

 

Właściwie to ciasteczka upieczone są na  szybko.Chwila , moment i gotowe.Dobre jak mamy ochotę na  coś słodkiego i zdrowego , a mało kalorycznego :).

1/2 szkl.cukru pudru

1 szkl.mąki

1/2 szkl.mleka

1 jabłko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do dyni-przepis na blogu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jabłka myjemy obieramy i kroimy na małą kostkę.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym.40x20cm.Pieczemy ok.25 min.w 180st.Studzimy i kroimy na kwadraty.Smacznego.

 

ROGALIKI FRANCUSKIE Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ- STARY PRZEPIS Z BLOGA

anielka123buziolek

IMG_20150822_180139

 

Uwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...!
 
 
1 op.ciasta francuskiego
po pół opakowania czekolady białej i mlecznej
1 żółtko do posmarowania rogalików
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w  kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy po wierzchu każdego ciastka żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.Smacznego.

 

CHRUSTY Z WIŚNIÓWKĄ

anielka123buziolek

IMG_20160129_1745481

 Szukasz oryginalnego przepisu na faforki?Właśnie tutaj on jest i czeka na Ciebie drogi czytelniku.Dziś świetny przepis na kruche faworki z wisniówką,lekkie i chrupiące. Łatwe do wykonania,wspaniałą frajda dla dzieciaczków.Zapraszam.

5 żółtek

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka cukru waniliowegoz prawdziwą wanilią

2 kieliszki wisniówki czyli ok.100g

1 łyżka śmietany12%

300 g.mąki

szczypta soli

1 kg.smalcu lub litr oleju

cukier puder do posypania

************************************

 Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym , masłem i wiśniówką.Dodać śmietanę ,utrzeć.Na stolnicę przesiać mąkę i dodać utarte żółtka oraz szczyptę soli.Wyrobić gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem  ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy na pasy o dł.10-15 cm i szer.3 cm.Na każdym pasku nacinamy 5-6 cm.podłużne nacięcięcia i przewijamy koniec paska.Smazymy partiami z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Wyjąć , osączyc na papierowym ręczniki i oprószyc gorące cukrem pudrem.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci