Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTKA

MAKARONIKI CZYLI CIASTECZKA Z OWSIANKI TRUSKAWKOWEJ

anielka123buziolek


Zdjecie1492

Długo się zastanawiałam co przyrządzić z paczki   Z OWSIANKI TRUSKAWKOWEJ-Zdrowe nie Nudne i pomyślałam czemu nie upiec przepysznych,kruchych i zdrowych makaroników.Takie danie  zOWSIANKI TRUSKAWKOWEJ-jest szybkie w przygotowaniu np.na śniadanie wystarczy 3 sekundy aby je przygotować.Zalewamy je mlekiem,jogurtem lub kefirem.Świetne źródło błonnika.Można je zabrać czy do torebki ,czy plecaka albo trzymać w ręku i chrupać po drodze jak chipsy, a o ile zdrowsze jest to chrupanie.W domu jak się je piecze przepięknie pachnie truskawkami.

1/2 szkl.mąki

3 paczki  Owsianki truskawkowej firmy Kupiec Coś na Ząb

10 dag.pokrojonych drobno migdałów

10 dag.masła

2 rozbełtane jajka

6 dag.cukru(można dać więcej bo nie są zbyt słodkie)

1 cukier waniliowy

1 laska wanilii-może być pół)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,sól.Dodać saszetki

"Coś na Ząb"-owsianka truskawkowa ,masło,migdały,cukry i jajka.Łyżką wymieszać i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto.Piec na złoty kolor w 180 st.Smacznego.

 

Zdjecie1478

KOKOSANKI

anielka123buziolek

_20170314_201649

Dziś przepis na przepyszne , kokosowe ciasteczka zwane KOKOSANKAMI.Zapraszam.

20dag.wiórek kokosowych
5dag.masła
3/4szkl.cukru
 
3łyżki mleka
2białka
2łyżeczki mąki ziemniaczanej
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masło z cukrem rozpuścić,dodać wiórki,wymieszać(może być gęste,ale tak ma być).Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać do piany mąkę ziemniaczaną lub fix do śmietany,wymieszać pianę masą kokosową.Nakładać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia)dwoma łyżkami-wyjdą wtedy w kształcie łzy.pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180szt. przez 30min.na piękny złoty kolor.

SŁODKIE TRUFLE KUKURUDZIANE

anielka123buziolek

Zdjecie1639

 

Przepis znaleziony w gazecie.Robiłam go już kilka razy i naprawdę jest świetny.Często go robię gdy mam ochotę na słodkie...Polecam.

 

    2 szkl cukru

1 op.płatków owsianych lub kukurydzianych

1.5 łyżki kakao

1 małe op.wiórków kokosowych

1/2 kostki margaryny

rumowy aromat

8 łyżek mleka

mogą być orzechy 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Margarynę topimy w garnku,dodajemy kakao,cukier,wiórki kokosowe i posiekane orzechy,a na końcu mleko i aromat.Zagotowujemy,zdejmujemy z ognia i dodajemy płatki owsiane,tyle aby masa była gęsta.Lekko studzimy i łyżeczką lub ręką formujemy kule.Możemy posypać wiórkami np.kokosowymi lub maczkiem cukrowym.Smacznego.

CIASTECZKA JABŁKOWE

anielka123buziolek

 

 

Właściwie to ciasteczka upieczone są na  szybko.Chwila , moment i gotowe.Dobre jak mamy ochotę na  coś słodkiego i zdrowego , a mało kalorycznego :).

1/2 szkl.cukru pudru

1 szkl.mąki

1/2 szkl.mleka

1 jabłko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do dyni-przepis na blogu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jabłka myjemy obieramy i kroimy na małą kostkę.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wym.40x20cm.Pieczemy ok.25 min.w 180st.Studzimy i kroimy na kwadraty.Smacznego.

 

ROGALIKI FRANCUSKIE Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ- STARY PRZEPIS Z BLOGA

anielka123buziolek

IMG_20150822_180139

 

Uwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...!
 
 
1 op.ciasta francuskiego
po pół opakowania czekolady białej i mlecznej
1 żółtko do posmarowania rogalików
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w  kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy szerszym brzegu,zwijamy w rogalik.Smarujemy po wierzchu każdego ciastka żółtkiem i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci