Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTA,TARTY,SERNIKI,

MARCEPANOWY MURZYNEK

anielka123buziolek

IMG_20170904_184001_751

 Taki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po raz pierwszy od tylu lat , jednak nigdy mi to ciasto nie smakowało , ale zapewne ma on wielu zwolenników.Dla urozmaicenia dodałam cukru marcepanowego , który wspaniale podkreślił walory tego ciasta i sprawił , że z kawą i w gronie przyjaciół nieźle smakował.Zapraszam.!

2 szklanki.mąki

2 jajka

2 łyżki cukru marcepanowego

 0.5 szkl.cukru trzcinowego

0.5 szkl.oliwy

1 łyżka kakao

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 szklanki.mleka

1 łyżeczka sody

1 płaska łyżka powideł śliwkowych

******************************************

 Wszystkie składniki ze sobą wymieszać mikserem, piec 40 minut w 180 stopni.Polac polewą czekoladową jak kto lubi .Ja wolę osobiście cukier puder goździkowy , przepis na blogu!.

 

SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH

anielka123buziolek

_20170530_114917

Puszysty,kremowy i smakuje jak prawdziwy sernik i kto by pomyślał , że może być dietetyczny i taki pyszny.Polecam.Przepis znalazłam Tutaj Klik .

Ciasto kruche :

******"*****************

2 szkl.mąki

3 żółtka

10 dag.margaryny

2 łyżki śmietany

1/4 szkl.cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa :

********************************

2 duże jogurty greckie po 400 g.

2 budynie w proszku

5 jajek

1/2 szkl.cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

********************************************

Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na
stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę . Całość 
dokładnie posiekać nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść
jednolite ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na ok 30 min.

Masa:

***********************
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch,
następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać drewnianą 
łyżką z pozostałą masą.

Schłodzone ciasto  rozwałkować na stolnicy i podzielić na dwie części,jedną  wyłożyć dno blaszki wyłożoną papierem do pieczenia , na nią wylać masę serową ,teraz zetrzeć na tarce drugą część ciasta i upiec w nagrzanym do 180C piekarniku przez
ok godzinę

 

TARTA ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI

anielka123buziolek


_20170531_192035

 Przepis z pierwszego kocurkowa, kiedy stawiałam pierwsze kroki jako blogerka kulinarna.Zdjęcia robione starym telefonem ,potem pierwszy fotoshopa ,i efekty nie musiały długo czekać .Dziś robię zdjęcia bez fotoshopu przy użyciu tableta , myślę że oddaję to co chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu.

1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO
KILKA SZPARAGÓW-ugotować
3 BRYKIETY SZPINAKU
10-15 DAG.SERA
3 JAJA
200ML.ŚMIETANY
1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
SÓL I PIEPRZ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY OKRĄG I WYLEPIAMY BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM.SZPINAK,JAJA,,ŚMIETANĘ ROZTRZEPUJEMY TRZEPACZKĄ ,PRZYPRAWIAMY.DODAJEMY SER ŻÓŁTY.WYLEWAMY MASĘ NA CIASTO(NAKŁUWAMY JE DOKŁADNIE WIDELCEM)UKŁADAMY SZPARAGI.UDEKOROWAĆ TARTĘ PASECZKAMI CIASTA FRANCUSKIEGO.ZAPIEKAMY W 180ST.-200ST.PRZEZ 30MIN.
SMACZNEGO.

ROLADA KOKOSOWA DIETETYCZNA

anielka123buziolek

 Polecam ciasto dla tych co dbają o linię , a jednak choć trochę mają ochotę zjeść coś słodkiego.To ciasto jest dla Was.

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~

3 jajka

1/2 szkl.cukru

3/4 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Białka oddzielić od żółtek.Ubijamy białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i  wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę,  szybko rolujemy ściereczką.Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.A teraz zabieramy się za krem.:)

 

Krem kokosowy:

~~~~~~~~~~~~~~~~

300 ml.mleka 0.5%

10 dag.wiórek kokosowych

2-3 łyżki budyniu śmietankowego

odrobina wody do rozrobienia budyniu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki kokosowe,zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy.

 

Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM PORZECZKOWYM

anielka123buziolek

Zdjeciesernik_cytrynowy_z_galaretka_cytrynowa

 

Bardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu .

 

75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z wiaderka

1 szkl.cukru

0.5 kostki prawdziwego masła(nie margaryny!)

4 da.rodzynek

4 dag.migdałów

1 laska wanilii

otarta skórka z cytryny i sok

20g.mąki

5 białek

 

Sos porzeczkowy:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 słoik dżemu porzeczkowego słodzonego~lub świeże porzeczki i cukier

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę  i ucieramy z cukrem.Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo masło,opłukane i osączone rodzynki,posiekane migdały (ja dałam płatki),utłuczoną wanilię,otartą skórkę z cytryny  i sok .Delikatnie mieszamy,przesypując mąkę,ubite na sztywno białka.Przekładamy masę do natłuszczonej blaszki np.tortownicy i pieczemy 220 st.1 godz. Przygotować sos: przebrane porzeczki wrzucamy do garnka ,dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego.

                              

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci