Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTA,TARTY,SERNIKI,

SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH

anielka123buziolek

_20170530_114917

Puszysty,kremowy i smakuje jak prawdziwy sernik i kto by pomyślał , że może być dietetyczny i taki pyszny.Polecam.Przepis znalazłam Tutaj Klik .

Ciasto kruche :

******"*****************

2 szkl.mąki

3 żółtka

10 dag.margaryny

2 łyżki śmietany

1/4 szkl.cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa :

********************************

2 duże jogurty greckie po 400 g.

2 budynie w proszku

5 jajek

1/2 szkl.cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

********************************************

Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na
stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę . Całość 
dokładnie posiekać nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść
jednolite ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na ok 30 min.

Masa:

***********************
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch,
następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać drewnianą 
łyżką z pozostałą masą.

Schłodzone ciasto  rozwałkować na stolnicy i podzielić na dwie części,jedną  wyłożyć dno blaszki wyłożoną papierem do pieczenia , na nią wylać masę serową ,teraz zetrzeć na tarce drugą część ciasta i upiec w nagrzanym do 180C piekarniku przez
ok godzinę

 

TARTA ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI

anielka123buziolek


_20170531_192035

 Przepis z pierwszego kocurkowa, kiedy stawiałam pierwsze kroki jako blogerka kulinarna.Zdjęcia robione starym telefonem ,potem pierwszy fotoshopa ,i efekty nie musiały długo czekać .Dziś robię zdjęcia bez fotoshopu przy użyciu tableta , myślę że oddaję to co chcę Wam przekazać.Jednak nie o zdjęcia chodzi tylko o pierwszą tartę ,która zrobiłam w życiu.

1 OP.CIASTA FRANCUSKIEGO
KILKA SZPARAGÓW-ugotować
3 BRYKIETY SZPINAKU
10-15 DAG.SERA
3 JAJA
200ML.ŚMIETANY
1/2ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
SÓL I PIEPRZ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SER ŻÓŁTY ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH.Z CIASTA WYCINAMY OKRĄG I WYLEPIAMY BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM.SZPINAK,JAJA,,ŚMIETANĘ ROZTRZEPUJEMY TRZEPACZKĄ ,PRZYPRAWIAMY.DODAJEMY SER ŻÓŁTY.WYLEWAMY MASĘ NA CIASTO(NAKŁUWAMY JE DOKŁADNIE WIDELCEM)UKŁADAMY SZPARAGI.UDEKOROWAĆ TARTĘ PASECZKAMI CIASTA FRANCUSKIEGO.ZAPIEKAMY W 180ST.-200ST.PRZEZ 30MIN.
SMACZNEGO.

ROLADA KOKOSOWA DIETETYCZNA

anielka123buziolek

 Polecam ciasto dla tych co dbają o linię , a jednak choć trochę mają ochotę zjeść coś słodkiego.To ciasto jest dla Was.

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~

3 jajka

1/2 szkl.cukru

3/4 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Białka oddzielić od żółtek.Ubijamy białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i  wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę,  szybko rolujemy ściereczką.Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.A teraz zabieramy się za krem.:)

 

Krem kokosowy:

~~~~~~~~~~~~~~~~

300 ml.mleka 0.5%

10 dag.wiórek kokosowych

2-3 łyżki budyniu śmietankowego

odrobina wody do rozrobienia budyniu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki kokosowe,zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy.

 

Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM PORZECZKOWYM

anielka123buziolek

Zdjeciesernik_cytrynowy_z_galaretka_cytrynowa

 

Bardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu .

 

75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z wiaderka

1 szkl.cukru

0.5 kostki prawdziwego masła(nie margaryny!)

4 da.rodzynek

4 dag.migdałów

1 laska wanilii

otarta skórka z cytryny i sok

20g.mąki

5 białek

 

Sos porzeczkowy:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 słoik dżemu porzeczkowego słodzonego~lub świeże porzeczki i cukier

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę  i ucieramy z cukrem.Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo masło,opłukane i osączone rodzynki,posiekane migdały (ja dałam płatki),utłuczoną wanilię,otartą skórkę z cytryny  i sok .Delikatnie mieszamy,przesypując mąkę,ubite na sztywno białka.Przekładamy masę do natłuszczonej blaszki np.tortownicy i pieczemy 220 st.1 godz. Przygotować sos: przebrane porzeczki wrzucamy do garnka ,dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego.

                              

POŻEGNALNY TORT DLA PRZYJACIÓŁ

anielka123buziolek

Zdjecie1408_10

Torcik bardzo eksperymentalny, okazał się hitem na spotkaniu pomimo, że nawet go nie posmakowałam , ani nie załapałam się choćby na" kawałek".Tak więc, nawet nie wiem jak smakował:(Robiłam go prawie na "oko" z tego co miałam w spiżarce i w lodówce ha ha...Jednak znajomi bardzo go zachwalali ,więc myślę ,że uwierzę im na słowo ...Na spotkaniu było bardzo miło i sympatycznie,za co jestem im bardzo wdzięczna ,cieszę się,że mogłam choć w ten sposób podziękować im za to że są i ,że zawsze mogę na nich liczyć.Dziękuję Wam kochani...:)))))Torcik zrobiłam w dużej tortownicy ponieważ było nas ponad 21 osób,ale ja bym radziła zrobić go w małej 20cm.śr. wówczas można go podzielić na 3 części co da ładniejszy efekt jego podania.

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

25dag.mąki

25dag. cukru muskovado (proponuje jednak użyć cukru trzcinowego brązowego jest lżejsze, ale bardziej słodki)

6 dużych jaj

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu

 

Masa:

~~~~~~~~~~~~

1 budyń smietankowy

350ml.mleka

1 kostka masła

ser ricotta~

kropla - dwie olejku migdałowego

paczka migdałów w płatkach

3/4 szkl. cukru 

1 kwaśny dżem porzeczkowy

 

Poncz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl przegotowanej wody

sok z cytryny

cukier 1 łyżka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,szczyptą kardamonu.

Dokładnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec w 180st. przez 30 min.Ostudzić i przeciąć na 3 części.

Robimy teraz krem i proszku budyniowego gotujemy budyń dość gęsty.Wystudzić.Miękkie masło miksujemy z budyniem i cukrem pudrem,gdy jest gładkie dodajemy ser ricotta (po łyżce sprawdzając czy masa nie jest za płynna).Krem musi dać się rozsmarować gładko na cieście.

Ciasto nasączamy ponczem(wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem).

Pierwszy spodni blat smarujemy dżemy porzeczkowym,przykrywamy następnym blatem ciasta,smarujemy kremem,posypujemy  płatkami migdałów,znów układamy blat ciasta.Całe ciasto smarujemy resztą kremu,obsypujemy boki płatkami migdałów,a na wierzchu np.wyciskamy rozetki z kremu.Przystrajamy tak jak nam się podoba.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci