Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPY

ZUPA Z BOBU Z LIŠĆMI KALAREPY I BOCZKU

anielka123buziolek

IMG_20170621_190936

 Latem , takie warzywne , lekkie zupy to sama przyjemność ich gotowania i pałaszowania wprost z garnka :)...Zupa delikatna , kremową i pełna zdrowia .Polecam.

1 op.cieńkich plastrów bekonu

50 dag.świeżego bobu lub mrożonego

1 cebula

4 ziemniaki

1 kalarepa

3 ząbki czosnku

1.5 litra bulionu z kury

liście młode z kalarepki

masło

sól

biały pieprz

majeranek

gałka muszkatołowa

100 ml.śmietany kremówki

*******%%%%*%*************

W garnku rozpuścič masło , poddusić opłukane liście kalarepki do miękkości, wyjść na talerzyk ,odstawić.Wsypać posiekaną cebulę z czosnkiem , dusić przez 5 minut , dodać umyty bób , pokrojoną kalarepkę i ziemniaki obrane ,umyte ipokrojone w kostkę  , smażyć jeszcze z kilka minut.Zalać bulionem i gotować do miękkości.Bekon zrumienić na chrupko.Na sam koniec dodajemy listki uduszone w maśle z kalarepki .Przyprawić.Zalać kremówką , wymieszać.Rozlac zupę do talerzy ,posypać bekonem.Smacznego!.

 
 
 

ZUPA JARZYNOWA ZE SZPARAGAMI

anielka123buziolek

IMG_20170531_191215

 

 Pyszna , pełna warzyw i szparagów jarzynówka domowa.

1 KOŚĆ SCHABOWA LUB 2 SKRZYDEŁKA
1PIETRUSZKA
1MARCHEW
1/2SELERA
KILKA SZPARAGÓW
1/2 PORA
1ŁYZKA MĄKI
1/2KUBKA ŚMIETANY
KOPEREK,NATKA
SÓL
PIEPRZ
VEGETA
ZIEMNIAKI
LISTEK LAUROWY I ZIELE ANG.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NASTAWIĆ GARNEK Z 1.5LIT.WODY,WŁOŻYĆ KOŚĆ I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH WARZYWA LUB POKROJONE W KOSTKĘ-GOTOWAĆ WYWAR 30MIN.PO TYM CZASIE DODAĆ OBRANE,I POKROJONE W KOSTKĘ ZIEMNIAKI I GOTOWAĆ DO ICH MIĘKKOŚCI.DODAĆ SZPARAGI-obrać pokroić, MOŻNA UŻYĆ KONSERWOWYCH I WRZUCIĆ JUŻ NA SAM KONIEC GOTOWANIA.DOPRAWIĆ ZUPĘ PRZYPRAWAMI I ROZMIESZANĄ MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ.CHWILĘ ZAGOTOWAĆ, I GOTOWE.POSYPAĆ ZIELENINĄ.SMACZNEGO

ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170308_135657

 Egzotyczna zupa z ananasem z naszą pyszną ,polską marchewką  okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu.

0,5 kg marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 szklanki bulionu drobiowego

kawałki mięsa z bulionu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
pół ananasa
tymianek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielony czerwony pieprz

*************************************

Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,aż się zeszkli.Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę,dodać do cebuli i smażyć,aż warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa,doprowadzić do wrzenia.Gotujemy na małym gazie ok.20 minut.Zestawić z ognia i zmiksować zupę na krem.Dodać jogurt,tymianek,sól,pieprz czarny i czerwony.Miksować dalej z 3 minuty.Ananasa pokroić na cząstki lub w kostkę.Połowę wymieszać z zupą.Podawać w głębokim talerzu z kawałkami ananasa.Można posypać po wierzchu czerwonym pieprzem.Smacznego!.

A ' LA BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM

anielka123buziolek

IMG_20170325_141920

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem.

1 kiełbasa czosnkowa

3 łyżki octu

Duży kubek śmietany 18%

Pęczek natki pietruszki

Liście laurowe

Ziele angielskie

Porcja włoszczyzny

Sól

Pieprz

Makaron

*************************************

Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron i gotujemy dotąd ,aż makaron będzie miękki.Zabielamy śmietaną i dodajemy octu.Chwilę gotować.Posiekaną natkę dodać na sam koniec.Barszcz podajemy od razu.Smacznego!.

GROCHÓWKA WOJSKOWA

anielka123buziolek

Zdjecie1273

To moja najlepsza i najsmaczniejsza  grochówka.Brat będąc w wojsku przez jakiś czas był kompanijnym kucharzem i  stąd przepis. 

1 litra wywaru z wędzonych kości

2 marchewki- starta

1 op.grochu całego łuskanego

tłuszcz

sól

majeranek

20dag.wędzonej słoniny

20dag.boczku wędzonego

czosnek granulowany

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Marchewkę zetrzeć na tarce.Dodać groch namoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować.Przyprawić do smaku.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci