Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPY

A ' LA BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM

anielka123buziolek

IMG_20170325_141920

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem.

1 kiełbasa czosnkowa

3 łyżki octu

Duży kubek śmietany 18%

Pęczek natki pietruszki

Liście laurowe

Ziele angielskie

Porcja włoszczyzny

Sól

Pieprz

Makaron

*************************************

Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron i gotujemy dotąd ,aż makaron będzie miękki.Zabielamy śmietaną i dodajemy octu.Chwilę gotować.Posiekaną natkę dodać na sam koniec.Barszcz podajemy od razu.Smacznego!.

GROCHÓWKA WOJSKOWA

anielka123buziolek

Zdjecie1273

To moja najlepsza i najsmaczniejsza  grochówka.Brat będąc w wojsku przez jakiś czas był kompanijnym kucharzem i  stąd przepis. 

1 litra wywaru z wędzonych kości

2 marchewki- starta

1 op.grochu całego łuskanego

tłuszcz

sól

majeranek

20dag.wędzonej słoniny

20dag.boczku wędzonego

czosnek granulowany

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Marchewkę zetrzeć na tarce.Dodać groch namoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować.Przyprawić do smaku.

ZUPA Z RZEŻUCHY

anielka123buziolek

Zdjeciezupa_z_rzezuchy_z_imbiremkuskusem

Bardzo polecam tę zupę.Ciekawy smak,delikatna ,pełna smaków i zapachów.Zrobiona z tego co było pod ręką.

 

800ml. bulionu z kurczaka

15dag . śmietany kremówki 36%

10 dag.masła

sok z 1/2 cytryny

1 żółtko

4 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy i do posypania

sól

pieprz biały

spory kawałek korzenia imbiru

4 płaskie łyżki mąki

1 czubata łyżeczka imbiru mielonego

kaszka kuskus 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gotujemy 300ml. bulionu z kurczaka,dodajemy starty korzeń imbiru gotujemy,dodajemy posiekaną rzeżuchę i gotujemy jeszcze ok.10-15 min.Zupę miksujemy.Dodajemy sól,biały pieprz i resztę bulionu.Masło rozpuszczamy na patelni ,dodajemy mąkę,przesmażamy,rozprowadzamy bulionem z rzeżuchą.Dodajemy sok z cytryny,śmietanę i żółtko,przyprawiamy i dosypujemy imbiru mielonego dla pełniejszego smaku.Przygotowujemy kuskus,zalewając go gorąca wodą.Odstawiamy na 5 min.Dodajemy gotowy kuskus do zupy, mieszamy i rozlewamy do talerzy,posypujemy rzeżuchą.Smacznego.

FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM"

anielka123buziolek

IMG_20161114_1412331

Bardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku.

20 dag.suszonej fasoli białej

1 kość od szynki

1 pęczek włoszczyzny

100 g.wędzonego boczku

100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową)

2 cebule

1 łyżeczka mąki

2 ząbki czosnku

2 duże ziemniaki

1 łyżka masła

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

Sól i pieprz

**************************************

 Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez całą noc.Do dużego garnka wlać 2 litry wody, włożyć kość i oczyszczoną włoszczyznę.Wsypać ziele angielskie , liść laurowy , 1/2 łyżeczki soli.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.1 godziny.Wyjąć kość , bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba lub grzankami.Smacznego.

ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ

anielka123buziolek

 

Chciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni.

Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza.

Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak i uroda naszego Polskiego kalafiora:)))

 

1 duży kalafior

cebula

2 łyżki masła

3/4 litra gorącego rosołu

sól

czarny pieprz

1-2 łyżki soku cytrynowego

15 dag.śmietany 30%

3 gałązki świeżej mięty

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.Dodać kalafior podzielony na różyczki i smażyć,mieszając,kilka minut.Wlać rosół i gotować 15 min.Wyjąć kilka różyczek kalafiora,a resztę zmiksować razem z rosołem.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlać śmietanę i zagotować.Posypać świeżą miętą.Przybrać różyczkami kalafiora.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci