Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPY

ZUPA PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI

anielka123buziolek

Zdjecie0724

 

Moja ulubiona zupa pieczarkowa z klopsikami. 

2 litry bulionu
1/2 kg.pieczarek dużych
5 porów białych
1/2 kg.mięsa mielonego
4 serki topione śmietankowe
przyprawy do smaku
łyżeczka masła
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dwa litry bulionu zagotowujemy.Pory czyścimy,płuczemy,kroimy w plasterki,szklimy na maśle.Pieczarki czyścimy,kroimy w plasterki i wrzucamy wraz z porami do zupy.Mięso mielone przyrządzić na kotlety(bez bułki).Formujemy małe pulpeciki,wkładamy do zupy,gotujemy ok.20 min.Dodajemy serki topione i gotujemy jeszcze 3 min.Przyprawiamy do smaku.Smacznego.

 

ZUPA PIETRUSZKOWA 2

anielka123buziolek

ZP

 

Przepis znalazłam  w gazecie ,a że nie miałam pomysłu na zupę wykorzystałam oto ten przepis. Zupa smaczna,kremowa i przepyszna.

 

2 skrzydełka

1 starta pietruszka

pęczek natki pietruszki

ziele angielskie

listek laurowy

sól

pieprz

1-2 serki topione śmietankowe

3-5 ziemniaków

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gotujemy bulion z kurczaka z zielem angielskim i listkiem laurowym.Wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy do miękkości.Dodajemy startą na tarce pietruszkę.Gotujemy jeszcze 15 min.w między czasie wrzucamy serki topione,mieszamy.Wsypujemy na koniec posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy do smaku.Smacznego.

DOMOWY ROSÓŁ WOŁOWY

anielka123buziolek

Zdjecierosol_domowy_400x400

 

 Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła. Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo.

800g.wołowiny włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze sól ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się mięso gotuje ,tym więcej daje z siebie soków i rosół będzie mocniejszy.Szumowiny starannie zebrać .Rosół powinien się gotować od 3-6 godz.(u mnie 4 godz.) potem włożyć warzywka i cebulę.Posolić.,wsypać ziele ang. i pieprz ziarnisty.Gotować- wody nie dolewać podczas gotowania rosołu.Po ugotowaniu rosół przecedzić.Dodać kurkumę dla koloru lub użyć karmelu, który też stosuję, a mam zawsze pełny słoik ,który przyrządzam bo używam też karmelu do sosów.Rosół podać w talerzach i przystroić natką pietruszki.

 

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

anielka123buziolek

Zdjeciezupzabrem_400x400

 

Kremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu .

1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego 

włoszczyzna bez kapusty

1 listek laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

mały kubek kremówki 30%

1 łyżka soku z cytryny

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

cząber

Cukier

***********************************

1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem .

2. Do wywaru włożyć opłukany groszek zielony , gotować 20 minut.Ostudzić.

3 . Wyjąć listek i ziele angielskie .Zmiksować zupę .

4 .  Zagotować , dodać sok z cytryny , cząber ,śmietanę kremówkę ,sól ,pieprz , gałkę muszkatołową  oraz szczyptę cukru.

5 . Wymieszać ,zdjąć z palnika .Wlać do miseczek i przybrać np.natką.Smacznego!.

ZUPA CHRZANOWA Z MAKARONEM

anielka123buziolek

 

Nie wiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam.

1.5 litra bulionu

1 mała starta marchewka

1 mała starta pietruszka

kawałek startego selera

kawałek białej części pora drobno posiekanego

1 mały słoiczek chrzanu

1 płaska łyżka musztardy chrzanowej

1 łyżka miodu

Makaron muszelki lub kolanka

1 kubek śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody

natka pietruszki

Sól i pieprz

Olej kokosowy

***********************************

1 . Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić.

2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym.

3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut.

 4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia.

 5 . Wsypać ugotowany makaron tyle ile nam się podoba ( jedni wolą gęstszà inni rzadszą zupę ).

6 .Wlać śmietanę i miód , wymieszać ,jak potrzeba jeszcze doprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci