Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŻEBERKA

ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE

anielka123buziolek

Zdjeciezeberka_w_kapuscie_400x400

 

Ta potrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście.

1kg.żeberek

2 łyżki majeranku

3cebule

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu

mała główka kapusty

2 marchewki

koperek

4 listki laurowe

smalec

sól

pieprz

vegeta

mąka do zasmażki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę,zasypujemy łyżką mąki i chwilę zasmażamy,układamy na kapuście żeberka,na nich listki laurowe,zalewamy resztą bulionu tak aby zakrył całe żeberka.Posypujemy majerankiem,dodajemy posiekany koperek,przykrywamy i dusimy .Na talerz wykładamy kapustę z sosem ,żeberka,posypujemy solą i majerankiem .Smacznego.

 

ŻEBERKA W KAWIE PO MOJEMU.

anielka123buziolek

IMG_20160815_132752

 Kocham żeberka .Ich cudowną strukturę i delikatność mięsa, ciut tlustszą , ale jaką smaczną.Można je robić na różne sposoby i zawsze wyjdą delikatne i smakowite.Tak też było i tym razem.Otuliłam je w przepysznym słodko- kwaśnym sosie  pełnego pikantnych uniesień smakowych,bellissimo!

1KG.ŻEBEREK
4 ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ LUB MIELONEJ
3/4 SZKL.KECZUPU OSTREGO
1/2 SZKL.CUKRU
2-3 CEBULE
KILKA ŁYŻEK OCTU WINNEGO
KILKA ŁYŻEK SOSU SOJOWEGO
KILKA KROPEL PIRI-PIRI LUB TABASCO
PIEPRZ
SÓL
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Żeberka umyć i osuszyć.Podzielić na kawałki.Zaparzyć szklankę mocnej kawy .Wymieszać składniki na sos:kawę,keczup,sos piri-piri,ocet,sos sojowy,cukier oraz starte na tarce cebule.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Żeberka ułożyć w naczyniu i zalać sosem.Piec w temp.180st.do miękkości.Żeberka co jakiś czas przewracać aby się nie przypaliły.Smacznego.
 

 IMG_20160815_132756

ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU

anielka123buziolek

Zdjecie1569

 

Miękkie,soczyste,pachnące jałowcem,w smacznym sosie żeberka.Niepowtarzalne i obłędne danie na obiad.Takim daniem przełamiecie każde lody powstałe w Waszym życiu.Polecam gorąco.Proste danie z minimum składników.

 

1 kg.żeberek wieprzowych

3 łyżki oleju

1 i 1/2 szkl.bulionu  drobiowego

4 ząbki czosnku

5-6 ziarenek jałowca

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżka mąki

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~Żeberka myjemy i osuszamy.Kroimy na małe kawałki(tak bay w kawałku była jedna kostka lub dwie).W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej.Wkładamy mięso i szybko rumienimy ze wszystkich stron na dużym ogniu.Dolewamy bulion drobiowy.Dodajemy obrane ząbki czosnku.,rozgniecione ziarna jałowca i ziele angielski oraz liść laurowy..czekamy aż bulion się zagotuje,zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem,aż żeberka będą miękkie(ok.35 min.).Mieszamy łyżkę mąki z połową szklanki bulionu.Wlewamy to do rondla z gotującymi się żeberkami,zamieszać i ponownie zagotować.Sos przyprawiamy solą i pieprzem.Przekładamy żeberka na talerz,polewamy sosem i podajemy z ziemniakami.Smacznego

MACZANKA

anielka123buziolek

Łatwe,smaczne danie na obiad. Kruche ,mięciutkie wieprzowe żeberka.Prosta,delikatna potrawa pełna polskich smaków.Zapraszam.

 

40 dag.żeberek wieprzowych

1 szkl.wywaru warzywnego

2 łyżki smalcu

8 ziemniaków

1 cebula pokrojona na kawałki i uduszona

200 g.śmietany

1 liść laurowy

dowolne przyprawy

sól

***********************************

Żeberka kroimy na kawałki i obsmażamy tak,aby powstała rumiana skórka,po czym wkładamy do rondla,dodajemy wywar,liść laurowy,sól,przykrywamy i dusimy do miękkości.Do wywaru powstałego wczasie duszenia dodajemy śmietanę i cebulę.Mięso polewamy powstałym sosem,przyprawiamy i krótko zapiekamy w piekarniku.

ŻEBERKA DUSZONE Z PIGWĄ

anielka123buziolek

Myślę,że to dość ciekawy przepis,starałam się w nim połączyć smaki z pigwą.,którą w nadmiarze dostałam od koleżanki.Ale uwaga,pigwa po uduszeniu w sosie jest bardzo kwaśna więc nie szafujmy nią zbyt mocno.

Zalewa:

************

4 łyżki oliwy

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego i listka laurowego 

1 łyżka maggi

1 kg żeberek wieprzowych

sól

przyprawa bosforska

0.5pigwy

cukinia

1 łyżka otrąb pszennych firmy Kupiec

1 duża cebula

olej

1 szkl.bulionu drobiowego

pieprz

**********************************

Żeberka myjemy,osuszamy,kroimy na niewielkie porcje, marynujemy w zalewie przez 12 godz.wyjąć,posolić i przyprawić przyprawą bosforską( polec am tę przyprawę,można ją kupić w sklepie internetowym Skworc).Cebulę siekamy w talarki,wrzucić do rondla wraz z zalewą z na rozgrzany olej,dodać pokrojoną w płólplasterki cukinie i pigwe,zeszklić.Włożyć żeberka i obsnażyć ok.5 minut.Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.Dodać otręby pszenne,przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wymiwszać,żeby żeberka oblepiły się sosem.Podajemy z kaszą je zmienna lub gryczaną i czerwoną kapustą.Żeberka są soczyste i aromatyczne.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci