Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

GRILL

KLASYCZNE SZASZŁYKI NA GRILLA

anielka123buziolek

IMG_20170514_133815

 Klasyczny szaszłyk w moim domu ,to taki bez udziwnień i tylko z przyprawami , coś w rodzaju kebaba na patyku tylko składający się kawałków doprawionego mięsa.Nie wiem czy znajdzie on zwolenników , jak wiemy każdy dodaje to cebulkę lub boczusia,ale nie raz tych produktów u mnie brakowało , więc poszłam na skrót i taki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe w moich przepisach.

 60 dag.łopatki

1 łyżeczka papryki słodkiej

0.5 łyżeczki papryki ostrej

0.5 łyżeczki pieprzu cayenne

0.5 łyżeczki curry

0.5 łyżeczki kurkumy

sól czosnkowa

pieprz

1 łyżka oleju

*******************************

Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać w misce dokładnie ,dodać olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego!.

GRILLOWANY ANANAS

anielka123buziolek

IMG_20170514_133900

 Wspaniały ,prosty przepis na rozpływający się deser owocowy na grill.

 0.5 ananasa

0.5 szkl.ciemnego trzcinowego cukru

kilka ziarenek utłuczonego kardamonu i kolorowego pieprzu

1 łyżka masła

1 łyżeczka cynamonu

sok z cytryny

*************************************

Rozgrzać grill .Ananasa obieramy i kroimy na dlugie paski kawałki.Posypać lekko cukrem i cynamonem co da nam szybką jego karmelizację.W rondelku rozpuścić masło z resztą cukru i cynamonem.Ananasa grillujemy z każdej strony po 3 minuty i za każdym razem kiedy będziemy go przewracać smarujemy rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem.Kiedy będą gotowe , wykładamy na talerzyki ,posypujemy szczyptą tłuczonego kardamonu z pieprzem i polewamy resztą roztopionego masła.Posypujemy bazylią ,świetnie z tym daniem smakuje.Polecam.

SZASZŁYKOWE KLOPSIKI Z CHILI I SOKIEM Z LIMONKI

anielka123buziolek

IMG_20160730_002800

Bardzo polecam podanie takiego dania,szybkie smaczne i z małą ilością kalorii-nie patrząc na" boczusia" ha ha:)
 
20 dag.mielonego z kurczaka
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
sól
pieprz
papryka ostra
przyprawa uniwersalna
sok  z limonki 1/2
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy do mięsa wraz z jajkiem,bułką tartą,przyprawiamy solą,pieprzem  i ,sokiem z limonki i przyprawą uniwersalną.Nagrzewamy elektryczny grill lub patelnię z oliwą,z mięsa formujemy klopsiki i nadziewamy je na patyczki wraz z plastrami boczku na przemian.Pieczemy na rożnie lub patelni obracając je  przez 10min-15 min.Posypujemy je w między czasie ostra papryką z jednej i drugiej strony.Można też je podpiec w piekarniku w 180st..Podawać zaraz po przyrządzeniu.Smacznego.

 

SZASZŁYKI MIĘSNE Z SOSEM

anielka123buziolek

IMG_20160730_150926

 

Ser i mięso cudowne połączenie smaków.Do tego sałatka  z fasolki szparagowej z cytryną.Pieczemy na grillu lub w naczyniu żaroodpornym.

IMG_20160730_150905

60 dag.wieprzowiny

15 dag.boczku lub słoniny

3 cebule

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

po 1 strąku paryki czerwonej i zielonej

5 łyżek sera startego żółtego

sól

 

Na sos:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sól

cukier

 3 łyżki keczupu

5 dag.majonezu

2 łyżki słodkiej papryki mielonej

2 krople sosu  tabasco

2 łyżki sosu sojowego

*********************************************

Mięso kroimy w kostkę wielkości 2 i 1/2 centymetra.Słoninę lub boczek na plasterki ok.1 cm.Cebulę obieramy,kroimy w talarki o gr.1/2 cm.Strąki papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 3 cm.kawałki.Mięso i warzywa mieszamy,dodajemy pieprzu,sól i oleju.Wszystko mieszamy.Składniki na sos też ze sobą mieszamy w misce,dodajemy sól do smaku,pieprz i cukier.Mięso i warzywa odstawiamy na krótko do osączenia.Następnie nabijamy na szpadki,pieczemy aż będą miękkie  i złote,posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze chwile do roztopienia się sera.Smacznego.

 

PIKANTNE SZASZŁYKI

anielka123buziolek

IMG_20150819_124216

 

Nietypowe szaszłyki z wątroby wołowej lub wieprzowej w alkoholowej marynacie.Świetna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi.Takie szaszłyki przygotowuję na elektrycznym rożnie.

 40 dag.wątroby wołowej

20 dag.wędzonego boczku

4 cebule

4 twarde pomidory

2-3 ząbki czosnku

6 łyżek oleju

4 łyżki Brendy lub innego alkoholu

1 łyżką ziół prowansalskich

Natka pietruszki

sól i pieprz

*****************************************

Wątrobę pokroić w kostkę.Czosnek posiekać,rozetrzeć z łyżeczką soli.przełożyć do miski.Dodać zioła ,szczyptę pieprzu,oleju,alkohol i wymieszać.Odstawić na ,1 godzinę.Obraną cebulę pokroić na cząstki .Pomidory w ósemki.Kawałki wątroby owinąć cienkimi  plasterkami boczku i nadziewać na namoczone patyczki na przemian cząstkami pomidorów i cebuli.Szaszłyki Pieczemy 15 minut w 200 stopniach często obracając i  polewając marynatą. Posypać natką. Smacznego.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci