Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

GRILL

SZASZŁYKOWE KLOPSIKI Z CHILI I SOKIEM Z LIMONKI

anielka123buziolek

IMG_20160730_002800

Bardzo polecam podanie takiego dania,szybkie smaczne i z małą ilością kalorii-nie patrząc na" boczusia" ha ha:)
 
20 dag.mielonego z kurczaka
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
sól
pieprz
papryka ostra
przyprawa uniwersalna
sok  z limonki 1/2
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy do mięsa wraz z jajkiem,bułką tartą,przyprawiamy solą,pieprzem  i ,sokiem z limonki i przyprawą uniwersalną.Nagrzewamy elektryczny grill lub patelnię z oliwą,z mięsa formujemy klopsiki i nadziewamy je na patyczki wraz z plastrami boczku na przemian.Pieczemy na rożnie lub patelni obracając je  przez 10min-15 min.Posypujemy je w między czasie ostra papryką z jednej i drugiej strony.Można też je podpiec w piekarniku w 180st..Podawać zaraz po przyrządzeniu.Smacznego.

 

SZASZŁYKI MIĘSNE Z SOSEM

anielka123buziolek

IMG_20160730_150926

 

Ser i mięso cudowne połączenie smaków.Do tego sałatka  z fasolki szparagowej z cytryną.Pieczemy na grillu lub w naczyniu żaroodpornym.

IMG_20160730_150905

60 dag.wieprzowiny

15 dag.boczku lub słoniny

3 cebule

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

po 1 strąku paryki czerwonej i zielonej

5 łyżek sera startego żółtego

sól

 

Na sos:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sól

cukier

 3 łyżki keczupu

5 dag.majonezu

2 łyżki słodkiej papryki mielonej

2 krople sosu  tabasco

2 łyżki sosu sojowego

*********************************************

Mięso kroimy w kostkę wielkości 2 i 1/2 centymetra.Słoninę lub boczek na plasterki ok.1 cm.Cebulę obieramy,kroimy w talarki o gr.1/2 cm.Strąki papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 3 cm.kawałki.Mięso i warzywa mieszamy,dodajemy pieprzu,sól i oleju.Wszystko mieszamy.Składniki na sos też ze sobą mieszamy w misce,dodajemy sól do smaku,pieprz i cukier.Mięso i warzywa odstawiamy na krótko do osączenia.Następnie nabijamy na szpadki,pieczemy aż będą miękkie  i złote,posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze chwile do roztopienia się sera.Smacznego.

 

PIKANTNE SZASZŁYKI

anielka123buziolek

IMG_20150819_124216

 

Nietypowe szaszłyki z wątroby wołowej lub wieprzowej w alkoholowej marynacie.Świetna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi.Takie szaszłyki przygotowuję na elektrycznym rożnie.

 40 dag.wątroby wołowej

20 dag.wędzonego boczku

4 cebule

4 twarde pomidory

2-3 ząbki czosnku

6 łyżek oleju

4 łyżki Brendy lub innego alkoholu

1 łyżką ziół prowansalskich

Natka pietruszki

sól i pieprz

*****************************************

Wątrobę pokroić w kostkę.Czosnek posiekać,rozetrzeć z łyżeczką soli.przełożyć do miski.Dodać zioła ,szczyptę pieprzu,oleju,alkohol i wymieszać.Odstawić na ,1 godzinę.Obraną cebulę pokroić na cząstki .Pomidory w ósemki.Kawałki wątroby owinąć cienkimi  plasterkami boczku i nadziewać na namoczone patyczki na przemian cząstkami pomidorów i cebuli.Szaszłyki Pieczemy 15 minut w 200 stopniach często obracając i  polewając marynatą. Posypać natką. Smacznego.

 

 

PIECZARKI Z AROMATYCZNYM ZIOŁOWYM FARSZEM

anielka123buziolek

Lekkie danie z grilla,pachnące ziołami,czosnkiem i chili.Coś w sam raz dla smakoszy dań na rozżarzonych węglach.

 

8 dużych pieczarek

25 dag.twarogu tłustego

1cebula

1cytryna

Dodatki:

*****-**--*****************;*

3 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej bazylii

 2 łyżki posiekanego tymianku

5 dag.prawdziwego masła

0.5 strączka chili

sól morska i pieprz

*********************-**--*******

Pieczarki oczyścić, opłukać,osuszyć,odciąć nóżki,skropić cytryną.Obrana cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce i dodać do serka razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy skórką otartą z cytryny,rozgniecionym czosnkiem,solą oraz pieprzem .Farsz dokładnie mieszany.Na dno kapeluszy pieczarek wkładamy po kawałku masła,a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Pieczarki układamy na tacce do grillowania i pieczemy na ruszcie przez mniej więcej 20 minut.Dekorujemy według własnego uznania.Smacznego:-) 

GRILOWANA KARKÓWKA TERIYAKI

anielka123buziolek

Świetny przepis na grilowaną karkówkę.Na weekend zapowiada się piękna pogoda,myślę,że zapewne kto będzie mógł,wyciągnie swój sprzęt do grilowania i rozpocznie się prawdziwy sezon grillowy.Ja niestety grilla to mam tylko elektrycznego i brakuje mi pysznego ,smakowitego dymu...,ale za to mój sąsiad nadrabia te niedoskonałości grillujac ostro pod moimi oknami całe lato,więc dymu się nałykam za wszystkie czasy ha ha:-) . Przepis jest bardzo prosty,przygotowujemy marynatę teriyaki sami lub kupujemy gotową w sklepie i marynujemy kotlety dzień przed,żeby nam przeszły smakami.Ja oczywiście podam jak przygotować ten sos samemu .Zapraszam:-) .

 

4 kotlety grube z karkówki

Sos teriyaki:

*****************************

5 łyżek sosu sojowego jasnego

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

3 łyżki wytrawnego białego wina

4 łyżki cukru

szczypta mielonego pieprzu

************************************

Do rondelka wlewamy jasny sos sojowy i podgrzewamy go na małym ogniu,dosypujemy cukier i mieszany cały czas nie dopuszczając do wrzenia.Gdy cukier nam się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia,dolewamy wino i szczyptę pieprzu,oraz ciemny sos sojowy,mieszany dokładnie,ostudzić.Kotlety smarujemy przygotowaną marynatą i zostawiamy na 12 godz.w lodówce .Na drugi dzień rozpalamy grill,osączamy kotlety i układamy kotlety na ruszcie.Grillujemy 10 minut z każdej strony.Gotowe podajemy z ulubionym sosem i sałatka.Smacznego:-) 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci