Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIKI

CHŁODNIK SZPINAKOWY Z DUSZONYMI OGÓRKAMI

anielka123buziolek

IMG_20180807_141201

 Dziś podzielę się przepisem na zrobienie łatwego w przygotowaniu chłodnika ze szpinakiem i ogórkiem zielonym.

1 op.mrożonego szpinaku

1 litr maślanki

1 duży zielony ogórek

sól

pieprz biały

imbir

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

********************************

 1 .  Na patelni rozpuszczamy masło , wkładamy mrożony szpinak i smażymy.Dodajemy starty ząbek czosnku , sól ,pieprz ,imbir ,mieszamy.Studzimy.

2 . Ogórka myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę .Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego ogórka .Smażymy , aż ogórek  się lekko poddusi .

3 . Do garnka wlewamy maślankę ,dodajemy przygotowany szpinak , przyprawiamy jeszcze raz solą , pieprzem i imbirem.Mieszamy.Wstawiamy garnek do lodówki i mocno schladzamy.

4 . Do miseczek rozlać chłodnik szpinakowy , łyżką nałożyć ciepłe duszone ogórki.Smacznego.

 

CHŁODNIK TRUSKAWKOWY Z LODAMI

anielka123buziolek

Zdjecie0590

Przepyszny chłodnik na upalne dni dla małych i dużych!.Przepis ze starego blogu.

200 g truskawek
1 szklanka mleka
2 łyżki lodów waniliowych lub 1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego

********************************************

1 .Truskawki zblendować blenderem i wstawić do lodówki.

2 .  Mleko zagotować z cukrem waniliowym ,zestawić z ognia .Szybko wystudzić .

3. Do wystudzonego mleka dodać zmiksowane truskawki i lodu waniliowe lub truskawkowe ,zmiksowač jeszcze raz , aby wytworzyła się piana.Od razu podajemy!.

ZUPA CHŁODNIK Z RZODKIEWKI NA JOGURCIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_165917

 Wspaniały chłodnik , który najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym prosto z piecyka.

 1 litr bulionu mięsnego

1 duży pęczek rzodkiewki

0.5 pęczka koperku

2_3 małe ziemniaki

kawałek prawdziwego masła

1 mały kubek jogurtu naturalnego

0.5 świeżego zielonego ogórka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 cm.świeżego startego imbiru

************************************

 Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Zagotować bulion mięsny , wrzucić ziemniaki.Rzodkiewki opłukać i pokroić w cienkie pół plasterki .W rondlu roztopić masło,włożyć rzodkiewki.Dusić na małym ogniu 3 minuty , uważając by rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie , dodać podduszone rzodkiewki wraz z masłem.Zupę zmiksować.

Ogórek umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach.Dodać do zupy, przyprawić solą ,gałka  i i pieprzem .Koperek drobno posiekać.Garnek zdjąć z ognia ,dodać koperek , starty świeży imbir oraz jogurt naturalny , wymieszać.Podajemy z bułką czosnkową.Smacznego!.

CHŁODNIK JAGODOWY Z PIANKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170718_202458

 Chłodnik , zupa podawana na zimno.Może być z poszatkowanych warzyw ze śmietaną lub jogurtem lub na słodko ,ze świeżych  owoców sezonowych.Ja dziś serwuję chłodnik z jagód zbieranych w lesie , z puszystymi piankami z białek.Polecam ,świetna dla dzieciaków i tych małych i tych dużych.

1 litr mleka

15 dag.cukru

1 płaska łyżka mąki

szczypta soli

30 dag.świeżych jagód

1 cukier waniliowy

4 jajka

*****************************

 Z zimnego mleka odlać 4 łyżki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę.Resztę mleka zagotować.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec po trochu połowę cukru.

Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki , gotować je 3 minuty , po czym wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.

Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka  dodać rozmieszaną  mąkę i zagotować mieszając.

Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru  , wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką , wymieszać , wlać do reszty  mleka i mieszając utrzymywać chwilkę na słabym ogniu , nie dopuszczając do zawrzenia.

Zestawić z ognia i zupełnie wystudzić.W tym czasie oczyścić owoce , zmiksować kilka można zostawić do przybrania , dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy, wstawić do lodówki.

Podajemy z kilkoma ugotowanymi piankami.Smacznego!.

 

 

CHŁODNIK NA KWASIE CHLEBOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170512_173904

 Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!.

2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy)

1 duży pęczek botwinki

1 łyżka masła

2 świeże ogórki zielone

pęczek koperku i natki pietruszki

2 ugotowane na twardo jajka

pęczek szczypiorku

1 szkl.jogurtu naturalnego

******************************

Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody i dusimy chwilkę,wystudzić.

Ogórki obrać , pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,połączyć z posiekaną zieleniną i uduszoną botwinką .Kwas chlebowy ubić mikserem z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku i schłodzić.Polaczyć wszystko razem ,i ponownie schłodzić.Podajemy z jajkami na twardo lub z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci