Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIKI

ZUPA CHŁODNIK Z RZODKIEWKI NA JOGURCIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_165917

 Wspaniały chłodnik , który najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym prosto z piecyka.

 1 litr bulionu mięsnego

1 duży pęczek rzodkiewki

0.5 pęczka koperku

2_3 małe ziemniaki

kawałek prawdziwego masła

1 mały kubek jogurtu naturalnego

0.5 świeżego zielonego ogórka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 cm.świeżego startego imbiru

************************************

 Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Zagotować bulion mięsny , wrzucić ziemniaki.Rzodkiewki opłukać i pokroić w cienkie pół plasterki .W rondlu roztopić masło,włożyć rzodkiewki.Dusić na małym ogniu 3 minuty , uważając by rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie , dodać podduszone rzodkiewki wraz z masłem.Zupę zmiksować.

Ogórek umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach.Dodać do zupy, przyprawić solą ,gałka  i i pieprzem .Koperek drobno posiekać.Garnek zdjąć z ognia ,dodać koperek , starty świeży imbir oraz jogurt naturalny , wymieszać.Podajemy z bułką czosnkową.Smacznego!.

CHŁODNIK JAGODOWY Z PIANKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170718_202458

 Chłodnik , zupa podawana na zimno.Może być z poszatkowanych warzyw ze śmietaną lub jogurtem lub na słodko ,ze świeżych  owoców sezonowych.Ja dziś serwuję chłodnik z jagód zbieranych w lesie , z puszystymi piankami z białek.Polecam ,świetna dla dzieciaków i tych małych i tych dużych.

1 litr mleka

15 dag.cukru

1 płaska łyżka mąki

szczypta soli

30 dag.świeżych jagód

1 cukier waniliowy

4 jajka

*****************************

 Z zimnego mleka odlać 4 łyżki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę.Resztę mleka zagotować.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec po trochu połowę cukru.

Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki , gotować je 3 minuty , po czym wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.

Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka  dodać rozmieszaną  mąkę i zagotować mieszając.

Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru  , wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką , wymieszać , wlać do reszty  mleka i mieszając utrzymywać chwilkę na słabym ogniu , nie dopuszczając do zawrzenia.

Zestawić z ognia i zupełnie wystudzić.W tym czasie oczyścić owoce , zmiksować kilka można zostawić do przybrania , dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy, wstawić do lodówki.

Podajemy z kilkoma ugotowanymi piankami.Smacznego!.

 

 

CHŁODNIK NA KWASIE CHLEBOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170512_173904

 Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!.

2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy)

1 duży pęczek botwinki

1 łyżka masła

2 świeże ogórki zielone

pęczek koperku i natki pietruszki

2 ugotowane na twardo jajka

pęczek szczypiorku

1 szkl.jogurtu naturalnego

******************************

Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody i dusimy chwilkę,wystudzić.

Ogórki obrać , pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,połączyć z posiekaną zieleniną i uduszoną botwinką .Kwas chlebowy ubić mikserem z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku i schłodzić.Polaczyć wszystko razem ,i ponownie schłodzić.Podajemy z jajkami na twardo lub z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!.

CHŁODNIK ZIELONY

anielka123buziolek

 

_20170519_132524

Za oknem coraz bardziej słoneczko przypieka , i na gotowanie treściwych obiadów człowiek nie ma ochoty.Zawsze to lepiej coś spałaszować  lekkiego , zdrowego i pysznego niż tylko mięcho.Lato tuż, tuż - otwieram za tem sezon na chłodniki.Zapraszam.

1 główka sałaty masłowej

2 pęczki rzodkiewek z nacią

2 gałązki selera naciowego

1 mały por zielony cały

3 ząbki czosnku

0.5 awokado

0.5 mrożonki szpinaku

garść świeżych pokrzyw

Koperek pęczek

2 gałązki świeżego lubczyku 

LIść laurowy

sól

Oliwa z oliwek

Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę

*******************************

 Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać  zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę 6 szklanek,dorzucić 2 listki laurowe , gotujemy 20 minut.na małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić.

Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin.

RÓŻOWY KOKTAJL- WSPOMNIEŃ CZAR

anielka123buziolek
 
2 pęczki rzodkiewek
500g.zimnej maślanki lub kefiru
1/2 cebuli
1,5 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz biały
po łyżce natki lub koperku i szczypiorku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rzodkiewki umyć,2 pokroić na cienkie plasterki,resztę w półplasterki.Cebulę posiekać.1 cytrynę przekroić i wycisnąć sok.!/2 kefiru i 1/2 soku z cytryny,półplasterki rzodkiewek,cebulę zmiksować,dodać pozostały kefir,przyprawić solą i białym pieprzem.
Brzegi szklanek zwilżyć resztą soku z cytryny ,obsypać natką lub koperkiem.1/2  cytryny ,co nam została sparzyć, i pokroić w plasterki.Szklanki ozdobić plasterkami cytryny i rzodkiewek (resztę pokroić). Wlać do wysokich szklanek,posypać rzodkiewką i szczypiorkiem.Smacznego.:)

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci