Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIKI

CHŁODNIK ZIELONY

anielka123buziolek

 

_20170519_132524

Za oknem coraz bardziej słoneczko przypieka , i na gotowanie treściwych obiadów człowiek nie ma ochoty.Zawsze to lepiej coś spałaszować  lekkiego , zdrowego i pysznego niż tylko mięcho.Lato tuż, tuż - otwieram za tem sezon na chłodniki.Zapraszam.

1 główka sałaty masłowej

2 pęczki rzodkiewek z nacią

2 gałązki selera naciowego

1 mały por zielony cały

3 ząbki czosnku

0.5 awokado

0.5 mrożonki szpinaku

garść świeżych pokrzyw

Koperek pęczek

2 gałązki świeżego lubczyku 

LIść laurowy

sól

Oliwa z oliwek

Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę

*******************************

 Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać  zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę 6 szklanek,dorzucić 2 listki laurowe , gotujemy 20 minut.na małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić.

Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin.

RÓŻOWY KOKTAJL- WSPOMNIEŃ CZAR

anielka123buziolek
 
2 pęczki rzodkiewek
500g.zimnej maślanki lub kefiru
1/2 cebuli
1,5 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz biały
po łyżce natki lub koperku i szczypiorku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rzodkiewki umyć,2 pokroić na cienkie plasterki,resztę w półplasterki.Cebulę posiekać.1 cytrynę przekroić i wycisnąć sok.!/2 kefiru i 1/2 soku z cytryny,półplasterki rzodkiewek,cebulę zmiksować,dodać pozostały kefir,przyprawić solą i białym pieprzem.
Brzegi szklanek zwilżyć resztą soku z cytryny ,obsypać natką lub koperkiem.1/2  cytryny ,co nam została sparzyć, i pokroić w plasterki.Szklanki ozdobić plasterkami cytryny i rzodkiewek (resztę pokroić). Wlać do wysokich szklanek,posypać rzodkiewką i szczypiorkiem.Smacznego.:)

 

CHŁODNIK Z CUKINI

anielka123buziolek

Łatwy ,smaczny chłodnik wprost idealny na upały.Zdrowy i lekki ,wymarzony dla osób dbających o zdrowie i linię.

 

1 mała cukinia

1 duży kubek jogurtu naturalnego

1 ogórek świeży

1 litr lekkiego bulionu z kury

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

2 szalotki

sól morska i pieprz młotkowany

******:*************-****************

Cukinię ,ogórek i zieleninę płuczemy i osuszamy.Cukinię i ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach.Szczypior i koperek drobno siekamy.Szalotki kroimy w plasterki.Bulion lekko podgrzewamy ,fodajemy warzywa i szczypior i koperek,przyprawiamy.Wlewamy jogurt naturalny, mieszany i wstawiamy na 1 godz.do lodówki.Smacznego.

ZIOŁOWY CHŁODNIK

anielka123buziolek

                       

Na wakacje przyjechała moja Nikolka,którą od małego zachęcam do gotowania i pieczenia.Razem wymyślamy ciekawe potrawy,i pieczemy niesamowite ciastka.Teraz padło na tę pyszną zupę ziołową ze świeżych ,dojrzałych pomidorów,pociętych ziół przyprawiające swym zapachem o zawrót głowy.Siostrzenica moja, Aga dostarczyła nam jako talerzy maleńkie,świeżo zerwane cukinie i danie gotowe...ale było zabawy kiedy sok z miksowanych pomidorów wylądował nam na twarzy.Uwielbiam takie dni,kiedy jestem tak blisko z moją rodziną:)).

 

1 kg.dojrzałych pomidorów

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanych świeżych ziół(bazylii,tymianku,natki pietruszki)

3 łyzki oliwy z oliwek

małe cukinie 

sól morska 

pieprz młotkowany

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z cukinii odciąć górę,wydrążyć środek,nie wyrzucać,sparzyć je we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie,aby nie straciły koloru.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno.Cebulę obieramy i siekamy.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę rozcierając go ze solą.Pomidory miksujemy z miąższem z cukinii,cebulą,czosnkiem i oliwą ,niezbyt dokładnie.Dodać zioła i przyprawić solą oraz pieprzem.Chłodnik podajemy w cukinii.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci