Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA GRUZIŃSKA

SAŁATKA GRUZIŃSKA

anielka123buziolek

IMG_20150919_155505

 

Uwielbiam takie smaki.Proste ,nieskomplikowane ,zdrowe ,które są banalne ,ale wprost fantastyczne.Taka właśnie jest ta sałatka.Polecam.!Jeśli lubicie delikatne smaki ziemniaków i oliwy.

30 dag ,ziemniaków ugotowanych w mundurkach

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 cebula

2  - 3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

pęczek koperku

3 - 4 łyżki oleju

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

***************************************************

Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę ,układamy w salaterce ,skrapiamy oliwą ,posypujemy mieloną papryką i roztartym czosnkiem , przykryć i Wstawić na na godzinę do lodówki ,niech przejdzie smakiem ,po czym połączyć z drobno pokrojoną cebulą ,koperkiem i orzechami.Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem ,polać olejem.Smacznego!.

 

ZUPA GRUZIŃSKA CHARCZ

anielka123buziolek

IMG_20150818_133502

 Wspaniała zupa gruzińska o konsystencji przypominającej zupę gulaszową,bardzo pikantna,o wyrazistym smaku.Baza to przepyszna wołowina. Ja do swojej użyłam antrykotu bo lubię jak zupa jest trochę  "tłustsza".

2 litry wody

30 dag.wołowiny

2 łyżki tłuszczu - ja nie dałam bo antrykotu jest dość tłusty

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

1 szkl.makaronu np.muszelki,kolanka

2 łyżki adżiki -  pasta paprykowa

1 ząbek czosnku

Sól,pieprz,cynamon

szczypta utłuczonych goździków

estragon do smaku

**************************************

Mięso kroimy w drobną kostkę.Cebulę w kostkę,podsmażyć,dodać do niej mięso i dalej podsmażać.Po 3 minutach przełożyć do rondla z wrzącą wodą,posolić,ugotować .Warzywa pokroić w paseczki,dodać do zupy pod koniec gotowania.Osobno ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.Wszystko doprawić pastą adżika,cynamonem,startym czosnkiem,solą,pieprzem,goździkami i estragonem.Smacznego!.

PIEROŻKI PO GRUZIŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20150627_194420

Pierożki w odświętnym wykonaniu.Danie nie banalne,aromatyczne i przepyszne.Jedynym zgrzytem było ,że ciasto przy łączeniu ciut mi się niedogotowało ,bo za krótko je trzymałam gotując, ale tak ,to były wyśmienite i łatwe do wykonania.Jedynie trzeba pamiętać ,aby dokładnie wyciskać z nich powietrze,by nie pękały podczas gotowania. Zapraszam.

IMG_20150618_145528

IMG_20150618_145412

50 dag.mielonego mięsa

2 kostki rosołowe

40 dag.mąki

1 jajko

pęczek kolendry i natki

 1 papryczka chili

szczypta pożądna kminku

2 ząbki czosnku

1 cebula

sól i pieprz

****;;********************************

Mąkę z 1 łyżeczką soli wsypać do miski.Wbić jajo kurze i wymieszać.Stopniowo dolewać ciepłą wodę ok.3/4 szkl.,zagnieść,aż ciasto będzie dość twarde i elastyczne.Mięso mielone doprawiamy pieprzem i mielonym kominkiem.Cebulę,papryczkę chili,czosnek,kolendrę i matkę pietruszki oczyścić,drobno posiekać.Warzywa oraz zieleninę dodać do mięsa i wymieszać bardzo dokładnie.Dosolić do smaku,wymieszać.

Stolnicę oprószamy oprószamy odrobiną mąki i wałkujemy ciasto na gr.2 mm.,wycinamy szklanką kółka.Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody i zagotowujemy.Następnie wrzucamy kostki rosołowe.Na środek krążków nakładamy farsz w postaci kuleczki.Brzegi ciasta zwilżamy wodą i sklejamy krawędzie,formując ładną sakiewkę.Pierożki gotujemy w bulionie.Dekorujemy według swego uznania.Smacznego.

 

CZAHOBILI Z DROBIU

anielka123buziolek

                       

Przepyszny kurczak w otoczeniu ziół świeżych i pomidorów.Mięciutki,rozpływający się w ustach. Nawet moja Nikolka co ją.     trudno zagonić do jedzenia,pałaszowała aż uszy jej się trzęsły ha ha.Danie pochodzi z kuchni Gruzińskiej,kraju pełnego słońca i dorodnych warzyw.Zapraszam.

 

1 duży kurczak

10dag.masła nie margaryny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

3/4 szkl.białego,wytrawnego wina

200gr.pomidorów 

bazylia

pieprz 

estragon

kolendra

sól

posiekana natka pietruszki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurczaka dzielimy na 8 części.Rumienimy na gorącym maśle,przekładamy do rondla.Na pozostałym na patelni  tłuszczu rumienimy lekko drobno posiekaną cebulę i czosnek,wrzucamy do rondla z kurczakiem.Dodajemy pokrojone w plasterki pomidory,zioła posiekane drobno,sól do smaku,białe wino,wymieszać.Dusimy pod przykryciem na małym ogniu,tak długo aż mięso zmięknie.Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci