Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PIECZYWO

ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA

anielka123buziolek

1327171060fc867c747a2fc7e803d9

 Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam.

50 dag. maki
300ml.ciepłej wody
5 dag .drożdży
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką w misce tak aby składniki się połączyły.Wylewamy do wysmarowanej formy keksowej.wstawiamy do zimnego pieca i nastawiamy grzanie na 180 st.-200 st. na ok.50-60 min.Sprawdzamy patyczkiem .:)

BAGIETKA NA ŠNIADANIE

anielka123buziolek

bagietka_400x400

Nie ma to jak zapach świeżo upieczongo przez siebie pieczywa roznoszącego się po całym domu.Świeże masło rozsmarowujace się po delikatnej powierzchni bagietki ,to jest to co najbardziej o poranku lubię.Polecam.

200 ml.letniej wody

40 dag.maki

6 dag roztopionego masła

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant)

mak

1 jajo do posmarowania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy na 30 min. Robimy na niej nacięcia.Pieczemy 20 - 25 min.(im dłuższa tym krócej:) ).Smacznego.

 

PROSTY CHLEB MADZI

anielka123buziolek

IMG_20160730_003748

 

Ostatnio wszyscy zaczęli piec chlebki więc i ja dołożę swoje trzy grosze , a że piekę go często (nie kupuję w sklepie) spróbowałam przepis Madzi.Ona jednak kupuje mąkę chlebową, Ja piekę ze zwykłej pszennej z Biedronki(tanio i dobrze) .Jest spora różnica w wyglądzie chlebka-cóż-każdy ma wybór.Zapraszam!.

0.5 kg.mąki chlebowej+3łyżki mąki na zaczyn
1/2litra ciepłej wody
25g.drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej blasze i formowałam chleb okrągły)
można dodać do niego różne dodatki -chlebuś Madzi na blogu -CODZIENNIEODMIENNIEBLOG.PL
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie,cukrem(u Madzi jak kto chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i zaczyn.Wymieszać.Przełożyć do foremek lub uformować bochen chleba.Piec w 200st-220st.w nagrzanym piecu.Smacznego.

 

anielka123buziolek , PIECZYWO Komentarze (2)

IRLANDZKI CHLEB SODOWY

anielka123buziolek

IMG_20160709_105818

 

 Szybki i łatwy chleb do zrobienia.Nie trzeba go ugniatać ani wyrabiać,w wystarczy parę ruchów , aby składniki się połączyły i gotowe.Przepis od dwóch kudłatych hi hi kucharzy , którzy na swych rączych motocyklach przemierzali Irlandię szukając swojskich SMAKÓW.Polecam przepis.

45 DAG.MĄKI
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA)
350ML.MAŚLANKI
 
DODATKI:
~~~~~~~~~~~~~~
MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO
-SER GROYER
-OLIWKI
-MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM)
-ZIOŁA
ESTRAGON
-SUSZONE POMIDORY ITP.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ.WYŁOŻYĆ CIASTO NA WYSMAROWANY PAPIER OLIWĄ Z OLIWEK(CHLEB POSMAROWAĆ TEŻ OLIWĄ) .PIEC W W TEMP.230ST. -40MIN.PO 10 MIN. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ DO 200 ST.,CHLEB ODWRÓCIĆ 15 MIN.PRZED KOŃCEM PIECZENIA.BUŁKI PIECZEMY 12=15MIN.(WIĘKSZE 20MIN.).

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci