Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PIECZYWO

CHLEBKI WYPIEKANE DO ŻURKU

anielka123buziolek

IMG_20180219_144345

 Muszę przyznać że chlebki wyszly wspaniałe ,chrupiące i i pyszne.Polecam bardzo przepis na te proste , pszenne wypieki.Przepis według p.Tomka Klimczaka.

IMG_20180219_144629

IMG_20180219_144711

IMG_20180219_144459

IMG_20180219_144537

50g.mąki pszennej

Ok.300ml.ciepłej wody

75g.zakwasu ( ja nie dałam ) można dać 75g.mąki żytniej jak go nie mamy lub 75g więcej mąki pszennej

15g.soli

25g.drożdży świeżych

********************************

1.Mąkę przesiać do miski , dodać sól ,pokruszone drożdże swieze ,zakwas lub mąkę żytnia jak go nie mamy lub mąkę pszenną , wlać najpierw 200ml ciepłej wody i wyrabiać  mikserem na jędrne ciasto ,.Jeśli jest potrzeba dolewamy po trochu resztę wody bo misimy pamiętać że każda mała jjest  inna.

2.Wyrobic ciasto elastyczne ,jędrne i gładkie.Wyjac z miski na stolnice lub blat i zostawić je na 20 minut do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 - 230 stopni .

3.Przygotowac blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

4.Wyrosniete ciasto podzielić na dwa kawałki ciasta ,tak by nam wyszły dwa chlebki.Z każdego kawałka urwać kawałek ciasta na zrobienie uchwytu ( gałki ).

5. Chlebki skulić ( turlać) ,nadając im okrągły kształt ( mocno!) lub włożyć je do odpowiednich foremek i wyłożyć na blaszkę,lekko przycisnąć dłonią.Poturlac teraz uchwyty robiąc okrągłe kulki.

6.W chlebowych zrobić palcem dziurkę na samym środku chlebków.Kuleczki lekko wydłużyć ich końce w stożek ,tak aby można je było dobrze włożyć do dziurki co nam pomoże przyczynach calosc., bo podczas pieczenia może nam troszeczkę odstawać od reszty.

7. Chlebki mocno spryskać woda spryskiwaczem (takim do kwiatów ) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę  to jest dobre.

8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para.

9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni i pieczemy ok.30 minut.zeby nam się chlebki nie za szybko spiekły z wierzchu a w środku były surowe.

10.Po 30 minutach sprawdzamy czy chlebki nam się upiekły ,biorąc je w rękę i pukając od spodu .Jeśli usłyszymy pusty odgłos to chlebki są już gotowe ,jeśli odgłos jest tępy lub inny to pieczemy dalej.

11.Wykladamy chlebki na siatkę i jeszcze ciepłe odkrywamy dekielek z gałką ząbkowanym nożem.

12.Wybieramy miąższ zostawiając jego  ok 1cm.od skórki.po to by nam chleb szybko nie przemókł i zupa nie wyciekła.Miazsz ten ugniatamy palcami .Tak przygotowany chleb jest gotowy do podania go z zupa w środku.Smacznego.

 

CHLEB NA OTRĘBACH OWSIANYCH

anielka123buziolek

 Zdjecie1452 by

Chleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i  bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.?

40 dag.mąki

20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec

2 szkl.wody

4 łyżki oleju

4 da.drożdży

2 łyżeczki tłuszczu

tłuszcz do formy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymifirmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.

Formujemy okrągły bochen chleba  i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego.

CHLEB KMINKOWY NA SODZIE

anielka123buziolek

Zdjecie1176

 

Chleb,cudowne pieczywo bez którego żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.

 

450g.maki pszennej

1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

kminek

1 płaska łyżeczka soli

ok.350ml.mleka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

                 

W misce robimy w mące dołek,dodajemy sodę i sól,kminek ok 2 łyżeczek -jak kto lubi lub inne ulubione np.zioła.Wlewamy powoli mleko  ok.300ml,mieszamy szybko i sprawdzamy czy tyle wystarczy, jak jest za suche i nie można połączyć ,dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca na 180 s. piec na złoty kolor ok.20-30 min

ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA

anielka123buziolek

1327171060fc867c747a2fc7e803d9

 Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam.

50 dag. maki
300ml.ciepłej wody
5 dag .drożdży
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką w misce tak aby składniki się połączyły.Wylewamy do wysmarowanej formy keksowej.wstawiamy do zimnego pieca i nastawiamy grzanie na 180 st.-200 st. na ok.50-60 min.Sprawdzamy patyczkiem .:)

BAGIETKA NA ŠNIADANIE

anielka123buziolek

bagietka_400x400

Nie ma to jak zapach świeżo upieczongo przez siebie pieczywa roznoszącego się po całym domu.Świeże masło rozsmarowujace się po delikatnej powierzchni bagietki ,to jest to co najbardziej o poranku lubię.Polecam.

200 ml.letniej wody

40 dag.maki

6 dag roztopionego masła

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant)

mak

1 jajo do posmarowania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy na 30 min. Robimy na niej nacięcia.Pieczemy 20 - 25 min.(im dłuższa tym krócej:) ).Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci