Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PIECZYWO

CHLEB NA OTRĘBACH OWSIANYCH

anielka123buziolek

 Zdjecie1452 by

Chleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i  bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.?

40 dag.mąki

20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec

2 szkl.wody

4 łyżki oleju

4 da.drożdży

2 łyżeczki tłuszczu

tłuszcz do formy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymifirmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.

Formujemy okrągły bochen chleba  i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego.

CHLEB KMINKOWY NA SODZIE

anielka123buziolek

Zdjecie1176

 

Chleb,cudowne pieczywo bez którego żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.

 

450g.maki pszennej

1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

kminek

1 płaska łyżeczka soli

ok.350ml.mleka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

                 

W misce robimy w mące dołek,dodajemy sodę i sól,kminek ok 2 łyżeczek -jak kto lubi lub inne ulubione np.zioła.Wlewamy powoli mleko  ok.300ml,mieszamy szybko i sprawdzamy czy tyle wystarczy, jak jest za suche i nie można połączyć ,dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca na 180 s. piec na złoty kolor ok.20-30 min

ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA

anielka123buziolek

1327171060fc867c747a2fc7e803d9

 Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam.

50 dag. maki
300ml.ciepłej wody
5 dag .drożdży
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką w misce tak aby składniki się połączyły.Wylewamy do wysmarowanej formy keksowej.wstawiamy do zimnego pieca i nastawiamy grzanie na 180 st.-200 st. na ok.50-60 min.Sprawdzamy patyczkiem .:)

BAGIETKA NA ŠNIADANIE

anielka123buziolek

bagietka_400x400

Nie ma to jak zapach świeżo upieczongo przez siebie pieczywa roznoszącego się po całym domu.Świeże masło rozsmarowujace się po delikatnej powierzchni bagietki ,to jest to co najbardziej o poranku lubię.Polecam.

200 ml.letniej wody

40 dag.maki

6 dag roztopionego masła

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1.5 dag.drożdży lub 7 g.suszonych(instant)

mak

1 jajo do posmarowania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem.Odstawiamy na 5 min.Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy drożdże,sól i roztopione,wystudzone masło.Mieszamy,wyrzucamy na blat i zagniatamy.Wstawiamy do miski na 1 godz.Przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte  ciast dzielimy na dwie części.Rozpłaszczamy i zaginamy bok do środka,dobrze zlepiamy brzegi i formujemy bagietkę.Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy na 30 min. Robimy na niej nacięcia.Pieczemy 20 - 25 min.(im dłuższa tym krócej:) ).Smacznego.

 

PROSTY CHLEB MADZI

anielka123buziolek

IMG_20160730_003748

 

Ostatnio wszyscy zaczęli piec chlebki więc i ja dołożę swoje trzy grosze , a że piekę go często (nie kupuję w sklepie) spróbowałam przepis Madzi.Ona jednak kupuje mąkę chlebową, Ja piekę ze zwykłej pszennej z Biedronki(tanio i dobrze) .Jest spora różnica w wyglądzie chlebka-cóż-każdy ma wybór.Zapraszam!.

0.5 kg.mąki chlebowej+3łyżki mąki na zaczyn
1/2litra ciepłej wody
25g.drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej blasze i formowałam chleb okrągły)
można dodać do niego różne dodatki -chlebuś Madzi na blogu -CODZIENNIEODMIENNIEBLOG.PL
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie,cukrem(u Madzi jak kto chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i zaczyn.Wymieszać.Przełożyć do foremek lub uformować bochen chleba.Piec w 200st-220st.w nagrzanym piecu.Smacznego.

 

anielka123buziolek , PIECZYWO Komentarze (2)

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci