Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKI,SURÓWKI,MIZERIE

SAŁATKA Z ROLADKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170419_184744

 Dziś też podzielę się prostym przepisem na łatwą ,szybką sałatkę z tego co akurat mamy w lodówce  i na obiad.Na diecie jest tak ,że trzeba ciut szybciej komponować sobie kolejny dzień diety, a żeby zaoszczędzić wykorzystuję to co mam.Nie zalecam podania jej na spotkanie we dwoje :) z powodu czosnku ,  mimo że użyłam tylko ząbka ,jednak smak jego w ustach jest dość intensywny.:).

1 roladka z kurczaka z bazylią

2 łodygi selera naciowego

Pęczek rzodkiewki

Pęczek szczypiorku

Pęczek natki pietruszki

Mix sałat z marchewką

2 Plastry ananasa z puszki

Sos:

*******************************

2 łyżki oliwy z oliwek

1 Mały ząbek czosnku

 *********************************

Sałatę wymieszać z pokrojonymi w plasterki RZODKIEWKĄ ,selerem pokrojonym w talarki,ananasem pokrojonym w  kostkę ,roladki w plasterki i półplasterki.Posiekac drobno natkę pietruszki i szczypiorek.Olej wymieszać z posiekanym czosnkiem i polać sałatkę.Smacznego!.

 

SAŁATKA " CO MI PANIE DASZ "

anielka123buziolek

IMG_20170409_110407

Sałatka wymyślona na poczekaniu z resztek z obiadu .Polecam jeśli Wam zostanie biała kiełbasa na drugi dzień i wczorajsze np.ugotowane ziemniaki ,wystarczy troszkę fantazji i gotowe.Smacznego!.

Biała kiełbaska

Sałata

Pomidory cherry

 Kukurydza

Ugotowane ziemniaki plasterki

Natka pietruszki

Sos beszamel

**************************

Sałatę opłukać i osuszyć.Kiełbasę pokroić w plasterki.Kukurudzę odcedzić.Pomidory pokroić na pół.Natkę posiekać.Wszystkie składniki ze sobą wymieszać,polać ciepłym sosem beszamel.Smacznego.

SAŁATKA Z KUKURYDZĄ

anielka123buziolek

_20170403_170341

 

Prosta ,łatwa sałatka o wiosennym już powiewie na bazie pysznego dressingu.

Sałata

Pomidorki koktajlowe

Kukurydza

Czerwona cebula

Natka pietruszki

******************************

Sałatę opłukać i osuszyć , porwać na kawałki,wrzucić do miski.Pomidory opłukać i namoczyć ,pokroić na ćwiartki lub połówki.Kukurydzę odsączyć ,dodać do sałaty.Cebulę obrać i posiekać w talarki.Natkę opłukać i osuszyć,drobno posiekać.Przygotować dressing.

Dressing:

******************

4 łyżeczki oliwy z oliwek

1.5 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

0.5 ząbka małego czosnku

Sól i pieprz

***********************************

Czosnek rozgnieść i wymieszać z resztą produktów potrzebnych do sosu,przyprawić.

Warzywa ze sobą wymieszač i polać dressingiem.Smacznego!.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170204_125006

 Krucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów.

30 dag.kiszonej kapusty

1 marchewka

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

Kawałek pora

pęczek rzeżuchy

Olej lniany

Sól

Chrzan 1 łyżeczka

Pieprz

Szczypta cukru

********************************

Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać.Pokroić w cieńkie paski.Marchewkę zetrzeć na tarce.Rzeżuchę posiekać.Wszystkie warzywa ze sobą połączyć , polać olejem ,przyprawić solą i pieprzem oraz cukrem i chrzanem dla smaku.Wszystko razem wymieszać.Podawac jako surówkę do obiadu.Smacznego.

 

 

 

 

WIOSENNA SAŁATKA

anielka123buziolek

Zdjecie1464

 

Szybka i smaczna sałatka.Można dodać do niej jak ktoś lubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku.

 

6 łyżek białego octu winnego

gruba sól

2 ogórki pokrojone jak na mizerię

1/2 szklanki +3 łyżki koperku

10 ziemniaków

2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka

8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry

3/4 szkl.majonezu

małe rzodkiewki do dekoracji

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ocet wymieszać z 4 łyżeczkami soli.Ogórki i pół szklanki koperku włożyć do foliowego woreczka,wlać ocet z solą i mocno zawiązać.Potrząsnąć woreczkiem,aby ogórki pokryły się zalewą.Włożyć woreczek na noc do lodówki.Następnie wyłożyć ogórki na sito i pozostawić je na godzinę do osączenia.Ugotować ziemniaki w mundurkach(ok.30 min.),odcedzić,ostudzić i obrać.Pokroić na plasterki i włożyć do miski.posypać solą i pieprzem,dodać ogórki,cebulę,rzodkiewkę i resztę koperku.Wymieszać,odstawić na godzinę,połączyć z majonezem i przyprawić solą i pieprzem.Przed podaniem dekorujemy małymi rzodkiewkami.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci