Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SOSY NA GORĄCO

BAZYLIOWY SOS HOLENDERSKI

anielka123buziolek

IMG_20170907_204303

Prosty ,smaczny sos do kanapek , steków według receptury Jakuba Kuronia.Polecam.

sok z 1 cytryny

2 żółtka

25 dag.masła

1 pęczek bazylii

sól

pieprz

*********************************

Na rondelku  z wrzącą wodą ustawić miskę .Wbić do niej żółtka i ubijać na pianę z sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem.Wciąż ubijając , stopniowo dodawač gorące rozpuszczone masło .Kiedy sos zacznie nabierać konsystencji majonezu , dodać posiekaną drobno bazylię.Gotaowac jeszcze chwilę mieszając.Odstawić.Podawać do mięs , kanapek , sałatek.Smacznego!.

JAK ZROBIĆ MLECZKO WANILIOWE

anielka123buziolek

InShot_20170119_085254

Świetny sos do deserów, wypieków i słodkich pierogów.

1 szkla.mleka 1.5%

3/4 szkl.cukru

1 świeża laska wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego

****************************************************************

Do rondla z grubym dnem wlać mleko, zagotować wraz z cukrem i laską wanilii.Gotować ,aż masa lekko zgęstnieje.Podawać  na gorąco lub zimno.Smacznego!.

JAK ZROBIĆ DOMOWY SOS CEBULOWY

anielka123buziolek

IMG_20161009_124106

 Sos ,który jest w moim życiu od lat,który uwielbiam ponad inne sosy , klasyka w kuchni!.Musisz go umieć zrobić .!Świetny do wszystkich rodzajów mięs i potraw z mąki.Mozemy cebulę zostawić w plasterkach jak też je dokładnie zblendować.Fuks !

 

3 cebule-pół plastry
5dag.masła
1 szkl.bulionu mięsnego lub drobiowego
sól,pieprz, 
1łyżka przypalanej mąki na suchej patelni
odrobina musztardy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masło roztopić i udusić na nim pokrojoną w pół talarki cebulkę,podlać bulionem i dusič , aż cebulką będzie przezroczysta.Dodac wtedy mąkę ,wymieszać tak aby nie było grudek.Dodać sól i pieprz oraz odrobinę musztardy.Zagotować.Dla smaku i koloru możemy dodać odrobinę smietany ( ja jej nie dodaję)!.

SOS KRÓLEWSKI

anielka123buziolek

                      

Pyszny,kremowy sos na bazie cebuli,żółtka,kremówki i gałki muszkatołowej.Pycha.Podajemy z udkami na pikantno.

 

25 dag.cebuli

1 szkl.śmietanki kremówki 30%

1 żółtko

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

pieprz cayenne

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę obieramy,drobno siekamy,zalewamy wodą,tak aby ja przykrywała.Gotujemy na małym ogniu ok.20min.,odparowujemy ją,dodajemy śmietanki kremówki,dalej gotujemy 10-15 min..Dodajemy roztrzepane żółtko,miksujemy sos.Przyprawiamy do smaku.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci