Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA ORIENTALNA

NALEŠNIKI PO AZJATYCKU

anielka123buziolek

Zdjecie0619_400x400

 Jedne z lepszych naleśników jakie jadłam :).Pyszne warzywa i mięso z kurczaka , przyprawione imbirem i sosem sojowym.Niebo w buzi!!!

Ciasto :

***************

25 dag. mąki pszennej

1 szkl.wody mineralnej

1 szkl.mleka

3 jajka

olej 

Sól

******************************

Farsz :

*******************

2 filety kurze 

1 op. mrożonki chinskiej

2 -3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soku z limonki

imbir

papryka ostra

Olej do smażenia

sól

pieprz chiński

przyprawa 5 smaków szczypta

sos chili

 

*** **********************************

1 . Wszystkie składniki ciasta zmiksowač że sobą .

2 . Na rozgrzanej patelni usmażyć złote naleśniki .

3 . Mięso pokroić w paski.  Olej rozgrzać w soku lub w głębokiej patelni , przesmażyć mięso .Dorzucič warzywa  chiñskie , przemierzać  , smażyć 2 minuty .

4 . Wlać sos sojowy , przyprawić  solą , pieprzem chińskim  , imbirem ,przyprawą 5 smaków ,papryka ostra i sosem chili  skropić sokiem z limonki .

5 .Farsz ułożyć na naleśnikach , zwinąć .Smacznego .

NALEŚNIKI NA OSTRO Z WARZYWAMI I SOSEM Z CURRY

anielka123buziolek

IMG_20180318_210933

 Jeśli lubicie coś nie typowego,oryginalnego,zaskoczyć ch znajomych to te danie w zupełności Wam wystarczy...U mnie się udało!:)Koleżanka myślała ,że wpadła na ot takie sobie naleśniki ,może jakieś słodkie,a tu takie zdziwienie...pierwszy kęs delikatny ,pyszny,potem lekko ostry a na koniec piekący.Oczywiście można zmniejszyć ilość papryczki chilli.Sos bardzo uzupełnia to danie ,i zabija ostry smak...polecam!

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.mąki

3 jajka

500ml.mleka

1 cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki łagodnego curry  

sól morska 

olej do smażenia

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 kolorowe papryki

1 papryczka chilli

pęczek dymki 

30dag.drobnych pieczarek

1 mała cukinia

2 łyżki oleju

1 łyżeczka starta imbiru

1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry

pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny utłuczony

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:

mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy.

Przygotowujemy teraz farsz:

pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.Smażymy naleśniki na małym ogniu,na każdym układamy farsz i przewiązujemy szczypiorkiem.Podajemy gorące z sosem curry.

Sos Curry:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 jogurt grecki

1 pożądna łyżeczka curry

sól morska lub inna

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wszystko razem wymieszać i gotowe.Polewamy nim naleśniki.Smacznego.

               

 

WIEPRZOWINA Z WOKA

anielka123buziolek

IMG_20170312_120619

Pikantna,lekko ostra wieprzowina z woka ,łatwa do zrobienia i szybka do przygotowania na posiłek obiadowy lub kolację.Podana z ryżem lub makaronem , świetnie pasuje na spotkania we dwoje lub przyjaciół.Polecam. Przepis znalazłam Tu .

25 dag.chudej łopatki

1 świeża trawa cytrynowa ( nie musowo)

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ostrego sosu chilli

1 cebula

Pieprz

Olej ok.4-5 łyżek

Szczypiorek ( dymka)

********************************

 Mięso umyć,osuszyć i pokroić w cienkie plastry ,a potem w paski.Zalać sosem w misce sosem sojowym , wymieszać i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.W woku rozgrzać olej ,wrzucić cebulę i smażyć ok.3 minut ciągle mieszając , aż lekko się zeszkli.Dolać 0.5 szkół.wody i szczyptę soli,mieszać ,aż woda całkowicie odparuje.Dodac mięso wraz z sosem ,sos chilli i smażyć na dużym ogniu nie przerywając mieszania , 8 minut , aż kawałki mięsa się zrumienią na ciemno brązowy kolor.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem .Podawać z posiekaną dymką i makaronem lub ryżem!. Smacznego!

 

KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

anielka123buziolek

IMG_20170308_141259

 Tego kurczaka chciałam wypróbować już jakiś czas temu bo tego co mi podali   w pewnej knajpce  chińskiej z polską załogą chinszczyznę za " grosz" nie przypominało ,ot zwykły kurczak po polsku posypany orzeszkami.Zero przypraw i smaku  , a knajpka mianowała się chińską, cóż zrobić,polskie realia.Dlatego postanowiłam sprawdzić ten przepis w swojej kuchni , czy rzeczywiście jest on taki bez smaku czy zupełnie jest inaczej.Muszę przyznać ,że zrobienie jest bardzo łatwe , a danie wyśmienite,moi goście też bardzo  byli zachwyceni mimo ,że nie przepadają za pikantnymi daniami.Przepis bardzo polecam!.

 2 piersi kurczaka

1 biała część pora plus kilka szalotek

1 cebula

2 garści obranych orzeszków ziemnych

4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru

4 ząbki czosnku

Marynata do kurczaka:

*****************************

 3 łyżki sos sojowego

3 łyżki ostrego sosu chilli

sól

pieprz

**"*******************************

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić na 30 minut w lodówce.

Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2 minut.Podajemy od razu z ryżem i surówkami ,posypane szczypiorkiem.Smacznego!.

 

KRUCHE PIEROŻKI Z CURRY

anielka123buziolek

_20170312_194554

 Jedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam.

 Ciasto:

~~~~~~~~~~~~
4łyżki masła
2 szkl.mąki
1/2szkl.kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
 
Farsz:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200g.pieczarek
4 łyżki  oliwy z oliwek
1 pęczek szczypiorku
 
Przyprawy:
~~~~~~~~~~~~~~~~
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
 
Ponadto:
~~~~~~~~~~~~
papier do pieczenia
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Masło posiekać z mąką,śmietaną,proszkiem do pieczenia i przyprawami.Wyrobić gładkie ciasto,włożyć na 10min.do lodówki.
 
Farsz-Piersi z kurczaka drobno posiekać,usmażyć.Pieczarki pokroić,poddusić na oliwie.Dodać przyprawy,,mięso,posiekany szczypiorek i wymieszać(zamiast szczypiorku można dodać świeżą kolendrę-u mnie niestety w sklepach jej nie ma a nie miałam natki pietruszki) i wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować ,wykroić małe krążki.Nałożyć farsz,dokładnie skleić.Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec 25min.w 180st.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci