Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA ORIENTALNA

NALEŚNIKI NA OSTRO Z WARZYWAMI I SOSEM Z CURRY

anielka123buziolek

IMG_20180318_210933

 Jeśli lubicie coś nie typowego,oryginalnego,zaskoczyć ch znajomych to te danie w zupełności Wam wystarczy...U mnie się udało!:)Koleżanka myślała ,że wpadła na ot takie sobie naleśniki ,może jakieś słodkie,a tu takie zdziwienie...pierwszy kęs delikatny ,pyszny,potem lekko ostry a na koniec piekący.Oczywiście można zmniejszyć ilość papryczki chilli.Sos bardzo uzupełnia to danie ,i zabija ostry smak...polecam!

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.mąki

3 jajka

500ml.mleka

1 cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki łagodnego curry  

sól morska 

olej do smażenia

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 kolorowe papryki

1 papryczka chilli

pęczek dymki 

30dag.drobnych pieczarek

1 mała cukinia

2 łyżki oleju

1 łyżeczka starta imbiru

1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry

pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny utłuczony

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:

mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy.

Przygotowujemy teraz farsz:

pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.Smażymy naleśniki na małym ogniu,na każdym układamy farsz i przewiązujemy szczypiorkiem.Podajemy gorące z sosem curry.

Sos Curry:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 jogurt grecki

1 pożądna łyżeczka curry

sól morska lub inna

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wszystko razem wymieszać i gotowe.Polewamy nim naleśniki.Smacznego.

               

 

WIEPRZOWINA Z WOKA

anielka123buziolek

IMG_20170312_120619

Pikantna,lekko ostra wieprzowina z woka ,łatwa do zrobienia i szybka do przygotowania na posiłek obiadowy lub kolację.Podana z ryżem lub makaronem , świetnie pasuje na spotkania we dwoje lub przyjaciół.Polecam. Przepis znalazłam Tu .

25 dag.chudej łopatki

1 świeża trawa cytrynowa ( nie musowo)

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ostrego sosu chilli

1 cebula

Pieprz

Olej ok.4-5 łyżek

Szczypiorek ( dymka)

********************************

 Mięso umyć,osuszyć i pokroić w cienkie plastry ,a potem w paski.Zalać sosem w misce sosem sojowym , wymieszać i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.W woku rozgrzać olej ,wrzucić cebulę i smażyć ok.3 minut ciągle mieszając , aż lekko się zeszkli.Dolać 0.5 szkół.wody i szczyptę soli,mieszać ,aż woda całkowicie odparuje.Dodac mięso wraz z sosem ,sos chilli i smażyć na dużym ogniu nie przerywając mieszania , 8 minut , aż kawałki mięsa się zrumienią na ciemno brązowy kolor.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem .Podawać z posiekaną dymką i makaronem lub ryżem!. Smacznego!

 

KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

anielka123buziolek

IMG_20170308_141259

 Tego kurczaka chciałam wypróbować już jakiś czas temu bo tego co mi podali   w pewnej knajpce  chińskiej z polską załogą chinszczyznę za " grosz" nie przypominało ,ot zwykły kurczak po polsku posypany orzeszkami.Zero przypraw i smaku  , a knajpka mianowała się chińską, cóż zrobić,polskie realia.Dlatego postanowiłam sprawdzić ten przepis w swojej kuchni , czy rzeczywiście jest on taki bez smaku czy zupełnie jest inaczej.Muszę przyznać ,że zrobienie jest bardzo łatwe , a danie wyśmienite,moi goście też bardzo  byli zachwyceni mimo ,że nie przepadają za pikantnymi daniami.Przepis bardzo polecam!.

 2 piersi kurczaka

1 biała część pora plus kilka szalotek

1 cebula

2 garści obranych orzeszków ziemnych

4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru

4 ząbki czosnku

Marynata do kurczaka:

*****************************

 3 łyżki sos sojowego

3 łyżki ostrego sosu chilli

sól

pieprz

**"*******************************

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić na 30 minut w lodówce.

Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2 minut.Podajemy od razu z ryżem i surówkami ,posypane szczypiorkiem.Smacznego!.

 

KRUCHE PIEROŻKI Z CURRY

anielka123buziolek

_20170312_194554

 Jedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam.

 Ciasto:

~~~~~~~~~~~~
4łyżki masła
2 szkl.mąki
1/2szkl.kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
 
Farsz:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200g.pieczarek
4 łyżki  oliwy z oliwek
1 pęczek szczypiorku
 
Przyprawy:
~~~~~~~~~~~~~~~~
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
 
Ponadto:
~~~~~~~~~~~~
papier do pieczenia
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Masło posiekać z mąką,śmietaną,proszkiem do pieczenia i przyprawami.Wyrobić gładkie ciasto,włożyć na 10min.do lodówki.
 
Farsz-Piersi z kurczaka drobno posiekać,usmażyć.Pieczarki pokroić,poddusić na oliwie.Dodać przyprawy,,mięso,posiekany szczypiorek i wymieszać(zamiast szczypiorku można dodać świeżą kolendrę-u mnie niestety w sklepach jej nie ma a nie miałam natki pietruszki) i wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować ,wykroić małe krążki.Nałożyć farsz,dokładnie skleić.Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec 25min.w 180st.Smacznego.

 

ROSÓŁ TAJSKI

anielka123buziolek

IMG_20160808_234245 hi

 

 Bardzo esencjonalny rosół Tajski , pełen smaku anyżu ,imbiru i cynamonu , w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze po parku.W moim domu tego typu rosół bardzo często jest na moim stole,jakoś tak bardziej mi on samkuje niż rosół tradycyjny.Jeśli chcecie spróbować nowych smaków ,to polecam zacząć od tego pysznego dania.Smacznego!.

2 łyżki oleju

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki startego świeżego imbiru 

5 gwiazdek anyżu

3 kawałki kory cynamonu przekrojone wzdłuż 

1 papryczka chili

Kilka skrzydełek kurczaka

5 listków limonki kaffir 

Ciemny sos sojowy

Sos rybny najlepiej tajski

Limonka

Sól

****************************"**

W garnku rozgrzać olej,dodajemy posiekaną cebulę,smażymy do zeszklenia.Dodajemy czosnek , imbir ,anyż,cynamon i chili.Smażymy chwilę mieszając i dolewamy 2 litry wody.Wrzucamy skrzydełka i liście kaffir.Gotujemy na wolnym ogniu,pod przykryciem 1.5 godziny.Doptawiamy do smaku sosem sojowym,sosem rybnym i sokiem z limonki.Cedzimy przez sito.Podajemy z makaronem.Smacznego!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci