Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA ORIENTALNA

KRUCHE PIEROŻKI Z CURRY

anielka123buziolek

_20170312_194554

 Jedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam.

 Ciasto:

~~~~~~~~~~~~
4łyżki masła
2 szkl.mąki
1/2szkl.kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
 
Farsz:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200g.pieczarek
4 łyżki  oliwy z oliwek
1 pęczek szczypiorku
 
Przyprawy:
~~~~~~~~~~~~~~~~
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
 
Ponadto:
~~~~~~~~~~~~
papier do pieczenia
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Masło posiekać z mąką,śmietaną,proszkiem do pieczenia i przyprawami.Wyrobić gładkie ciasto,włożyć na 10min.do lodówki.
 
Farsz-Piersi z kurczaka drobno posiekać,usmażyć.Pieczarki pokroić,poddusić na oliwie.Dodać przyprawy,,mięso,posiekany szczypiorek i wymieszać(zamiast szczypiorku można dodać świeżą kolendrę-u mnie niestety w sklepach jej nie ma a nie miałam natki pietruszki) i wymieszać.
 
Ciasto rozwałkować ,wykroić małe krążki.Nałożyć farsz,dokładnie skleić.Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec 25min.w 180st.Smacznego.

 

ROSÓŁ TAJSKI

anielka123buziolek

IMG_20160808_234245 hi

 

 Bardzo esencjonalny rosół Tajski , pełen smaku anyżu ,imbiru i cynamonu , w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze po parku.W moim domu tego typu rosół bardzo często jest na moim stole,jakoś tak bardziej mi on samkuje niż rosół tradycyjny.Jeśli chcecie spróbować nowych smaków ,to polecam zacząć od tego pysznego dania.Smacznego!.

2 łyżki oleju

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki startego świeżego imbiru 

5 gwiazdek anyżu

3 kawałki kory cynamonu przekrojone wzdłuż 

1 papryczka chili

Kilka skrzydełek kurczaka

5 listków limonki kaffir 

Ciemny sos sojowy

Sos rybny najlepiej tajski

Limonka

Sól

****************************"**

W garnku rozgrzać olej,dodajemy posiekaną cebulę,smażymy do zeszklenia.Dodajemy czosnek , imbir ,anyż,cynamon i chili.Smażymy chwilę mieszając i dolewamy 2 litry wody.Wrzucamy skrzydełka i liście kaffir.Gotujemy na wolnym ogniu,pod przykryciem 1.5 godziny.Doptawiamy do smaku sosem sojowym,sosem rybnym i sokiem z limonki.Cedzimy przez sito.Podajemy z makaronem.Smacznego!

TAGINE Z KURCZAKA

anielka123buziolek

Zdjecie1293

 

Tagine-mięsny raugot,są to pocięte na kawałki części mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw.Delikatny kurczak ,migdały i cudowna oliwa w której zanurza się świeżo upieczony chleb,niebotyczna rozkosz podniebienia i rozpusta w  biały dzień.

 

1 kurczak

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki imbiru tartego(świeży)

2 łyżeczki cynamonu

5-6 cebul

200ml.wody

pieprz

sól

6 dag.płatków migdałów

30-60g.rodzynków

masło

2 łyżeczki cukru

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do garnka wkłądamy pokawałkowanego na części kurczaka,2 posiekane cebule,oliwę,sól i pieprz,kurkumę,imbir i łyżeczkę cynamonu.Przykrywamy garnek,i gotujemy na małym ogniu ok.30 min.Dolewamy wody,i jeszcze gotujemy 30 min.

 

                         

Przygotowujemy teraz sos rodzynkowy-do rondelka wkładamy 3-4 posiekane cebule,rodzynki,masło,łyżeczkę cynamonu,cukier i łyżkę wody.Gotujemy 45 min.uważając aby sos się nam nie przypalił na małym ogniu a cebula rozgotowała.Do gotowego już kurczaka dodajemy migdały,przekładamy na półmisek,i polewamy sosem.Sos rodzynkowy podajemy oddzielnie.Smacznego.

SKRZYDEŁKA KURCZAKA TAI - PAN

anielka123buziolek

Zdjecie1263

 

Cudowne,lekko pikantne skrzydełka,marynowane w pachnącej imbirem i tymiankiem zaprawie.Chrupiące,soczyste ,rozpływające się w ustach mięso.Fajne danie na imprezy i spotkania towarzyskie.

 

4 łyżeczki imbiru

2 łyżki sosu sojowego

1 czerwona słodka papryka roztarta na piure

1/4 szkl.soku z cytryny

1 łyżeczka sosu tabasco

1/4 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka mięty

1/2 szkl.oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

90 dag.skrzydełek z kurczaka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.Wkładamy skrzydełka kurczaka,przykrywamy i zostawiamy na noc .Skrzydełka możemy grillować polewając je marynatą podczas pieczenia lub zrobić tak jak ja, wkładając je wraz z marynatą do woreczka do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości.Potem rozciąć woreczek i dopiekać na złoty kolor z 10min.

DROBIOWE SZASZŁYKI W PAŚCIE TIKKA

anielka123buziolek

IMG_20160719_133213

Przepyszne SZASZŁYKI z pastą , którą możemy sami sobie zrobić , pełnej aromatu kuchni orientalnej.Nie musimy już czekać do lata na grilla, wystarczy patelni lub blaszka i gotowe , aby ze smakiem spałaszować wspaniałe , delikatne piersi kurczaka.Zapraszam.

 IMG_20160719_124904

 

3 filety z piersi kurzej

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki pasty Tikka przepis Tu

1 łyżka soku z cytryny

********"***************************

Filety z kurczaka umyć i osuszyć.Pokroić w grubą kostkę.Skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w PAŚCIE Tikka zmieszanej z jogurtem naturalnym.Wstawić do lodówki na całą noc.Przed smażeniem lub zapiekaniem w piekarniku( ja zapiekałam w naczyniu żaroodpornym) wyjmujemy kurczaka i nabijamy na patyczki od szaszłyków.Smażymy na patelni grillowej lub zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach do miękkości na złoty kolor.Smaczmego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci