Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA ORIENTALNA

KLOPSIKI Z INDYKA W PIKANTNYM SOSIE Z RZODKIEWEK

anielka123buziolek

Zdjecie0919_400x400

 To najbardziej udane klopsiki pod względem przepisu i smaku.Delikatne i soczyste w środku , lekko pikantne w kremowym sosie zanurzone ,kuszą by je schrupać z przyjemnością jak rzodkiewkę,pycha....

2 cebule

30 dag.mielonego mięsa z indyka

1 jajko

1 kajzerka

3 łyżki tartej bułki

1 pęczek bazylii

1 łyżeczka przyprawy domowej uniwersalnej-przepis na blogu

olej

rzodkiewki

1 strąk chili

czosnek

kostka rosołowa

mąka na zasmażkę

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę obieramy,płuczemy i kroimy w kostkę.Bułkę moczymy.Bazylię płuczemy,otrzepujemy z wody,siekamy.Mięso przekładamy do miski.Dokładamy odciśniętą bułkę,tartą bułkę,posiekaną bazylię i połowę cebuli.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą i domową przyprawą uniwersalną.Wyrabiamy mięso.Formujemy z masy mięsnej klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor.Rzodkiewki kroimy w plastry,papryczkę chili siekamy.W rondelku rozgrzewamy masło.Wrzucamy pozostałą cebulę.Smażymy na szklisto.Dokładamy rzodkiewki,chili,czosnek w plasterkach.Podlewamy bulionem z kostki rosołowej tyle aby zakryć klopsiki.Dusimy na małym ogniu.Na suchej patelni smażymy 2 łyżki mąki na złoty kolor na małym ogniu.Dodajemy mąkę do klopsików,mieszamy,zagotowujemy.Przyprawiamy jak potrzeba.Podajemy np.z ziemniakami.Smacznego

WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie0902_400x400

 

Dziś znów postawiłam na kuchnię orientalną z tego powodu,że robi ją się bardzo szybko, i w 20min.mamy gotowy obiad.Dziś był taki dzień kiedy zależało mi na czasie bo przyjechałam zmęczona i głodna, a w garnkach pustki.I wyszło smaczne orientalne danie .Zapraszam do jego zrobienia.Sos jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości.

Zdjecie0903_400x4001

 

 

80dag.łopatki

1 puszka mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

1 kawałek imbiru w korzeniu

2 suszone papryczki chili

sól

pieprz

1 op.chińskiej mieszanki

1 pęczek dymki

olej

1 łyżeczka kurkumy

1 szkl.bulionu

1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe curry

1/2 pęczka natki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem dokładamy dymkę czyli szczypior z cebulkami.Ponownie przyprawiamy do smaku.Posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z ryżem.

 

 

PLACKI PO INDYJSKU Z OTRĘBAMI OWSIANYMI I KALAFIOREM

anielka123buziolek

IMG_20160802_191011

 Przepyszne placki pachnące indyjskimi przyprawami.Delikatne,kruche pełne różyczek kalafiora.Podane z sosem chilli słodko-kwaśnym, prawdziwy odlot.

1szkl.mąki

1/2 szkl.otrąb owsianych 

1 płaska łyżeczka soli morskiej

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 

1/2 łyżeczki curry

mały kalafior

olej do smażenia

szczypta kuminu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mieszamy w misce na razie produkty suche:mąkę,otręby pszenne,sól,curry,pieprz ziołowy,curry.Potem zalewamy je 1.5 szkl.wody i mieszamy dokładnie.Połowę kalafiora dzielimy na małe różyczki,pozostałą część ścieramy na tarce jarzynowej.Tak przygotowany kalafior dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto ,smażymy z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy na gorąco,z jakimś ciekawym sosem ziołowym na bazie majonezu (ja użyłam sosu słodko-kwaśnego z chilli super smaczne i podałam z sałatą oblana oliwą) . Smacznego.

 

CHIŃSKA ZUPA ZE SZPINAKIEM I CYNAMONEM

anielka123buziolek

Zdjecie0888_400x400

 

Kuchnię chińską mam we krwi-śmieją się moi znajomi,może to i prawda?Dziś zabieram Was na cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej.

 

50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego

kawałek korzenia imbiru startego

2 papryczki chili

kawałki kolorowych papryk

6 szkl.wywaru z warzyw

2 kostki bulionu słodko-kwaśnego

1 duża laska cynamonu

mąka  kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek

sól i pieprz do smaku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego.

Zdjecie0889_400x400

SAŁATKA Z PAPRYKI Z PRZYPRAWĄ 5 SMAKÓW

anielka123buziolek

Zdjecie0892_400x400

 

Sałatka jest bardzo lekka,pachnie i smakuje cudownie olejem sezamowym a w dali ,lekko wyczuwamy nutę przyprawy 5 smaków.Musze przyznać bajeczny smak.Można ją podawać nawet na przyjęciach.

 

Po 2-lub 3 papryki czerwonej,żółtej i zielonej

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

sól

cukier do smaku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.Doprawiamy olejem sezamowym,przyprawą 5 smaków,solą i cukrem.Życzę smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci