Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA WĘGIERSKA

WĘGIERSKA ZUPA Z KAPUSTY

anielka123buziolek

 

1 pierś z kurczaka
1/2 kg.świeżej kapusty
3 łyżki masła
1 litr.rosołu wołowego
3 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W rosole z wołowiny gotujemy pierś z kurczaka.Robimy na patelni zasmażkę z mąki i masła,dodajemy kapustę posiekaną drobno i zalewamy połową rosołu z wołowiny.Dodajemy sól i pieprz.Wlewamy to wszystko do gara z rosołem wołowym i piersią,mieszamy.Mięso ugotowane z kurczaka wyjmujemy,kroimy w kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.Żółtka roztrzepujemy  w śmietanie i ciągle mieszając wlewamy do gorącej zupy.Mieszamy ,chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.Smacznego.

 

PAPRYKARZ Z KURCZAKA

anielka123buziolek

 

1.5 kg.kurczaka
2 łyżki mąki
6 łyżek smalcu
1 szkl.śmietany
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki  mielonej słodkiej papryki
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kurczaka sprawić,opłukać i wyporcjować.Posolić i odstawić na jedną godzinę w chłodne miejsce.Oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu,przełożyć do rondla.Dodajemy pokrojoną w talarki i usmażoną cebulę.Zalewamy szklanką wody i dusimy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.W połowie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę.Pod koniec  dodajemy śmietanę,solimy do smaku i zagotowujemy.Smacznego.

 

GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU

anielka123buziolek

Każde danie z tej kuchni jest dla mnie wyśmienite,proste do zrobienia,pełne smaku papryk słodkiej i ostrej w powiązaniu ze smakowitymi pomidorami.

 

2 filety kurze

2 cebule

1 czubata łyżka masła lub oliwy z oliwek

2 łyżki słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

szczypta pieprzu cayenne

4 piękne pomidory lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego keczupu

sól i pieprz

*******************************************************

Filety kurze kroimy w większą kostkę,doliny i pieprzymy,paprykujemy,odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz,podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę,gdy się zeszkli,przełożyć do rondla.Na patelni uzupełniamy tłuszcz i ,na bardzo gorącym,smażymy kawałki mięsa.Gdy zrumienia się ze wszystkich stron,przekładamy je do rondla z cebulą,podlewamy 2 szkl.wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.Do miękkiego mięsa dodajemy dobrane ze skórki  i pozbawione pestek pomidory lub przecier( ja użyłam przecieru) rozprowadzony w 1 łyżce wody,keczup,całość zagotować,gdy trzeba ,doprawić do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu, nie dłużej niż 5 minut.Sos ,gdy trzeba ,zaciągnąć łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Gulasz podajemy z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek albo makaronu. Dla amatorów mniej pikantnych smaków jest możliwość rozprowadzenia sosu  odrobina słodkiej śmietanki. Smacznego.

KURA W ROSOLE A LA UJHAZY

anielka123buziolek

 

Uważam,że ta zupa,powinna zająć miejsce na naszych polskich stołach.Jest prosta ,łatwa , a ile daje radości jej w smakowaniu.Zmieniamy się na wiosnę,to zmieńmy też zwykły niedzielny rosół na rosół naszych pobratymców Węgrów.Zróbmy coś ciekawego i nie banalnego,bo takie jest to danie.Zapraszam.

 

1 kura- najlepiej taka od gospodarza(ale nie ma co wybrzydzać ,z marketu też może być:-) l

25 dag.marchewki i 25 dag.pietruszki

1 łyżka sypkiej papryki

5 dag.selera korzeniowego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

5 dag.pieczarek

1 zielona papryka świeża

sól

pieprz ziarnisty

5 łyżek mąki

1 żółtko

***********************************

Kurę oczyścić i dobrze umyć.Ugotować na małym ogniu w 2 literach osolonej wody z dodatkiem oczyszczonych warzyw;cebuli,czosnku i pieczarek oraz kilku ziaren pieprzu.W tym czasie zagnieść ciasto z mąki i żółtka,rozwałkować je cienko i pokrajać na drobny makaron.Gdy mięso będzie miękkie,przecedzić rosół i ugotować w nim makaron ,przyprawić papryką i solą jak trzeba.Dodać warzywa i grzyby pokrajane w cienkie paski.Podajemy wkładając na talerze porcje kury i zalewamy je rosołem.Smacznego.

KOTLETY A LA CSIKÓS

anielka123buziolek

Najpyszniejsze,najsmaczniejsze kotlety pod słońcem.Tak nie wiele przypraw a jaki efekt.Bardzo polecam Wam kochani to danie z kuchni węgierskiej,która za każdym razem mnie pozytywnie zaskakuje.

 

6 kotletów wieprzowych

4 cebule

10 dag.smalcu (zależnie od tłustości mięsa)

200 g.śmietany

1 łyżka mąki

1 płaska łyżka papryki sypkiej czerwonej wędzonej

sól i papryka sypka czerwona

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy kotlety każdy o wadze 20 dag.Jeżeli są ze schabu lub z karkówki to lekko je rozklepmy,jeżeli z mięs od szynki zbić mocniej.Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy i obsmażamy mięso .Cebulę przesmażamy  na tym samym tłuszczu co smażyło się mięso,dodajemy paprykę słodką i wędzoną.Wkładamy z powrotem kotlety na patelnię,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.Gdy mięso nam już zmięknie dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, przemieszać i zagotować.Podajemy z kluskami lub z ziemniakami albo z kaszą.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci