Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

RYBY I OWOCE MORZA

SUM W MARYNACIE

anielka123buziolek

IMG_20170227_125808

Sum jest bardzo zdrową,delikatną rybą , dużo mięsa ości prawie wcale.Jest największą rybą słodkowodną.Mięso idealne, a po przyrządzeniu jest w środku soczyste .Świetny jako stek z ryby.Z tą ryba przygotowałam kilka przepisów , i muszę przyznać , że każdy kawałek był w smaku niesamowity.Dziś pierwszy przepis zrobiony w stylu orientalnym.Oczywiście suma możemy zastąpić inną rybą, ale ja gorąco polecam jego!.Jak macie możliwość kupno tej ryby ,to kupcie a nie pożałujecie.

4 kawałki w stylu " stek" z Suma lub dzwonka 

5 łyżek sosu sojowego

1-2 łyżeczki miodu

1 sztuka.cytryny - skórkę zetrzeć

1 łyżeczka świeżego,startego imbiru

1 łyżka musztardy

Oliwa z oliwek

******************************************

Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę i sok z cytryny używamy).Kawałki mięsa moczymy przez 2 godz.Na patelni rozgrzać olej i odsączone kawałki suma usmażyć na złoty kolor( uważać !Mięso szybko dochodzi do siebie,miód potrafi się skarmelizowac i przypalić).Podajemy z surówką z marchewki.Smacznego!.

 

ŁOSOŚ W SOSIE ZIELONYM

anielka123buziolek

 _20170228_2041431

Trochę zapuściłam blog ze względu na chorobę,ale co począć , takie życie.Moze powoli ,powoli dojdę do siebie i przepisy będą wstawiane świeże na bieżąco.Dziś proponuje państwu smażonego , pysznego łososia z lekkim , kremowym sosie na bazie śmietany,kopru,natki i musztardy sarepskiej.

4 dzwonki łososia

1 pęczek koperku

1 pęczek natki

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki śmietany

Sól morska

**************************************

Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć posolonego łososia na złoty kolor z obu stron po 10 minut z każdej strony na niewielkim gazie.

Zdjąć rybę z ognia , wyłożyć na półmisek, przykryć talerzem aby nie wystygł.Teraz robimy sos.

Musztardę, sól, oliwę połączyć jak najdokładniej za pomocą trzepaczki do sosów , a następnie dodawać powoli śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki oraz koperkiem.Rybę podać z odrobiną sosu na talerzu , a resztę sosu w sosjerce.Smacznego!.

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWYM

anielka123buziolek

IMG_20160423_135756

 Jedno z lepszych dań z ryby.Sos kremowy ,lekka ,jędrna ryba czego trzeba więcej do skosztowania przepysznego obiadu , a ryba ma tylko 210 kcal.

IMG_20160423_135802

25 dag.dorsza 

25 dag.szpinaku

Na wywar jarzynowy :

*****************************

2 marchewki

1 łodyga selera

1 gałązka tymianku ( może byc suszony)

natka pietruszki

2 liście laurowe

1 cebula

1 ząbek czosnku

kilka ziaren kolendry

sól

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki mleka

*********************************************

Warzywa oczyścić, umyć , włożyć liście laurowe i inne przyprawy zalać wodą ,ugotować , przecedzić .Rybę umyć , podzielić na porcje , włożyć do wywaru, zagotować ,zmniejszyć gaz , gotować , aż ryba będzie miękka , wyjąć ją i osączyć .Ugotować szpinak we wrzątku , posolić , zagęścić mąką ziemniaczaną z mlekiem , położyć na talerzu .Ułożyć rybę , posypać natką pietruszki.Smacznego!.

 

FETTUCCINE Z DODATKIEM ATRAMENTU Z KAŁAMARNICY Z RYBĄ

anielka123buziolek

IMG_20160118_122748

 Bardzo fajny pomysł na zapiekaną rybę zdrową i pyszną.Przepis nie jest trudny , tak więc niesprawi trudności kucharzowi.Makaron jest przepyszny i nieczuć go rybą .Teraz będę częściej ten makaron wykorzystywać w mojej kuchni.POLECAM przepis i makaron.

30 dag.makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy

30 dag.filetów białej ryby

4 łyżki masła

1łyżka oleju

1/2 szkl.mąki

2 szkl.startego żółtego sera 

przyprawa do ryby - fish masala lub Waszą ulubiona

***********************************************************

Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik. , by pozbyć  się tłuszczu że smażenia .Jak ostygnie , rozdrobnić palcami( nie nożem)do miseczki.Teraz przygotować sos  z 2 łyżek mąki i masła.Masło roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając  .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego!.

RYBA W SOSIE SZAFRANOWO-BAZYLIOWYM

anielka123buziolek

IMG_20160117_122936

 Najsmaczniejsze w tym daniu to sos ,ryba też jest niczego sobie ,bo delikatna i jędrna ,ale cały efekt tego dania bazuje na  sosie.Ja się rozplywałam w zachchwycie ,gdy smakowalam go podczas gotowania.Jest lekko kwaśny i świetnie się uzupełniło z rybą , która była tylko posolona i popiepszona.

4 filety ulubionej ryby

sok z cytryny

1 ząbek czosnku

150 ml.oliwyz oliwek

sól i pieprz

SOS:

********************************

sok i otarta skórka z cytryny

szafran

1 ząbek czosnku

0.5 małej cebuli

100 ml.śmietany kremówki 30%

10 dag.masła

ok.0.5 pęczka bazylii

150 ml.białego wina wytrawnego

sól i pieprz

*******†***********************************

Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny.

Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą i Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Teraz bierzemy się za sos-do rondelka wlewamy sok z cytryny, wino ,posiekany drobno czosnek, obraną i posiekaną Cebulę i Dusimy na małym ogniu.Wyłączamy gaz spod rondelka , dodajemy śmietanę i całość mieszamy trzepaczką.Ponownie zagotować sos  cały czas mieszając dodajemy kawałki masła (porcjami).

Na koniec wsypać drobno posiekaną bazylię i szafran,otartą skórkę z cytryny.Doprawić całość solą i pieprzem.

Przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie.Podajemy ją z przygotowanym sosem.Smacznego.

 

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci