Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

RYBY I OWOCE MORZA

RYBA W MARYNACIE Z WHISKY

anielka123buziolek

IMG_20170314_134004

 Tak przyrządzona ryba Jet wyśmienita.Zdjęcie wyszło ciut za ciemne , ale kolor ryby wychodzi ciemno bursztynowy , alkohol nadaje kruchość rybie i smak.Podałam rybę z kaszą bulgur , ale wy możecie ją podać z ryżem i sałatkami.

4 dzwonka ulubionej ryby 

 1 limonka

suszona kolendra lub świeża jeśli macie

100 ml.whisky

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu płynnego

Szczypta cynamonu.

*************************************.

Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki , posypać utartą na proszek suszoną kolendrą.

 Z whisky , sosu sojowego , miodu i cynamonu zrobić marynatę w misce.

Rybę posmarować marynatą i grillować na złoty kolor lub pięć w piekarniku na papierze do pieczenia 15 min.w 220 stopniach.Smacznego.

 

ŁOSOŚ W SOSIE CHEDDAR

anielka123buziolek

IMG_20170313_132148

 Fantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur.

4 kawałki łososia

10 dag.sera cheddar

szalotka

0.5 szkl.kremówki

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

biały pieprz

sok z cytryny

*****************************

Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem  i usmażyć na złoty kolor . Patelnię rozgrzać z masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego!.

ŁOSOŚ PO INDYJSKU

anielka123buziolek

IMG_20170404_121853

 Aromatyczna ryba ,orientalne smaki i " niebo w gębie".Chcesz poznać kuchnię indyjską i jej  smak , zacznij od tej potrawy , która cię przeniesie w czasie do krainy pachnącego sandałowego drzewa , tropikalnych lasów i gorącego cynamonem i kardamonem kawy.Polecam.

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

2 filety z łososia

1 papryka żółta

2 ząbki czosnku

3 cm.świeżego imbiru

1 cebula

2 puszki pomidorów w zalewie

200 ml.mleczka kokosowego

1 łyżka masła 3 dag.

2 łyżki oliwy z oliwek

1 czubata łyżka curry

1 łyżka czubata tika masala ( przepis na blogu )

Sól

Pieprz

1 łyżeczka kurkumy

Sok z  1 limonki

Kolendra lub natka pietruszki 1 pęczek

kumin rzymski ( nie kminek )

****************************************

 W dużym rondlu na oliwie przesmażyć drobno posiekany czosnek oraz starty na tarce o dużych oczkach ok imbir.Dodać szczyptę kuminu rzymskiego.Cebulę obrać i drobno posiekać cebulę , dodać do garnka , wlać pomidory z puszki .Wszystko przez chwilę dusimy , dodajemy curry i tikka masala.Doprawiamy solą , pieprzem ,kurkumą i carry jak jest jej za mało.Do sosu dodajemy pokrojone masła w kostkę i wlewamy mleczko kokosowe.Papryki czyścimy i kroimy w dużą kostkę dodajemy do sosu oraz sok z limonki.Łososia obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę.Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 10 minut.Danie posypujemy mąką kolendry lub pietruszki ,dekorujemy kawałkami imbiru ,oraz limonką.Podajemy z ryżem basmatti i z chlebkami naan.Smacznego!.

SUM W MARYNACIE

anielka123buziolek

IMG_20170227_125808

Sum jest bardzo zdrową,delikatną rybą , dużo mięsa ości prawie wcale.Jest największą rybą słodkowodną.Mięso idealne, a po przyrządzeniu jest w środku soczyste .Świetny jako stek z ryby.Z tą ryba przygotowałam kilka przepisów , i muszę przyznać , że każdy kawałek był w smaku niesamowity.Dziś pierwszy przepis zrobiony w stylu orientalnym.Oczywiście suma możemy zastąpić inną rybą, ale ja gorąco polecam jego!.Jak macie możliwość kupno tej ryby ,to kupcie a nie pożałujecie.

4 kawałki w stylu " stek" z Suma lub dzwonka 

5 łyżek sosu sojowego

1-2 łyżeczki miodu

1 sztuka.cytryny - skórkę zetrzeć

1 łyżeczka świeżego,startego imbiru

1 łyżka musztardy

Oliwa z oliwek

******************************************

Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę i sok z cytryny używamy).Kawałki mięsa moczymy przez 2 godz.Na patelni rozgrzać olej i odsączone kawałki suma usmażyć na złoty kolor( uważać !Mięso szybko dochodzi do siebie,miód potrafi się skarmelizowac i przypalić).Podajemy z surówką z marchewki.Smacznego!.

 

ŁOSOŚ W SOSIE ZIELONYM

anielka123buziolek

 _20170228_2041431

Trochę zapuściłam blog ze względu na chorobę,ale co począć , takie życie.Moze powoli ,powoli dojdę do siebie i przepisy będą wstawiane świeże na bieżąco.Dziś proponuje państwu smażonego , pysznego łososia z lekkim , kremowym sosie na bazie śmietany,kopru,natki i musztardy sarepskiej.

4 dzwonki łososia

1 pęczek koperku

1 pęczek natki

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki śmietany

Sól morska

**************************************

Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć posolonego łososia na złoty kolor z obu stron po 10 minut z każdej strony na niewielkim gazie.

Zdjąć rybę z ognia , wyłożyć na półmisek, przykryć talerzem aby nie wystygł.Teraz robimy sos.

Musztardę, sól, oliwę połączyć jak najdokładniej za pomocą trzepaczki do sosów , a następnie dodawać powoli śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki oraz koperkiem.Rybę podać z odrobiną sosu na talerzu , a resztę sosu w sosjerce.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci