Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

TESTUJEMY Z FIRMĄ PRYMAT

KURCZAK W SOSIE JABŁKOWO-CZOSNKOWYM

anielka123buziolek

                     

W  mojej kuchni lubię eksperymentować ze smakami,doprawiając je według swoich upodobań i "nosa"....do przypraw.Gdybyście otworzyli jakiekolwiek drzwi do szafki w mojej kuchni znaleźlibyście mnóstwo przypraw różnego pochodzenia.Cieszę się jak moi znajomi są podekscytowani przeglądaniem każdego pudełeczka,i słoiczka ,które otwiera im oczy szerzej na inny świat kulinarny.Dziś może to nie będzie apogeum smaku ,ale myślę,że smakosze docenią to danie.Zapraszam.

 

kawałki kurczaka

2-3 jabłka

2 łyżki miodu gryczanego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku granulowanego firmy Prymat

przyprawa do kurczaka

curry

zioła prowansalskie

bazylia 

słodka papryka w proszku

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę:oliwę wymieszać z przyprawą do kurczaka i dodać po szczypcie curry,słodkiej papryki w proszku,bazylii i ziół prowansalskich.Mięso nacieramy marynatą i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia kurczaka obsmażamy na oliwie,potem wlewamy marynatę i smażymy jeszcze chwilę.następnie zalewamy szklanką wody i przykrywamy.Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do duszonego kurczaka,uzupełniamy poziom wody,by był równy z poziomem jabłek.Po 45 minutach duszenia dodajemy wyciśnięty i granulowany czosnek i miód.Mieszamy dokładnie,aby składniki  sosu się połączyły.Podajemy z ziemniakami,z ryżem i buraczkami lub modrą kapustą.Smacznego.

 

                             

KAPUSTA KISZONA - KILKA SPOSOBÓW NA SMACZNE OBIADY

anielka123buziolek

 

                      

Na kiszoną kapustę mam chęć od czasu do czas,widocznie wtedy mój organizm potrzebuje najwięcej witaminy C.Staram się współgrać z moim organizmem i reagować na jego potrzeby.Już nie raz miałam dowody na to 

,że warto wsłuchiwać się dla własnego pożytku.Tak więc ostatnio kupiłam sporo kapusty i pierwsze co robię ,pakuję  ją do słoików, ubijam ,aż pokaże się płyn i zakręcam , pasteryzuję  ok 10-15 min.aż chwycą słoiki.Wstawiam do lodówki ,i kiedy mnie napada chętka na coś kwaśnego ,sięgam po słoik"kapuchy",a że słoik jest duży ,a ja jedna tylko ,to wychodzi mi kilka fajnych obiadów. Bardzo rzadko te potrawy  robię,więc od czasu do czasu nie zaszkodzi.Na zdjęciach może wyglądają na tłuste ,ale tak w rzeczywistości nie jest,sami zobaczcie na przepisy.Krasić w  końcu nie musicie...

Przepis na zrolowane parówki już był,a więc podam przepisy na kopytka z kiszoną kapustą przy użyciu Kurkumy firmy Prymat i pierogi  z kapustą kiszoną i pieczarkami.A dziś na obiad będę robiła krokiety z kapustą kiszoną w roli głównej,pieczarkami i żółtym serem.

 

KOPYTKA Z KWASZONĄ KAPUSTĄ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

                            

 

70dag.ziemniaków ugotowanych z obiadu

10 dag.mąki pszennej

2 jajka

szczypta kurkumy firmy Prymat

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

50 dag.kapusty kiszonej

100ml.bulionu z drobiu

15 dag.wędzonego boczku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki ugotowane z obiadu ,przeciskamy przez praskę lub mielimy.Dodajemy mąkę i jajka,sól,pieprz(dałam młotkowany)gałkę muszkatołową,wyrabiamy miękkie ciasto(to uwielbiam robić najlepiej ha ha).Toczymy wałek i tniemy ukośnie kopytka.Kluski wrzucamy na gotującą się wodę w dużym garnku z solą i odrobiną oliwy ,żeby się nie posklejały,gotujemy 3-4 min.po wypłynięciu na wierzch.wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy.Kapustę gotujemy w bulionie około 15 minut z listkiem laurowym,kurkumą ,3 ziarnkami ziela angielskiego.Boczek kroimy drobno w kostkę,i wytapiamy go na patelni.Dodajemy do niego kopytka,i lekko podsmażamy.Dodajemy  odcedzoną kapustę,wymieszać.Smażymy  2-3 min.Od razu podajemy na talerzu.

 

 

KAPUSTA Z PIECZARKAMI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

po

 

75 dag.ugotowanej kapusty jak wyżej przy kopytkach tylko dodać kminek podczas gotowania.

50 dag.pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

5 dag.masła

pół łyżeczki kminku

pieprz 

kurkuma Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kwaszoną kapustę gotujemy jak wyżej w przepisie,tylko że dodajemy jeszcze kminek i gotujemy pod przykryciem.Kroimy cebulę drobno w kostkę,pieczarki w plasterki i smażyć wszystko razem kilka minut na oleju.Podsmażone pieczarki dodajemy do kapusty,potem masło i pieprz młotkowany.Smażymy jeszcze chwilę przez ok.10 minut,aby odparować wodę.pod koniec możemy oprószyć odrobiną mąki wtedy będziemy  mogli podać ją jako samodzielne danie z ziemniakami i surówką,a tak możemy zrobić pyszne pierogi i krokiety.

 

                    

 

 

CIASTO NA PIEROGI:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 i 1/2 szl.mąki pszennej z lekkim czubkiem

1 jajko

1/2 szkl.letniej wody

2 łyżki oliwy

szczypta soli

mąka do posypania stolnicy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Składniki ciasta wsypujemy na stolnicę,wyrabiamy miękkie ,elastyczne ciasto.dzielimy na 3 część,jedną przeznaczamy do rozwałkowania,pozostałe przykrywamy miseczką,by nie wyschły.Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki,i nadziewamy je przygotowanym farszem z kapusty kiszonej i pieczarek,zlepiamy brzegi.Tak przygotowane pierogi rozkładamy na talerzach posypanych mąką.Gotujemy w dużym garnku wrzątek  z solą i olejem,i wrzucamy po kilka sztuk pierogów.Gotujemy 5-6 min.od wypłynięcia na wierzch pierogów.Krasimy przesmażoną cebulką na oleju.Smacznego.

 

 

SAŁATKA Z RYŻEM,POMIDORAMI I BAZYLIĄ

anielka123buziolek

                       

Skromna,gustowna sałatka śródziemnomorska,pełna aromatów ziół świeżych i suszonych jak np.bazylia świeża i suszona firmy Prymat,pachnących pomidorów i czosnku,wegetariańskie niebo w gębie ha ha:))).Bardzo polecam.

1 szklanka ryżu

2 łyżki ryżu naturalnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 świeże pomidory

sól morska

pieprz

4 gałązki bazylii

1 łyżeczka suszonej bazylii Prymat

2 łyżki oliwy z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.Zeszklić na oliwie.Dodać oba rodzaje ryżu,chwilę smażymy mieszając,zalewamy 1 szklanką wody.Oprószyć solą.Wymieszać.Gotujemy ok.20 min.często mieszając.Dodajemy na patelnię pokrojone pomidory(w kostkę).Ryż z pomidorami wymieszać,gotować ok.10 min.Bazylię płuczemy pod kranem,strzepujemy wodę i osuszamy.Kilka listków zostawiamy do dekoracji,resztę drobno siekamy i dodajemy do ryżu z pomidorami.Gotowy ryż z pomidorami nakładamy do miseczek,ugniatamy i wykładamy na talerze.dekorujemy listkami bazylii.Smacznego.

 

                          

PLACEK Z WIEPRZOWINĄ PO PASTERSKU

anielka123buziolek

                        

Dziś mam bardzo świetną propozycję dla osób zabieganych,które z jakiś sobie bliższych powodów nie mają czasu na stanie w kuchni ,a chciałyby zjeść pyszny posiłek,za rozsądną cenę,i móc przygotować szybki ,bezproblemowy posiłek dla siebie i rodziny.A oto przepis:

 

4 szkl.ziemniaków piure(mogą być gotowe z opakowania)

540ml. kukurydzy z puszki

45 dag.mielonego mieęa wołowo-wieprzowego

3-4 kulki masła

przyprawa do wołowiny firmy Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nagrzewamy piekarnik do 175 st..Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , rozetrzeć lub przygotować gotową mieszankę.Na patelni przesmażamy mięso z przyprawą do wołowiny firmy Prymat.Na drugiej patelni podgrzewamy kukurydzę.W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki,kukurydzę i mięso mielone,kończąc warstwą ziemniaków.Układamy na wierzchu kulki masła i pieczemy w piekarniku przez 15 min.Potrawa jest wspaniałą,jednogarnkowym posiłkiem.Smacznego.

 

                          

Sałatka z kapusty

anielka123buziolek

                      

Taką sałatkę często podaję do obiadu tylko w różnych wersjach.Dziś zachęcam do wypróbowania jej z sosem sałatkowy francuski vinaigrette firmy Prymat.

 

1 mała główka słodkiej kapusty

1 marchewka

1 cebula

natka pietruszki i lubczyku

1 sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę oczyścić,poszatkować drobno.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i drobno posiekać.Natkę pietruszki i lubczyku grubo posiekać.Sos sałatkowy przygotować według przepisu na torebce.Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i wstawić na 30 min.do lodówki.Smacznego.

                            

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci