Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOTLETY

KOTLETY Z RYŹU I MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20180726_212957

 

Dziś przepis na fajne kotlety mielone z mięsa i ryżu.Podane z sosem ogórkowym niejedno podniebienie zadowoli.Zapraszam. 

30dag.mielonego mięsa

5 dag.zmielonego boczku wędzonego

1 szkl.ugotowanego ryżu na sypko

1 cebula

3 łyżki tartej

olej do smażenia

sól,pieprz,vegeta,itp.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 . Mięso wymieszać z boczkiem.

2 . Cebulkę drobno  posiekać i przesmażyć na oleju.Dodać do mięsa.

.4 .Ryż ugotowany dodać do masy .Posolić popieprzyć i przyprawić ulubionymi przyprawami.Dodać bułkę tartą  tyle aby uformować kotlety.Wymieszać i formować kotleciki.

4 .Opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Podawać z sosem .

MIELONE Z ŽÓŁTYM SEREM ,Z PRZYPRAWĄ KEBAB I KAPARAMI

anielka123buziolek

Zdjecieze_serem_i_kebab_400x400

 

 Kolejna propozycja na mielonego.Moze trochę nietypowa ale smaczna.

0.5 kg.mielonego

1-2 jajka

5 dag.startego żółtego sera

sos cygański do smaku

przyprawa kebab do smaku

sól i pieprz

kapary

bułka kajzerka

Vegeta

bułka tarta

******************************

1 . Mięso mielone wyrobić z jajkiem , przyprawami , namoczoną w mleku i odciśniętą bułką , sosem cygańskim i drobno posiekany kaparami ,na koniec dodać ser żółty.Wymieszac dokładnie,

2 . Formować kotleciki mielone ,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. podawać z ziemniaczkami i surówką lub jako przystawkę.Smacznego.

~ Mięso mielone wyrobić z jajkiem,przyprawami,namoczoną i odciśniętą bułką , i sosem cygańskim.Dodać posiekane drobno kapary i ser żółty.Wymieszać.Formować kotleciki mielone,obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

KOTLET SCHABOWY W PRZEPYSZNEJ PANIERCE

anielka123buziolek

 

Zdjecie1535

Dzisiaj kolejna odsłona kotleta schabowego z panierem własnej pomysłowości.Chrupiąca skorupka i soczysty wewnątrz kotlecik.

kotlety schabowe

ser parmezan starty

bułka tarta 

natka pietruszki

vegeta

sól

pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego

jajka do obtoczenia kotleta

czosnek

zioła prowansalskie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kotlety rozbijamy,solimy i pieprzymy.Jaja roztrzepujemy w miseczce.Przygotowujemy panierkę:wszystkie składniki sypkie ,posiekano drobno natkę pietruszki,mieszamy ze sobą w misce.Kotlety maczamy w jajku a potem w panierce i smażymy na złoty kolor.Smacznego.

 

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I RYBY WĘDZONEJ W SOSIE POMIDOROWYM

anielka123buziolek

 

IMG_20160808_233836 Wspaniała uczta dla jaroszy.Kotlety są delikatne , doskonale nadają się na dietę i smakują wybornie.Polecam.

1 mała makrela wędzona obraną z ości i zmielona( nie musowo)

1/2 szklankę.kaszy jaglanej

1 jajko

1 łyżka posiekanej kolendry

Sól

1 łyżka posiekanego koperku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

Kawałek części  białego pora

2 suszone pomidory

Biały pieprz

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Olej kokosowy do smażenia lub inny

Sos pomidorowy:

************************

Kartonik mały pulpy pomidorowej 

1 cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa

Sól morska i pieprz

******************************

Kaszę gotujemy do miękkości w 1 i 1/2 szklanki.wody,ostudzić.Obrać cebulę drobno posiekać oraz czosnek.Oczyscic por i drobniutko posiekać lub zmielić z rybą.Pomidory suszone drobniutko pokroić.Warzywa,rybę oraz czosnek z cebulą dodać do kaszy,połączyć z jajkiem i zieleniną.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy uformować małe kotleciki,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju kokosowym z obu stron.

W garnku lub na patelni podgrzać olej,dodać posiekaną drobną cebulę z czosnkiem,chwilę podsmażyć,dolać przecier pomidorowy typu passata,przyprawić i zredukować na małym ogniu ok.15 minut aby powstał pyszny sos pomidorowy.Doprawić,Kotlety podajemy z surówkami,polane sosem pomidorowym.Smacznego.

KOTLETY SCHABOWE CINDERELLA

anielka123buziolek

Zdjecie1596

 

Delikatny,soczysty kotlet ,z nutą pomarańczy i prażonej cebulki.Wyśmienity do podania na odświętny stół.Polecam.

 

2 łyżki oleju

8 kotletów schabowych o gr.1.5 cm.(mój akurat na zdjęciu miał chyba mniej:) )

1/4 łyżeczki pieprzu

1 małe opakowanie zupy cebulowej o smaku prażonej cebulki(może być

normalna zupa cebulowa w proszku)

8 plastrów pomarańczy bez skórki ( u mnie ze skórką dla potrzeb zdjęcia)

1 szkl .soku pomarańczowego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na patelni rozgrzewamy olej,smażymy kotlety i przyprawiamy pieprzem.Usmażone kotlety posypujemy zupą cebulową w proszku,układamy na każdym kotlecie plasterek pomarańczy,polać sok-

iem z pomarańczy i zagotować kotlety.Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką przez 10 min.lub do czasu aż kotlety będą bardzo delikatne.

Jest to też świetne danie dla dzieciaków:).

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci