Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOTLETY

KOTLET SCHABOWY W PRZEPYSZNEJ PANIERCE

anielka123buziolek

 

Zdjecie1535

Dzisiaj kolejna odsłona kotleta schabowego z panierem własnej pomysłowości.Chrupiąca skorupka i soczysty wewnątrz kotlecik.

kotlety schabowe

ser parmezan starty

bułka tarta 

natka pietruszki

vegeta

sól

pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego

jajka do obtoczenia kotleta

czosnek

zioła prowansalskie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kotlety rozbijamy,solimy i pieprzymy.Jaja roztrzepujemy w miseczce.Przygotowujemy panierkę:wszystkie składniki sypkie ,posiekano drobno natkę pietruszki,mieszamy ze sobą w misce.Kotlety maczamy w jajku a potem w panierce i smażymy na złoty kolor.Smacznego.

 

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I RYBY WĘDZONEJ W SOSIE POMIDOROWYM

anielka123buziolek

 

IMG_20160808_233836 Wspaniała uczta dla jaroszy.Kotlety są delikatne , doskonale nadają się na dietę i smakują wybornie.Polecam.

1 mała makrela wędzona obraną z ości i zmielona( nie musowo)

1/2 szklankę.kaszy jaglanej

1 jajko

1 łyżka posiekanej kolendry

Sól

1 łyżka posiekanego koperku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

Kawałek części  białego pora

2 suszone pomidory

Biały pieprz

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

Olej kokosowy do smażenia lub inny

Sos pomidorowy:

************************

Kartonik mały pulpy pomidorowej 

1 cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa

Sól morska i pieprz

******************************

Kaszę gotujemy do miękkości w 1 i 1/2 szklanki.wody,ostudzić.Obrać cebulę drobno posiekać oraz czosnek.Oczyscic por i drobniutko posiekać lub zmielić z rybą.Pomidory suszone drobniutko pokroić.Warzywa,rybę oraz czosnek z cebulą dodać do kaszy,połączyć z jajkiem i zieleniną.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy uformować małe kotleciki,obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju kokosowym z obu stron.

W garnku lub na patelni podgrzać olej,dodać posiekaną drobną cebulę z czosnkiem,chwilę podsmażyć,dolać przecier pomidorowy typu passata,przyprawić i zredukować na małym ogniu ok.15 minut aby powstał pyszny sos pomidorowy.Doprawić,Kotlety podajemy z surówkami,polane sosem pomidorowym.Smacznego.

KOTLETY SCHABOWE CINDERELLA

anielka123buziolek

Zdjecie1596

 

Delikatny,soczysty kotlet ,z nutą pomarańczy i prażonej cebulki.Wyśmienity do podania na odświętny stół.Polecam.

 

2 łyżki oleju

8 kotletów schabowych o gr.1.5 cm.(mój akurat na zdjęciu miał chyba mniej:) )

1/4 łyżeczki pieprzu

1 małe opakowanie zupy cebulowej o smaku prażonej cebulki(może być

normalna zupa cebulowa w proszku)

8 plastrów pomarańczy bez skórki ( u mnie ze skórką dla potrzeb zdjęcia)

1 szkl .soku pomarańczowego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na patelni rozgrzewamy olej,smażymy kotlety i przyprawiamy pieprzem.Usmażone kotlety posypujemy zupą cebulową w proszku,układamy na każdym kotlecie plasterek pomarańczy,polać sok-

iem z pomarańczy i zagotować kotlety.Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką przez 10 min.lub do czasu aż kotlety będą bardzo delikatne.

Jest to też świetne danie dla dzieciaków:).

KOTLET Z KARKÓWKI W SOSIE CEBULOWYM

anielka123buziolek

IMG_20161009_124226

 Miękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego   kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce.

 4 kotlety z karkówki

3 Ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 pomarańcza

pieprz czarny

sos cebulowy Tutaj

****************************************

 Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy sos rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20 minut.do miękkości.Podajemy z sosem cebulowym lub innym.Smacznego!.

BITKI W SOSIE MYŠLIWSKIM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160925_134111

DZIŚ PODZIELĘ SIĘ Z WAMI PRZEPISEM NA MOJE UKOCHANE BITKI PO MYŚLIWSKU.ZAPRASZAM NA PODRÓŻ DO SMAKÓW DZIECIŃSTWA.

600g mięsa od szynki
pieprz
olej
3 cebule
1,5szkl.-2bulionu mięsnego z kostki
4suszone podgrzybki
liść laurowy
kilka ziaren ziela ang.
kilka ziaren czarnego pieprzu
oraz spora ilość utłuczonych ziaren jałowca
1/2szkl śmietany18%
słodka papryka w proszku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mięso umyć i osuszyć,pociąć na cienkie kotlety,rozbić tłuczkiem,oprószyć solą  i  pieprzem.Obsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.Przełożyć do rondla,trzymać w cieple.Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę,dodać do mięsa.Do rondla z bitkami wlewamy gorący bulion,włożyć opłukane grzybki,listek laurowy,ziele ang.,pieprz i jałowiec,przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu.Od czasu do czasu odparowany sos uzupełniać woda i mieszać.Zestawić rondel z ognia ,wyjąć bitki,sos z duszenia połączyć ze śmietaną,przyprawić solą i papryką w proszku.Bitki można podawać z ziemniakami ,ale też super smakują z makaronem.Smacznego.
 
IMG_20160925_134106

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci