Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZIMNE NAPOJE,DRINKI,KOKTAJLE,DIETETYCZNE KOKTAJLE,

HERBATA KORZENNA ICE TEA "AMBASADOR

anielka123buziolek

IMG_20180727_194816

 

6kopiastych łyżeczek suchej herbaty
6 kostek cukru
6gozdzików
6ziaren ziela ang.
szczypta cynamonu
2szkl.wrzątku
kostki lodu
cytryna pokrojona w krążki lub w ćwiartki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Herbatę wsypujemy do imbryczka,dodajemy kostki cukru,zalewamy wrzątkiem,dodajemy przyprawy,imbryk przykrywamy i parzymy przez 5min.Napar cedzimy do dzbanka,odstawiamy do wychłodzenia.Zimny napój rozlewamy do wysokich szklanek napełnionych do 3/4 wysokości kostkami lodu.Na wierzchu kładziemy krążek cytryny.podajemy ze słomką.
 
Polecam ją zwłaszcza teraz kiedy są takie upały.

 

LEMONIADA ZIELONA

anielka123buziolek

IMG_20180727_195238

 1 pęczek duży natki pietruszki

1 garść duża szpinaku świeżego

1 garść mięty

1 limonka

miód

1  litr mineralnej gazowanej wody

***********************************

1 . Cytrynę obrać ze skórki , włożyć do malaksera.

2 .Dodać miętę , natkę pietruszki i szpinak , 0.5 litra wody mineralnej oraz miód.Wszystko ze sobą zmiksowač .

3 . Przecedzić i wlać do dzbanka , dolać resztę wody mineralnej .Smacznego.

RÓŽOWY KOKTAJL

anielka123buziolek

Zdjecie0655_400x400

 

Dziś troszkę witaminek na zachętę.Przepis ze starego bloga acz bardzo smakowity.

2 pęczki rzodkiewek

0.5 litra maślanki lub kefiru

1/2 cebuli

1.5 cytryny

1 łyżka sosu sojowego

Sól

Biały pieprz

po łyżce natki lub koperku i szczypiorku

********************************************

 1 .Rzodkiewki umyć , 2 pokroić na cienkie plasterki , resztę w półplasterki .

2 . Cebulę posiekać.

3 . 1 cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok.

4 .1/2 kefiru lub maślanki  i 1/2 soku z cytryny,pół plasterki rzodkiewek, cebulę zmiksować , dodać resztę kefiru lub maślanki , przyprawić solą i białym pieprzem.

5 . Brzegi szklanek zwilżyć resztą soku z cytryny ,obtoczyć natką pietruszki lub koperkiem.

6 .1/2 cytryny co nam została sparzyć , i pokroić w plasterki.

7 . Szklanki ozdobić plasterkami cytryny i rzodkiewek ( resztę pokroić ).

8 . Napój wlać do przygotowanych , wysokich szklanek , posypać rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!.

WODA IMBIROWA NA UPAŁY

anielka123buziolek

IMG_20180602_125411_715

 Woda imbirowa, świetna na upały..Co ważne nie tylko ochładza, ale też chroni nas przed udarem bo rozrzedza krew ,która w czasie opalania lub dużych gorączek się skrzepia i powoduje zatory płucne ,zawał serca i mózgu. Ona jako jedyna w naturalny sposób je rozrzedza,bezpiecznie możemy wtedy korzystać z kąpieli słonecznych.Podaje się ją w krajach od Afryki Północnej na zachodzie po Indie.Pobudza także apetyt.

1.5 litra wody mineralnej nie gazowanej

3 cm.świeżego imbiru

7dag.cukru trzcinowego

kilka kostek lodu

sok z cytryny

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Imbir obieramy i ścieramy na tarce lu miksujemy w blenderze z niewielką ilością wody.Dodajemy do reszty wody i odstawiamy na co najmniej 30 min.Przecedzamy,słodzimy, wciskamg sok i  dodajemy lód.

KRUSZON HERBACIANY Z WODĄ RÓŻANĄ

anielka123buziolek

IMG_20170620_153052

Słoneczko nas rozpieszcza ,jest upał i żyć się nie daje.Wszędzie duchota ,parno i jak dla mnie nie komfortowo.Dlatego raczę się w takie upały kruszonem herbacianym z lodem.Świetnie ochładza i nawadnia organizm , dostarczając niezbędnych minerałów.Polecam ten bezalkoholowy specyfik :)!.

4 torebki herbaty(ja użyłam lipton bo mam tylko jego w szafce)

2 łyżki miodu

50 ml.wody różanej

1 pomarańcza

1 cytryna

1 limonka

lód w kostkach

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W garnuszku o pojemnosci 250ml. mieszamy przegotowaną , zimną wodę,rozpuszczamy w niej miód i odstawiamy na chwilę.Torebki herbaty zalewamy litrem zagotowanej wody  i parzymy pod przykryciem.Owoce dokładnie myjemy.Pomarańczę sparzyć i pokroić że skórką w cząstki, limonkę sparzyć i pokroić w plasterki , albo w cząstki,cytrynę sparzyć i pokroić na cienkie plasterki,włożyć owoce do dzbanka lub miski ze szkła.Zalać wodą z miodem i wodą różaną  oraz przestudzoną herbatą , wymieszać.Podajemy w wysokich szklankach z lodem i jak kto lubi ze świeżą(listkiem) miętą.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci