Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WSZYSTKO Z KAWĄ

SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR

anielka123buziolek

IMG_20170207_124940

 

Wieprzowina,polski przysmak królujący od lat na naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne.

1.5 kg.schabu bez kości

2-3 cebule

mała główka czosnku

10dag.masła

1 czubata łyżka mąki

1 szkl.mocnej kawy naturalnej

sól

pieprz

po łyżeczce oregano i majeranku

pęczek mięty

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz  z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

ESPRESSO Z POMARAŃCZĄ

anielka123buziolek

IMG_20170207_094048

 Czujecie ten zapach roznoszący się po kuchni?To właśnie odurzyła Was kawa , którą właśnie zaparzyliście .Niech pomyślę - brzoskwinia , nie , nie to musi być słodka , orzeźwiająca pomarańcza.Tak!!!Dziś serwujemy na blogu cudownie pachnąca cytrusowy mi nutami ESPRESSO z pomarańczą.Zapraszam.

1 filiżanka mocnej kawy

kieliszek likieru pomarańczowego

1 plaster pomarańczy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Do kubeczka lub dużej filiżanki wkładamy na dno plaster pomarańczy i wlewamy kieliszek likieru pomarańczowego i  zalewamy gorącą kawą.Można dodać wrzątku do pożądanej  ilości napoju,ewentualnie dosłodzić.

IMG_20170207_094941

KAWA Z WHISKI

anielka123buziolek

Zdjecie1025_2

 

Moja ulubiona kawa.
 
1 łyżeczka kawy
50ml.whisky
1/2 łyżeczki brązowego cukru
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Brązowy cukier zalewamy w filiżance kieliszkiem whisky i 80ml.zaparzonej kawy.Mieszamy.Smacznego.

 

KAWA PO KOZACKU

anielka123buziolek

IMG_20161009_144643

 Kocham kawę  i wszelkie do niej dodatki.Dzis stary przepis na pyszną kawę kozacką , a że moje korzenie rodzinne sięgają tamtych stron stąd ten przepis.Spróbujcie ,fantastyczna kawa w smaku na jesienno - zimową nudę.

1/4 litra mocnej kawy

1/4 litra czerwonego wina ( u mnie" bycza krew " jest mocne , wytrawne wino)

3-4 kieliszki wódki

cukier

*****************************

Kawę schłodzić , a następnie razem z winem i wódką zagotować.Podawać od razu na gorąco!.

KAWA Z ANYŻEM GWIAZDZISTYM I WANILIĄ

anielka123buziolek

Zdjecie1053

 

Cudowna kawa ze smakami z dzieciństwa przypominająca cukierki anyżkowe,które ciągły się nieskończenie w buzi,a wanilia tylko podkreśla smak tamtych czasów.
 
1 anyż gwiaździsty mały
ćwiartka laski zeskrobanej wanilii
1 szkl.espresso
cukier
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do przygotowanego espresso dodajemy zmielony anyż i ziarenka z wanilii.Podajemy bardzo gorącą kawę.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci