Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WSZYSTKO Z KAWĄ

KOKTAJL AMADEUSZ

anielka123buziolek

IMG_20180508_143519

 Dziś coś dla ochłody.Przepyszny koktajl Mleczno -kawowy.

1 LITR PEŁNEGO MLEKA
CUKIER WANILIOWY
2 KOPIASTE ŁYŻKI CUKRU
2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1/2 ŁYŻECZKI ZMIELONEJ CZEKOLADY LUB KAKAO
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W SZKLANCE WRZĄTKU ROZPUSZCZAMY KAWĘ I CUKIER,ODSTAWIAMY DO PRZECHŁODZENIA.MLEKO MIKSUJEMY Z DODATKIEM CUKRU WANILIOWEGO I ZMIELONEJ CZEKOLADY LUB KAKAO.
GDY SKŁADNIKI SIĘ  SPIENIĄ,DODAJEMY,LEJĄC BARDZO POWOLI I CAŁY CZAS MIKSUJĄC,PRZECHŁODZONĄ KAWĘ.PODAJEMY DOBRZE SPIENIONY,W WYSOKICH SZKLANKACH.

ESPRESSO Z CZEKOLADĄ

anielka123buziolek

Zdjeciemokka_z_czekolada_400x400

3/4 filiżanki naparu z kawy

1 łyżeczka czekolady w proszku

cukier

świeża skórka z pomarańczy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pomarańczę(skórkę) ścieramy na drobnej tarce.Do filiżanki  z gorącą kawą wsypujemy czekoladę w proszku i słodzimy do smaku.Dodajemy skórkę z pomarańczy.Mieszamy i podajemy.Smacznego.

KURCZAK W KAWIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_161511

To mój przepis popisowy na kurczaka w kawie.Jeśli jeszcze takiego nie robiłeś i nie jadłeś a uwielbiasz kawę ,to zapraszam po przepis.
 
1.5 kg kawałków kurczaka
1 szkl.zaparzonej mocnej kawy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki śmietany kremówki
sól i pieprz
*********************************. 
Mięso umyć , osuszyć i natrzeć cynamonem , gałką muszkatołową , włożyć do miski.Zalać kawą bez fusów i wstawić do lodówki na całą noc.Po wyjęciu z lodówki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i .Umieścić w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Pieczemy 45-60 minut.Gotowego odkładamy w ciepłe miejsce , a sos przelewamy do rondelka i jak jest potrzeba odparować go na małym ogniu aż zgęstnieje.Dodać śmietankę.Kurczaka podajemy z ryżem i sosem kawowym.Smacznego!.
 

 

 

KAWOWY MILK SHAKE

anielka123buziolek

IMG_20170608_142840

 Dziś metamorfoza kawy!Myślę ,że takie jej podanie znajdzie wielu zwolenników.Kawa gorzka i mocna zamienia się w słodką i delikatną .Chmurką pianki i śmietanki dopełnia całości wraz z przepysznym chlustem francuskiego koniaku!.Taka kawa ma tylko 180 kcal.

1/2 szkl.mleka bezlaktozowego

40 ml.dobrego koniaku lub rumu lub whisky

1 szkl.mocnej kawy

1 łyżka kakao

1 łyżka trzcinowego cukru

bita śmietana i startą czekolada albo kakao do dekoracji

*********************************************************

 Kawę, koniak,3 łyżki mleka,kakao i cukier dokładnie wymieszać .Kawę z dodatkami oraz pozostałe , schłodzone mleko wlać do blendera i miksować około 10 sekund , aż napój się spieni.Przelać do filiżanek , udekorować bitą śmietaną i czekoladą lub kakao.Smacznego!.

SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR

anielka123buziolek

IMG_20170207_124940

 

Wieprzowina,polski przysmak królujący od lat na naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne.

1.5 kg.schabu bez kości

2-3 cebule

mała główka czosnku

10dag.masła

1 czubata łyżka mąki

1 szkl.mocnej kawy naturalnej

sól

pieprz

po łyżeczce oregano i majeranku

pęczek mięty

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz  z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci