Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WSZYSTKO Z KAWĄ

KURCZAK W KAWIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_161511

To mój przepis popisowy na kurczaka w kawie.Jeśli jeszcze takiego nie robiłeś i nie jadłeś a uwielbiasz kawę ,to zapraszam po przepis.
 
1.5 kg kawałków kurczaka
1 szkl.zaparzonej mocnej kawy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki śmietany kremówki
sól i pieprz
*********************************. 
Mięso umyć , osuszyć i natrzeć cynamonem , gałką muszkatołową , włożyć do miski.Zalać kawą bez fusów i wstawić do lodówki na całą noc.Po wyjęciu z lodówki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i .Umieścić w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Pieczemy 45-60 minut.Gotowego odkładamy w ciepłe miejsce , a sos przelewamy do rondelka i jak jest potrzeba odparować go na małym ogniu aż zgęstnieje.Dodać śmietankę.Kurczaka podajemy z ryżem i sosem kawowym.Smacznego!.
 

 

 

KAWOWY MILK SHAKE

anielka123buziolek

IMG_20170608_142840

 Dziś metamorfoza kawy!Myślę ,że takie jej podanie znajdzie wielu zwolenników.Kawa gorzka i mocna zamienia się w słodką i delikatną .Chmurką pianki i śmietanki dopełnia całości wraz z przepysznym chlustem francuskiego koniaku!.Taka kawa ma tylko 180 kcal.

1/2 szkl.mleka bezlaktozowego

40 ml.dobrego koniaku lub rumu lub whisky

1 szkl.mocnej kawy

1 łyżka kakao

1 łyżka trzcinowego cukru

bita śmietana i startą czekolada albo kakao do dekoracji

*********************************************************

 Kawę, koniak,3 łyżki mleka,kakao i cukier dokładnie wymieszać .Kawę z dodatkami oraz pozostałe , schłodzone mleko wlać do blendera i miksować około 10 sekund , aż napój się spieni.Przelać do filiżanek , udekorować bitą śmietaną i czekoladą lub kakao.Smacznego!.

SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR

anielka123buziolek

IMG_20170207_124940

 

Wieprzowina,polski przysmak królujący od lat na naszych stołach.Kuchnia polska nie może się obejść bez cudownego,różowego mięs,z lekkim przerostem tłuszczu,co nadaje jej walory smakowe ,ale co dla nielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne.

1.5 kg.schabu bez kości

2-3 cebule

mała główka czosnku

10dag.masła

1 czubata łyżka mąki

1 szkl.mocnej kawy naturalnej

sól

pieprz

po łyżeczce oregano i majeranku

pęczek mięty

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz  z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

ESPRESSO Z POMARAŃCZĄ

anielka123buziolek

IMG_20170207_094048

 Czujecie ten zapach roznoszący się po kuchni?To właśnie odurzyła Was kawa , którą właśnie zaparzyliście .Niech pomyślę - brzoskwinia , nie , nie to musi być słodka , orzeźwiająca pomarańcza.Tak!!!Dziś serwujemy na blogu cudownie pachnąca cytrusowy mi nutami ESPRESSO z pomarańczą.Zapraszam.

1 filiżanka mocnej kawy

kieliszek likieru pomarańczowego

1 plaster pomarańczy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Do kubeczka lub dużej filiżanki wkładamy na dno plaster pomarańczy i wlewamy kieliszek likieru pomarańczowego i  zalewamy gorącą kawą.Można dodać wrzątku do pożądanej  ilości napoju,ewentualnie dosłodzić.

IMG_20170207_094941

KAWA Z WHISKI

anielka123buziolek

Zdjecie1025_2

 

Moja ulubiona kawa.
 
1 łyżeczka kawy
50ml.whisky
1/2 łyżeczki brązowego cukru
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Brązowy cukier zalewamy w filiżance kieliszkiem whisky i 80ml.zaparzonej kawy.Mieszamy.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci