Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wszystko

ZACZYNAM WRACAĆ DO ŻYWYCH

anielka123buziolek

FB_IMG_1544039279902

Witajcie kochani.Jak widzę ,dalej czerpiecie pomysły z mojego kochanego bloga.Bardzo się z tego cieszę.Musze przyznać ,że bardzo za Wami tęskniłam.,jednak życie układa nam się inaczej niż byśmy tego chcieli.

Przez rok czasu walczyłam o życie kochanej mi i najbliższej osoby , ostatnie miesiące przed jej śmiercią były trudne i dobijajace.Jednak dotrzymałam słowa bratu i byłam z nim do końca jego dni .Był moim przyjacielem ,powiernikiem i starszym bratem.Bardzo ciężko chorował na raka pęcherza i wątroby ,ale do końca był silny i to on mi dodawał sił bym żyła i cieszyła się tym co robię .Bez niego trudno mi się pozbierać ,ale z każdym dniem jest lepiej i musi być lepiej.Zyje ,by dać coś jeszcze z siebie.Z przepisami już nie zdążę ,każdy zapewne już skorzystał z innych , a na nowe to zapewne już krótki czas , będą jednak nowe dni ,miesiące ,w których kolejne przepisy wykorzystacie dla siebie i rodziny.Bedzie mi jeszcze ciężko pisać ,bo od pogrzebu minął miesiąc ,ale z każdym dniem ,śnieżynką czy liściem  spadajacym ,trelem ptaków i kwitnących kwiatów na łące ,będzie lepiej !Zapraszam kochani do mojego królestwa !Danuta Rozmys wraz z ostatnim muszkieterem Pitusiem.

MIELONE KOTLETY PIRI - PIRI POD KOŁDERKĄ PARMEZANU

anielka123buziolek

Zdjecie0652_2_400x400

 Kotlety są naprawdę dobre i smaczne , zawsze to jakaš odmiana od zwykłego mielonego do obiadu.

30 dag.kapusty kiszonej

1 jajko

sos piri-piri

1 duży ząbek czosnku

Sól i pieprz

Starty parmezan

Odrobina ulubionej przyprawy 

bułka tarta

Olej do smażenia

*****************************

1 .Mielone wymieszać  z przyprawami ,sosem piri.Dodac zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek , jajko i wyrobić na gładką masę.Dodać bułkę tartą i jeszcze raz wymieszać.

2 . Formować równe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu .Gdy z jednej strony się usmaza na złoty kolor kotleta obrócić, posypać parmezanem startym po wierzchu usmażonego kotleta i przykryç całość pokrywką . 

 3 . Smażyć na małym ogniu , aż ser się roztopi a kotlet się usmaży.Smacznego!.

 

 

 

 

 

 

 

 

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ MŁODEJ KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20180612_145457

 

 Jeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :).

500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa

50g.włoszczyzny

50g.marchewki

100g.kapusty słodkiej

1cebula

tłuszcz

4 ziemniaki

śmietana

koncentrat pomidorowy

sól

przyprawy

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg

BABKA GRAŻYNKI

anielka123buziolek

babka_grazynki1

 

5JAJ
1SZKL.MĄKI
1SZKL. MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1SZKL.CUKRU
1SZKL.OLEJU
1MAŁY PROSZEK DO PIECZENIA
1 MAŁY CUKIER WANILIOWY
ZAPACH DO CIASTA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM.DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM,MAKE ZIEMNIACZANĄ,OLEJ A NA KOŃCU UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.PIEC W 200 ST. PRZEZ OK.50MIN.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci