Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wszystko

CHAŁKA PO ŻYDOWSKU

anielka123buziolek

Zdjecie029711

 

Zawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne i mięsne.Tych dwóch produktów nie można łączyć-Oni jako pierwsi wymyślili dietę nie łączącą pewnych produktów razem-oczywiście to żart ale może i odrobina prawdy?Przerwa między posiłkami zawierającymi te składniki powinna wynosić od 1 godz.do 5godz.Pokarmy pochodzenia zwierzęcego muszą być tak jak wspomniałam "czyste".Do tzw."czystych ssaków należą zwierzęta parzystokopytne z grupy przeżuwaczy(dlatego świnia która jest parzystnokopytna ,ale nie należy do przeżuwaczy,nie może być spożywana).W mięsie nie może też być krwi (Świadkowie Jehowy wzorują się na Bibli i dlatego nie spożywają też krwi).Czyż to nie ciekawe jak religia ma wpływ na to co jemy ?Dlatego spróbujmy być tolerancyjni dla innych,którzy uważają Biblię za swój miernik moralny jak też i wyznacznik życia duchowego.
 
przepis na 2 chałki:
 
4 dag.drożdży
3łyżki masła
5 i 1/2 szkl.mąki
3 jajka
żółtko
1 łyżka soli
1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka
,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze podwijając końcówki pod spód aby nam się nie rozjechały,każdy z 3 wałków.Chałki odstawić,aż podwoją swą objętość.Wierzch chałek posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody,posypać makiem.Piec 35-45 min w temp.200 st.(ja piekłam w 180st.)Życzę smacznego bo warte są tego grzechu.

PLACKI PAWEŁKA Z JAJKIEM SADZONYM I BOTWINKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170817_173513

 Przepis dostałam od znajomego z fb.Pwełka Sz.Jest to przepis jego mamy .Robiłam już róznego rodzaju placki ziemniaczane ,lecz takiego przepisiku jeszcze na swoim blogu nie miałam.Urozmaiciłam go troszkę botwinką i jajem sadzonym , które nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis.

 0.5 kg.ziemniaków

2 łyżki mąki

1 jabłko

1 duża marchewka

Kawałek selera

1 jajko

sól

Pieprz

1 łyżeczka majeranku

papryka sypka czerwona

szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki :

****************************

2 cebule

2 pęczki botwinki

Pomidorki koktajlowe

Jajka w zależności ile wyjdzie placków

masełko

oliwa

*******************************

Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler  starty na tarce o dużych oczkach.Wymieszać masę ziemniaczaną dokładnie.Patelnię wraz z oliwą rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor.Po usmażeniu trzymamy w ciepłe.

Botwinkę opłukać , pokroić grubo.Cebulę posiekać w pióra.W rondelku rozgrzać masło , wrzucic cebulę ,poddusić chwilę  , dodać botwinkę i dusić do miękkości.Usmazyć jajka sadzone.Na talerze wyłożyć placki , na nie położyć jajka sadzone , a wkoło botwinkę , udekorować pomidorkami koktajlowymi.Smacznego!.

KLUSKI KŁADZIONE Z BOCZKIEM I CEBULKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170729_133803

 To danie wypatrzyłam u mojej znajomej ,jedynie odrobinę je zmodyfikowałam dla smaku.Danie proste ,chłopskie i niektórym może przypaść do gustu!.Polecam.

Kluski kładzione:

1.5 szklanek.mąki

2 jajka lub 3 w zależności

sól

pieprz

słodka czerwona sypka papryka

szczypta ostrej papryki

gałka muszkatołowa

Kawałek boczku w kosteczce

1 cebula kostka

oliwa

********************************

 Jajka rozkłócić z 3 łyżkami wody letniej i dokładnie połączyć z mąką i przyprawami.W garnku zagotować wodę z solą , kłaść łyżką kluski.Gotujemy ok.3 minut.Cebulę na oliwie udusić wraz z boczkiem.Kluski wyłożyć na talerze , polać boczkiem z cebulką i posypać natką.Smacznego!.

 

 

NAJLEPSZA ZUPA KREM ZIEMNIACZANA

anielka123buziolek

IMG_20170617_153447_034

 Kremowa,pachnącą świeżym ,polskim czosnkiem , zupa krem , moja ulubiona!.

 

50 dag.ziemniaków

1 litr bulionu

2 ząbki czosnki

1 marchewka

1/2 szkl. kremówki

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy w bulionie.Dodajemy wyciśnięty czosnek,sol i pieprz.Gotujemy do miękkości.Wszystko razem miksujemy.Marchew obieramy,kroimy w cienkie paski,dodajemy do zupy i chwilkę gotujemy.Zaprawiamy śmietaną i jeszcze 5 min.gotujemy.Smacznego.

FACEBOOKOWE CIASTO FANTAZJA SMAKU Z RABARBAREM

anielka123buziolek

Zdjecie0468

Ciasto te wymyśliłam z Madzią z facebook.Zastanawiałam się -co zrobić z rozgotowanym rabarbarem ,z którego robiłam kompot do słoików.Wena mnie opuściła ,ale jak to zwykle bywa ,co dwie głowy to nie jedna i tak wyszło to cudo o cytrynowym smaku i kokosowej nucie.
 
Ciasto:
~~~~~~~~~~~~~~
20dag.mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
10dag.miękkiego masła
 
Kruszonka  kokosowa Madzi:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
10dag.masła
5 dag.cukru
10dag.wiórków
 
masa z rabarbaru
1 galaretka cytrynowa
cukier
pokruszone ciasteczka z cukrem
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Mąkę wsypać do miski.Dodać cukier puder i szczyptę soli,wymieszać.Dodać miękkie masło.Roztrzepać jajko i dać go tyle ile zabierze ciasto.Zagnieść ciasto. Rozwałkować.Wyłożyć na blaszkę .
kruszonka kokosowa-Masło z cukrem rozpuścić(nie zagotować)dodać wiórki i wymieszać.Gorące nałożyć na ciasto.Odcedzoną i przetartą masę rabarbarową wrzucić do rondelka i wsypać ok.3 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej zależne od gustu).Podlać odrobiną wody,zagotować chwilę mieszając ,aby cukier się rozpuścił i dodać galaretkę z torebki.Wymieszać.Wyłożyć na ciasto z kokosem.Ciastka kruche pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta i do pieca na 30-40 min.w temp.180st.Smacznego.
 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci