Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wszystko

NAJLEPSZA ZUPA KREM ZIEMNIACZANA

anielka123buziolek

IMG_20170617_153447_034

 Kremowa,pachnącą świeżym ,polskim czosnkiem , zupa krem , moja ulubiona!.

 

50 dag.ziemniaków

1 litr bulionu

2 ząbki czosnki

1 marchewka

1/2 szkl. kremówki

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy w bulionie.Dodajemy wyciśnięty czosnek,sol i pieprz.Gotujemy do miękkości.Wszystko razem miksujemy.Marchew obieramy,kroimy w cienkie paski,dodajemy do zupy i chwilkę gotujemy.Zaprawiamy śmietaną i jeszcze 5 min.gotujemy.Smacznego.

FACEBOOKOWE CIASTO FANTAZJA SMAKU Z RABARBAREM

anielka123buziolek

Zdjecie0468

Ciasto te wymyśliłam z Madzią z facebook.Zastanawiałam się -co zrobić z rozgotowanym rabarbarem ,z którego robiłam kompot do słoików.Wena mnie opuściła ,ale jak to zwykle bywa ,co dwie głowy to nie jedna i tak wyszło to cudo o cytrynowym smaku i kokosowej nucie.
 
Ciasto:
~~~~~~~~~~~~~~
20dag.mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
10dag.miękkiego masła
 
Kruszonka  kokosowa Madzi:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
10dag.masła
5 dag.cukru
10dag.wiórków
 
masa z rabarbaru
1 galaretka cytrynowa
cukier
pokruszone ciasteczka z cukrem
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Mąkę wsypać do miski.Dodać cukier puder i szczyptę soli,wymieszać.Dodać miękkie masło.Roztrzepać jajko i dać go tyle ile zabierze ciasto.Zagnieść ciasto. Rozwałkować.Wyłożyć na blaszkę .
kruszonka kokosowa-Masło z cukrem rozpuścić(nie zagotować)dodać wiórki i wymieszać.Gorące nałożyć na ciasto.Odcedzoną i przetartą masę rabarbarową wrzucić do rondelka i wsypać ok.3 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej zależne od gustu).Podlać odrobiną wody,zagotować chwilę mieszając ,aby cukier się rozpuścił i dodać galaretkę z torebki.Wymieszać.Wyłożyć na ciasto z kokosem.Ciastka kruche pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta i do pieca na 30-40 min.w temp.180st.Smacznego.
 

 

MAKARONIKI CZYLI CIASTECZKA Z OWSIANKI TRUSKAWKOWEJ

anielka123buziolek


Zdjecie1492

Długo się zastanawiałam co przyrządzić z paczki   Z OWSIANKI TRUSKAWKOWEJ-Zdrowe nie Nudne i pomyślałam czemu nie upiec przepysznych,kruchych i zdrowych makaroników.Takie danie  zOWSIANKI TRUSKAWKOWEJ-jest szybkie w przygotowaniu np.na śniadanie wystarczy 3 sekundy aby je przygotować.Zalewamy je mlekiem,jogurtem lub kefirem.Świetne źródło błonnika.Można je zabrać czy do torebki ,czy plecaka albo trzymać w ręku i chrupać po drodze jak chipsy, a o ile zdrowsze jest to chrupanie.W domu jak się je piecze przepięknie pachnie truskawkami.

1/2 szkl.mąki

3 paczki  Owsianki truskawkowej firmy Kupiec Coś na Ząb

10 dag.pokrojonych drobno migdałów

10 dag.masła

2 rozbełtane jajka

6 dag.cukru(można dać więcej bo nie są zbyt słodkie)

1 cukier waniliowy

1 laska wanilii-może być pół)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,sól.Dodać saszetki

"Coś na Ząb"-owsianka truskawkowa ,masło,migdały,cukry i jajka.Łyżką wymieszać i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto.Piec na złoty kolor w 180 st.Smacznego.

 

Zdjecie1478

CHLEB NA OTRĘBACH OWSIANYCH

anielka123buziolek

 Zdjecie1452 by

Chleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i  bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.?

40 dag.mąki

20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec

2 szkl.wody

4 łyżki oleju

4 da.drożdży

2 łyżeczki tłuszczu

tłuszcz do formy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymifirmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.

Formujemy okrągły bochen chleba  i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego.

ROLADA ZIOŁOWA W CIEŚCIE SEROWYM

anielka123buziolek

Zdjecie1658 by

Krucha,pełna smaku koperku , natki i białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku.

Na ciasto:

~~~~~~~~~~~~

1 szkl.mąki

4-5 łyżek twarogu

3 łyżki mleka

3 łyżki oleju

1 jajko

1/2 torebki proszku do pieczenia

 

Na farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

20 dag.twarożku śmietankowego

1 żółtko

3 łyżki śmietany

1/2 pęczka szczypiorku

Natka i koperek

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zarabiamy ciasto:twaróg ucieramy z mlekiem,jajkiem i olejem.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy twaróg.Solimy do smaku.Zagniatamy ciasto,odstawiamy na kilka minut.Przygotowujemy farsz:zieleninę płuczemy,drobno siekamy,mieszamy z twarożkiem śmietankowym oraz z dwoma łyżkami śmietany.Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Na placku rozsmarowujemy farsz,zostawiając wolne brzegi,zwinąć.Wierzch rolady smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Roladę układamy szwem do dołu na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika na 200st..Pieczemy 25 min.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci