Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

RYBA PO GRECKU

anielka123buziolek

IMG_20181221_155434

 To przepis jeszcze z konca lat 70 tych ,kiedy  to zaczynałam  eksperymentować z rybami z lepszym lub gorszym skutkiem :).

Przepis jest łatwy i niczego w nim nie zmieniam.Polecam.!

5-6 filetów rybnych

Olej do smażenia 

bułka tarta do panierowania + jajko

4 starte marchewki na tarce o dużych oczkach

1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach

1 cebula- kostka drobna

Koncentrat pomidorowy ( ja lubię Łowicz ,ale i zwykły będzie super )

sól i pieprz czarny

ostra papryka ,cukier

ocet do skropienia ryby.

******************************************

1 . Rybę opłukać , osuszyć ,obtoczyć w jajku i w bułce tartej , usmażyć na złoty kolor.

2 . Starte warzywa i posiekaną cebulę, przyprawy i cukier , dusić na rozgrzanym oleju ,na małym ogniu do miękkości .

 3 . Rybę wykładamy na półmisek ,obkładamy usmažonymi warzywami .Doprawiamy octem skrapiając je obficie.Przybrać jak kto lubi ,natką pietruszki,porem .Wstawić do lodówki Podajemy na zimno.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci