Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

GOŁĄBKI Z RYBĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

anielka123buziolek

IMG_20181222_181036

Ostatnio chciałam bardzo zmienić nie tylko swoje życie ,ale też jedzenie ,które raz na jakiś czas tworzę chodzi tu o gołąbki .Na moim blogu znajdziemy kilka wersji ,mam nadzieję ,że każda z nich przypadła Wam do gustu.A co myślicie o takiej wersji  dietetycznej w przepysznym sosie cytrynowym? Osobiście nie mam do tej wersji serca ,bo nie lubię kaszy gryczanej ,i wolę zostać przy prawie tradycyjnej wersji ,jednak myślę ,że znajdą się wśród Was osoby ,dla których te gołąbki będą super .Zapraszam.

IMG_20181221_155131

IMG_20181221_155323

1 duża kapusta włoska - sparzona i obraną z lisci

1 kg.dorsza

5 dag.kaszy gryczanej

2 małe cebule

1 litr bulionu z kury

pieprz cytrynowy

1 cytryna ( sok i startą skorka z cytryny )

sól

biały pieprz

szczypta imbiru i gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

przyprawa uniwersalna

********************************************

 1 . Rybę płuczemy ,usuwamy skórę jak ją ma ,kroimy w kostkę.

2 . Kasze gotujemy według przepisu ,gotowa dodajemy do pokrojonej ryby.

3 .Cebule kroimy w drobną kostkę , solimy i odciskamy z soku ,dodajemy do ryby.

4.Mieszamy wszystko razem ,przyprawiamy pieprzem cytrynowym ,pieprzem białym ,solą ,gałka muszkatołową i imbirem.Wymieszac dokładnie.

5 . Liście kapusty nadziewamy farszem ,zwijamy gołąbki , obsmażamy je na tłuszczu lekko ,podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.

6. Przyprawiamy ulubiona przyprawa uniwersalną ,pieprzem ,gałka i sokiem z cytryny ,sola ,a na koniec dodajemy skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody zagęszczamy sos.

 Smacznego.Podajemy z surówkami!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci