Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DOMOWA SZARLOTKA

anielka123buziolek

IMG_20180722_154346

 Jedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika.

Biszkopt :

***********************

 6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu spirytusowego

Mus Jabłkowy :

******************************

1 kg jabłek
około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe

********************************

1 . Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.

2 . Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek  miksując ciasto.

3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach.

4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru.

6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę , włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą.

7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego!.

 

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci