Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141048

 

To ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni ) uwažam , że taty jest  smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. 

 

IMG_20180807_174516

 

Kapusta biała

Sól

Cukier

Listek laurowy

Ziarna jałowca

Plasterki jabłek

*********************************

1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.!

2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1  łyżeczką soli , 1 łyżeczką cukru czubatą ( lepszy ma smak kapusta wtedy), listkiem laurowym , ziarnem jałowca i plasterkiem jabłka .

3.Na samym wierzchu ma znaleźć się kapusta.!

4 . Zakręcamy słoik lekko i zostawiamy na 3 -4 dni w mieszkaniu aby się zakisila, wynosimy do zimnego pomieszczenia.Jesli robimy poczatkowo w garze glinianym to już na przygotowaną kapustę  ,układamy talerzyk Igo obciążamy , zostawiamy na 3 dni ,pakujemy w słoiki ,zakręcamy i do piwnicy.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci