Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BRZOSKWINIE W LEKKIM SYROPIE

anielka123buziolek

IMG_20180807_140429

 Wybaczcie , że rzadko teraz piszę na blogu , ale jak wiecie ukrop nie odpuszcza .Człowiek tylko leży , pije wodę i chłodzi się przy wiatraku , a gotowanie poszło w kąt wraz z pisaniem na blogu.Jednak z paroma przepisami chcę nadążyć ze względu na promocję w sklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam.

2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych

2 litry wody

200 g.cukru

0.5 limonki - sok

0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka

1 mały goździk

*******************************

1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować  chwilę , wyłączyć gaz.

2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki.

3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką.

4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem.

5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików i parzyć ( nie gotować !!!) 10 - 15 minut.

6.Wyjac słoiki , odwrócić do góry dnem na šciereczce i zostawiç do wystygnięcia.

7 . Ostudzone słoiki wynieść do zimnego pomieszczenia.Smacznego!.

 

 

KOTLETY Z RYŹU I MIĘSA >

< SAŁATKA" NOCNA"

Zdjęcia oraz wpisy są mojego autorstwa, nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i dalszą publikację. Skopiuj przepis by go wypróbować, ale nie podpisuj się pod nim. Ustawa z 4.02.1994 r o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci