Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z PIETRUSZKĄ

anielka123buziolek

IMG_20180609_1723291

 Tyle czasu minęło odkąd prowadzę blog , to jeszcze przepisu na Ogórki Małosolne nie wstawiłam , a przecież robię je co roku.Nie wiem czy przepis przypadnie Wam kochani do gustu ,bo robię go troszkę inaczej niż wszyscy.Uzywam bowiem korzenia pietruszki i gorącej wody oraz ziela angielskiego i gorczycy.Ten rodzaj szybkich ogórków kiszonych mi bardzo smakuje ,dajcie znać czy i Wam posmakowały.Zapraszam po przepis.

 2 kg.ogórków gruntowych

Ok.3 litrów gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli

4 cm.korzeń chrzanu świeżego

0.5 główki młodego polskiego czosnku 

Obrany korzeñ pietruszki

2 ziarna ziela angielskiego

1 duża łyżka gorczycy

 Koper

Duży słój

******************************

1 . Ogórki umyć ,osuszyć  , włożyć do słoja.

2 . Posypać gorczycą , włożyć oczyszczone ząbki czosnku ,korzeń mały pietruszki , ziele angielskie , przykryć koprem.

3 .  Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną solą ,przykryć górę pokrywką lub talerzykiem.Zostawiamy na 3-4 dni ,ogórk o są wtedy gotowe.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci