Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

LEUSZA

anielka123buziolek

IMG_20171024_144101

 LEUSZA , pieczone ciasto naleśnikowe pochodzące z Ukrainy.Podajemy je z gęstą kwaśną śmietaną ,posmarowane dżemem lub posypane owocami.Zapraszam.

 1 i 1/3 szkl.mąki

3 jajka

1.5 szkl.mleka

Cukier

Cukier waniliowy

kubek śmietany

3 łyżki oleju

Dżem lub owoce

********************************

Jajka ubić mikserem na puszystą masę,dodając po troszku mąki i mleka.Wymieszać lekko.Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstsze niż na naleśniki.

Duża blaszkę polać olejem,wylać ciastko i piec 15-20 minut w 170 stopniach.Powinno wyrosnąć takie jak ma karpatkę( czyli nie równe i z górkami )Wyciągnąć ciasto z piekarnika ,polać je śmietaną,posmarować dżemem lub posypać obficie owocami, cukrem ,cukrem waniliowy wedle uznania.Zapiekać jeszcze 10 minut.Smacznego.

 

 

JAK ZROBIČ SAMEMU HERBATKĘ NA WZMOCNIENIE SERCA >
Zdjęcia oraz wpisy są mojego autorstwa, nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i dalszą publikację. Skopiuj przepis by go wypróbować, ale nie podpisuj się pod nim. Ustawa z 4.02.1994 r o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci