Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

IMPREZOWY ORIENTALNY BARSZCZYK DO PICIA

anielka123buziolek

20171229_14.27.03

 Pomyślałam , że taki pikantny ,aromatyczny barszczyk , znajdzie swoich zwolenników.Czas imprez i zabaw ,zbliża się wielkimi krokami , dlatego chciałam wymyśleć coś bardziej intensywniejszego niż nasz polski barszczyk z torebki.Mam nadzieję , że za nim wydacie osąd o nim , wypróbujecie przepis....i zostanie on z Wami przez całe życie.Do tego możecie podać pyszne krokiety z duszoną cebulką ,świetny kompan dla barszczyku.Zapraszam.

O.5 kg.maleńkich buraków lub duże pokroić w kawałki

2 litry wody

1 butelka zakwasu na barszcz

kawałek trawy cytrynowej

2cm.imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego

1 grzybek mun

1 łyżeczka granulowanego czosnku 

1 łyżka octu

1-2  łyżka miodu

1 łyżka wódki

1 czerwona papryczka chilli

1 listek laurowy

3 ziela angielskiego

3 kulki jałowca

Sól

Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

Oliwa

*******************************************

 Buraczki obrać ,wrzucić do garnka ,zalać wodą.Gotować do nabrania koloru , zalać butelką zakwasu buraczanego,oliwy i octu.Zmniejszyć gaz.Dodać trawę cytrynową, grzybka mun ,  imbir,ziele angielskie ,listek laurowy i jałowiec , posolić i popieprzyć.Papryczkę umyć i posiekać ,dodać wraz z zierenkami do barszczu ,gotować z 20 minut , przyprawić czosnkiem  i solą jak trzeba .Zgasić gaz ,dolać wódkę i doprawić dla smaku miodem.Podajemy z cebulowymi krokietami.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci