Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BIGOS MYŚLIWSKI

anielka123buziolek

 

Wspaniały bigos , który smakuje wszystkim ,jest pyszny i niedrogi.Zyskuje na smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam.

1 kg.kiszonej kapusty

1 główka białej kapusty

50 dag.wołowiny

30 dag.kiełbasy jałowcowej

20 dag.boczku wędzonego

2 cebule

2 marchewki

1 przecier pomidorowy

3 duże ząbki czosnku

10 dag.suszonych grzybków

3 suszone śliwki

pieprz

Sól

ziarna jałowca

liść laurowy

ziele angielskie

suszony majeranek

************************************

 Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki . 

 Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając . Pod koniec duszenia doprawić do smaku przecierem pomidorowym  i majerankiem do smaku . Smacznego !.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci