Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE

anielka123buziolek

IMG_20170615_123211

 O tej porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!.

Ciasto:

******************

50 dag.mąki

2 jajka

sól

2 łyżki oleju

Ok.1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

**********************

60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy

1 sucha bułka

1 żółtko

2 cebule

sól

pieprz

Jarzynka:

********************

 1 główka kapusty słodkiej

1 pęczek koperku

4 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 cebula

*********************

Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut.

W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do kapusty,oprószamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości.Na koniec dodać koperek i zagęścić zasmażką.Smacznego.!

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci