Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU

anielka123buziolek

IMG_20171027_130025

 Dziś skupmy się na naturalnym zakwasie z buraków i jego właściwościach.Jak wiadomo już za czasów babilońskich burak miał właściwości lecznicze ,gdzie skutecznie nim leczono anemię .Posiada całą bazę witamin z grupy B ,A i C oraz mikroelementy oraz kwas foliowy ,który jest tak potrzebny dla donoszenia ciąży i rozwoju płodu i tworzenia się krwinek czerwonych.Oprócz witamin i mikroelementów jest też bardzo cennym nośnikiem błonnika i co ważne ma też znikomą ilość kalorii ,co potrzebne jest nam dla utrzymania szczupłej figury.Tak więc jak widzicie , burak to bardzo cenny dar dla ludzi, a co ważne , świetnie odrobacza nas ,kiedy w domu są kochane pupile jak koty czy psy.Jeszcze nie tak dawno, zakwas buraczany przygotowywany był na Wigilię Bożego Narodzenia, jako składnik postnego barszczu. Obecnie bardzo docenia się jego właściwości prozdrowotne. To po prostu naturalny probiotyk, który możemy przygotować w swojej kuchni za naprawdę niewielkie pieniądze.

Pijmy więc go na zdrowie.Stosujmy go też do przyżądzania naszego pysznego barszczu czy to że śmietaną ,czy ukraiňski czy też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu.

Garnek kamionka lub słoiki

2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki

kilka gałązek koperku

Kilka dużych ząbków(12) czosnku

1-2 kromki chleba żytniego

Gaza i sznurek

2 litry wody

2 łyżki soli

*******************************

Do wyparzonego garnka z kamionki lub do szklanego słoja wkładamy obrane i pokrojone buraki do wysokości ¾ naczynia. Buraki przekładamy obranym i pokrojonym czosnkiem oraz łodyżkami koperku. Ilość czosnku zależy od waszych upodobań. Standardowo przyjmuje się, że powinno się dodawać 4-5 dużych ząbków czosnku na kilogram buraków ( u mnie wyszło 12 sztuk ) . Całość zalewamy przegotowaną, osoloną (1 łyżka soli na litr wody) i ostudzoną wodą. Woda musi przykryć całkowicie buraki ,tak aby była jeszcze ponad nie. Jeśli będą wystawały, to po prostu spleśnieją, a wówczas cały zakwas z buraków trzeba wyrzucić.Ułożyć kromki dobrego żytniego chleba ,jak takiego nie macie to nie dawajcie wogóle. Dobrym sposobem jest położenie na wierzch talerzyka i obciążenie go( lub przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego!.

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci