Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA Z CUKINI NA BAZIE PRZECIERU Z DYNI Z LUBCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170828_122614

 Muszę powiedzieć , że zupa wyszła wyśmienita.Połączenie dyni i cukini stworzyło niezłą parę , a świeży lubczyk do niej dodany spowił całošć i sprawił , że zupa wyszła doskonała.Bardzo przepis polecam!.

1 mała dynia

2 małe cukinie( kawałek zostawić ze skórką)

1 papryka świeża czerwona

2 litry wody

1 cebula

śmietanka kremówka 30% ok.0.5 szkl.

świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi 

sos sojowy do smaku

1 łyżka masła do smażenia

sól i pieprz

***********************************************

 Z dyni wydrążyć miąższ.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę obrać i drobno posiekač.Cukinię obrać ze skórki ,kawałek zostawić ze skórką do starcia na tarce o dużych oczkach.Pokroić w kostkę cukinię obraną w kostkę.

W garnku rozgrzać masło , włożyć dynię , cukinię , paprykę czerwoną i cebulę , chwilę przesmażyć , podlać 100 ml.wody i dusić na małym ogniu , aż warzywa się rozpadną.Przetrzeć warzywa przez sito i z powrotem wrzucić całość do garnka , podlać bulionem kurzym , chwilę pogotować , przyprawić , dodać posiekany lubczyk, startą zielona cukinię chwilę gotowaćaż lekko zmięknie , wlać śmietanę kremówkę, zamieszać , zdjąć z gazu i gotowe.Rozlać do misek i podawać z chrupiącym , świeżym chlebem.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci