Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BUŁECZKI Z SEREM

anielka123buziolek

IMG_20170928_173959

 Przepyszne ,słodkie drożdżówki zapamiętane z dzieciństwa.Przepis bardzo polecam.Takie bułeczki przygotowałam dla mojej rodzinki.Znikły bardzo szybko w otwartych buziach dzieci i brata ha ha :)

                                                                                                          

35 dag.mąki pszennej

35 g.drożdży

3/4 szkl.mleka

2 żółtka

1/3 kostki margaryny

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Farsz z sera :

***********************

40 dag.sera twarogowego

1 jajko

1 łyżka cukru marcepanowego

kilka kropel olejku migdałowego

 1 łyżka masła miękkiego

1 łyżka cukru pudru

***************************************

 Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. Do połowy mleka dodajemy pokruszone  drożdże,  łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewany  mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy , resztę mleka a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.

 Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi bok.

Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.

Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy ( skręcamy w pół) jeden z końców o 180 stopni.Tak robimy z resztą kawałków.

Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy żółtkiem.Pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!.

SAŁATKA Z DYNIĄ >

< JAK MROZIĆ MLEKO

Zdjęcia oraz wpisy są mojego autorstwa, nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i dalszą publikację. Skopiuj przepis by go wypróbować, ale nie podpisuj się pod nim. Ustawa z 4.02.1994 r o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci