Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20170627_140758

 Przepis na nadziewaną kalarepę już od dłuższego czasu zalegał mi w " głowie ".Kalarepę najbardziej lubię jeść surową.Jej niesamowity miąższ przyprawia mnie o dreszcze kiedy wgryzam idę w jej środek,no po prostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej.IMG_20170627_141558

8 małych Kalarepek

1/2 szklanek.kaszy bulgur

1 garść świeżego bobu

5 dag. Parmezanu

Młoda kapusta poszatkowana

sok z cytryny

koperek

przecier pomidorowy

zioła tajskie

mąką ziemniaczana

sól i pieprz

cukier

natka pietruszki

*************************************

Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ z Kalarepek , sól i pieprz oraz zioła tajskie, jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.

 Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.

 Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!

 IMG_20170627_141543

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci