Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170620_125721

 Miękkie żeberka ,pyszna młoda kapusta z dodatkiem tymianku to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny.

 1 kg.mięsnych żeberek

1 główka młodej kapusty

0.5 kg.młodych małych ziemniaków

2 cebule

4 ząbki czosnku

przyprawa uniwersalna

sól

pieprz

papryka sypka czerwona słodka i ostra

1/2 łyżeczki tymianku 

1mały jogurt naturalny lub śmietana

1 szklanki.bulionu drobiowego

1 łyżka bazylii

oliwa

******************************************

Żeberka umyć,osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić gaz.Dodać bazylię dobrze jak ma się świeżą ,jogurt naturalny , wymieszać.Podawać danie gorące z pieczywem lub ziemniakami z wody.Smacznego.!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci