Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIK JAGODOWY Z PIANKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170718_202458

 Chłodnik , zupa podawana na zimno.Może być z poszatkowanych warzyw ze śmietaną lub jogurtem lub na słodko ,ze świeżych  owoców sezonowych.Ja dziś serwuję chłodnik z jagód zbieranych w lesie , z puszystymi piankami z białek.Polecam ,świetna dla dzieciaków i tych małych i tych dużych.

1 litr mleka

15 dag.cukru

1 płaska łyżka mąki

szczypta soli

30 dag.świeżych jagód

1 cukier waniliowy

4 jajka

*****************************

 Z zimnego mleka odlać 4 łyżki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę.Resztę mleka zagotować.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec po trochu połowę cukru.

Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki , gotować je 3 minuty , po czym wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.

Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka  dodać rozmieszaną  mąkę i zagotować mieszając.

Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru  , wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką , wymieszać , wlać do reszty  mleka i mieszając utrzymywać chwilkę na słabym ogniu , nie dopuszczając do zawrzenia.

Zestawić z ognia i zupełnie wystudzić.W tym czasie oczyścić owoce , zmiksować kilka można zostawić do przybrania , dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy, wstawić do lodówki.

Podajemy z kilkoma ugotowanymi piankami.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci